Inflaci v USA drží nižší poptávka a pokles cen ropy, uvedl FED

36
V_USA
Foto: FED

„Vývoj ekonomiky bude významně záviset na průběhu viru, včetně pokroku v očkování,“ uvedl měnový výbor americké centrální banky po svém dvoudenním zasedání, na němž ponechal úrokové sazby [0 až 0,25 %] beze změny. Ty dle jeho vyjádření budou v této úrovni do doby, než dojde k oživení ekonomiky v USA.

Cílem FEDu je v dlouhodobém horizontu dosáhnout maximální zaměstnanosti a konečné inflace ve výši dvou procent. Včera ovšem FED upozornil na to, že covidová krize i nadále zásadním způsobem ovlivňuje ekonomickou aktivitu, zaměstnanost i inflaci a představuje rizika pro ekonomický výhled.

„Pandemie covidu způsobuje ve Spojených státech a po celém světě obrovské lidské a ekonomické potíže. Tempo oživení ekonomické aktivity a zaměstnanosti se v posledních měsících zmírnilo. Problémy se koncentrují v pandemií nejvíce ohrožených odvětvích,“ konstatoval FED ve svém prohlášení.

Podle FEDu růst spotřebitelských cen drží pokles spotřeby a dřívější pokles cen ropy. Celkové ekonomické podmínky hodnotí nadějně s částečným ohledem na politická opatření na podporu ekonomiky a pokračujícímu úvěrování domácností a podniků.

Finanční trhy přivítaly zprávu o stimulu v USA i HDP SRN

FED pokračuje v nákupech v nezměněném tempu

Výbor včera nic nezměnil ani na programu nákupu státních dluhopisů. FED v současnosti nakupuje podle analytiků aktiva za cca 120 miliard dolarů měsíčně [2,6 bil. Kč]. Spodní limit toho, kolik měsíčně investuje do držení amerických státních papírů, je 80 miliard dolarů měsíčně. Do cenných papírů zajištěných hypotékami pak 40 miliard dolarů.

„Tyto nákupy pomáhají v hladkém fungování trhu a vstřícným podmínkám nejen u komerčních bank k domácnostem, ale i podnikům,“ uvedl FED.

Janet Yellenová se vrací jako ministryně financí USA

Dodal, že nákupy nebude měnit, dokud se neobjeví další pokrok směrem k ekonomickému oživení. Upřesnil, že podpoří růst inflace nad dvě procenta, protože očekává pokračování protiinflačních tlaků. Cílem zůstává výsledná 2% inflace.

Vývoj trhu práce v USA

Americký trh práce aktuálně kolísá z měsíce na měsíc. Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti k 16. lednu klesly na 900 tisíc. Očekávalo se, že jich bude 935 tisíc. Ještě v prosinci v USA evidovaly 965 tisíc žádostí o podporu. Tvorba pracovních míst v USA se přitom loni v prosinci poprvé od jara zastavila. Kvůli zhoršení pandemie způsobené šířením nového koronaviru zaniklo zhruba 140 tisíc míst. Míra nezaměstnanosti tak zůstala na listopadových 6,7 procenta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here