Janet Yellenová se vrací jako ministryně financí USA

281
janet
Foto: The U.S. Department of the Treasury

Americký Senát schválil Janet Yellenovou ministryní financí v administrativě demokratického prezidenta Joea Bidena. Bývalá šéfka americké centrální banky [FED] bude první ženou, která resort financí za 232 let jeho existence povede.

Senátní výbor pro zahraniční vztahy taktéž schválil nominaci Antonyho Blinkena do pozice šéfa americké diplomacie. Nové vedení má i americké ministerstvo obchodu. Pro Yellenovou se ve 100členném Senátu vyslovilo 84 senátorů, 15 bylo proti. Očekává se, že bude hrát klíčovou roli ve schvalování Bidenova stimulačního balíku v hodnotě 1,9 bilionu dolarů [bezmála 41 bil. Kč]. Návrh naráží na tvrdý odpor republikánů, kterým se zdá příliš vysoký.

„Gratulujeme Spojeným státům k takovému vynikajícímu výběru! Janet Yellenová je velmi působivá osobnost,” komentoval schválení ministryně německý ministr financí Olaf Scholz.

Vyslovil i naději, že se nová ministryně financí zaslouží o pokrok v jednání o dohodě ohledně digitální daně z příjmů amerických internetových společností.

Janet Yellenová je „stará známá“

Janet Yellenová patří k nejvýraznějším osobnostem mezi americkými ekonomy. V letech 2004 až 2010 byla šéfkou Federální rezervní banky v San Francisku. Následující čtyři roky působila jako viceguvernérka FEDu. V roce 2014 za úřadování prezidenta Baracka Obamy usedla jako první žena do čela americké centrální banky. Působila také jako členka Rady guvernérů FEDu [1994 až 1997] i jako předsedkyně Rady ekonomických poradců v Bílém domě za vlády Billa Clintona [1997 až 1999].

Co nařídil Biden: USA se vrací k ochraně klimatu a nejen to

Ve funkci guvernérky FED vydržela Yellenová pouze jedno čtyřleté období. Podporovala spíše umírněný přístup k měnové politice charakterizovaný pozvolným zvyšováním úrokových sazeb. Končící prezident Donald Trump Yellenovou v roce 2018 nahradil Jeromem Powellem, ačkoli si podle mnoha pozorovatelů zasloužila ještě jedno období ve funkci. Trump počínání Yellenové v čele centrální banky často ostře kritizoval. Ani Yellenová přitom směrem k Trumpovi neváhala sáhnout k ostřejším vyjádřením. V únoru 2019 například prohlásila, že Trump nerozumí hospodářské politice a nechápe poslání FEDu.

Nový ministr obchodu

Nové osoby ve vedení oznámilo i americké ministerstvo obchodu. Ty podle úřadu představují různorodý a úspěšný tým osobností s cílem rozvíjet ekonomiku ve prospěch všech Američanů. Úkolem je zvládnutí pandemie covidu-19, řešení klimatické krize i zajištění spravedlivého vytváření pracovních míst a pomoc podnikům a lidem.

„Podpoříme spravedlivý ekonomický růst. Posílíme americké podniky a vytvoříme dobře placená pracovní místa. Budeme investovat do změny řešení klimatu, inovací i rasové rovnosti,“ uvedl nový tajemník úřadu Mike Harney, jež sloužil v týmu Patricka Kennedyho.

Funkci ministryně obchodu USA převzala Gina Raimondová [1971], od roku 2015 guvernérka ostrova Rhode Island. Jde o aktivní demokratickou političku a rizikovou investorku. Původně s ní Biden počítal na místo ministryně zdravotnictví a sociálních věcí.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here