Nezaměstnanost v říjnu klesla na 3,7 procenta z 3,8 procenta v září. Úřad práce ČR [ÚP ČR] evidoval celkem 271 685 uchazečů o zaměstnání. Z celkového počtu nezaměstnaných bylo v uplynulém měsíci 252 364 dosažitelných uchazečů.

Aktuální výsledky ukazují na nejnižší počet nezaměstnaných od června letošního roku, kdy bylo v evidenci 269 637 osob. Na straně druhé jde o nejvyšší říjnovou hodnotu od roku 2016, kdy bylo bez práce celkem 366 244 lidí.

„Pokud jde o turistickou sezónu, ve většině regionů byla přerušena v návaznosti na přijatá bezpečnostní opatření. Přesto nezaměstnanost v říjnu klesla,“ říká ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín.

Přepokládá, že v následujících měsících nezaměstnanost v souvislosti s útlumem sezónních prací, zejména v zemědělství a v lesnictví, pravděpodobně vzroste. Ve větším počtu by se mohli začít hlásit také pracovníci z oblasti služeb.

Nezaměstnanost neporoste, tvrdí personalisté

„Předpokládáme, že nezaměstnanost tak do konce roku stoupat nebude, je dokonce možné, že spíše poklesne,” tvrdí generální ředitel české pobočky personálně poradenské společnosti Randstad Jacek Kowalak.

Podle něj v oblastech jako e-commerce nebo logistika poptávka po zaměstnancích roste. Uplatnění v nich nacházejí lidé z oborů, které byly současnou krizí tvrdě postiženy a fungují jen velmi omezeně nebo vůbec.

„V jednom z největších distribučních center ve Středních Čechách tvoří nyní až 30 procent všech zaměstnanců lidé, kteří dříve pracovali v oblasti služeb nebo HORECA,“ vysvětluje.

Zdůrazňuje, že ve výrobních firmách ani přes komplikace a vyšší náklady kvůli bezpečnostním opatřením a výpadkům pracovníků k poklesu nedochází. V mnoha případech se jim spíše kumulují zakázky a termíny dodávek, takže si nemohou dovolit polevit. Mnoho z nich naopak potřebuje další pracovníky.

Nezaměstnanost v říjnu v Česku

Zaměstnavatelé nabízeli v říjnu prostřednictvím ÚP ČR 310 730 volných pracovních míst, z toho 11 365 v rámci dohod mimo pracovní poměr, tj. na DPP nebo DPČ. Pouze 74 944 evidovaných volných míst bylo tzv. „bez příznaku“ pro cizince.

Podíl nezaměstnaných osob [PNO] na počet obyvatel v okresech ČR k 31.10. 2020

[Zdroj: ÚP ČR]

 

U dalších 235 786 pozic, tedy u téměř 76 procent, pak zaměstnavatelé uvedli, že by na ně chtěli přijmout i pracovníky ze zahraničí. V mezinárodním srovnání měla ČR v září podle Eurostatu nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU.

Podíl nezaměstnaných osob [PNO] na počet obyvatel v krajích ČR k 31.10.2020

[Zdroj: ÚP ČR]

Nejvíce volných pozic chtějí obsadit zaměstnavatelé v Praze [81 479], Středočeském [56 770], Jihomoravském [28 984] a Plzeňském [24 596] kraji. Na jedno volné pracovní místo celorepublikově připadá v průměru 0,9 uchazeče. Nejvíce v okresech Karviná [8,3], Sokolov [5,6], Ústí nad Labem [5,3], Bruntál [4,4], Děčín [3,8], Most a Blansko [shodně 3,4].

Jak si stojí mzdy ve výrobě

Na trhu práce je nyní zajímavý pohled na vývoj mezd, například ve výrobě. Ty začaly podle rozsáhlého průzkumu mezd personální agentury Grafton Recruitment stagnovat či dokonce klesat. S výjimkou Královéhradecka a u některých pozic i středních Čech. Na opačném konci spektra je Ústecko, následované Libereckým a Moravskoslezským krajem. Nejvyšší zaznamenanou mzdou ve výrobě je ředitel výrobního závodu, který si v Praze přijde dokonce až na 200 tisíc korun. Nejméně si naopak vydělá výrobní dělník v kraji Moravskoslezském, jehož nástupní mzda začíná na 17 tisících.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here