Akciové trhy v USA a Evropě včera rostly. Je za tím nová státní podpora v USA za 1,9 bilionu dolarů [40,8 bil. Kč] a o půlku nižší propad německého hospodářství, než se čekalo. Výnosů dluhopisů se zprávy nedotkly. Dolar proti euru mírně posílil k 1,214 USD/EUR. Česká koruna neměla výraznější trend [26,16 CZK/EUR].

Finanční trhy ukazují pozitivní náladu. Ta je živena očekáváním dalšího stimulačního balíčku, o kterém včera informoval nastupující prezident USA Joe Biden. Soubor opatření na podporu ekonomiky ve výši 1,9 bilionu dolarů mají směřovat na boj s pandemií covidu-19, ulevit domácnostem a nastartovat hospodářský růst.

Na zintenzivnění boje s koronavirovou nákazou je v balíčku vyčleněno 415 miliard dolarů [8,9 bil. Kč]. Ty půjdou na urychlení vakcinačního programu a na opatření umožňující brzký návrat žáků do škol. Zhruba bilion dolarů [21,5 bil. Kč] jde na přímou pomoc domácnostem a zhruba 440 miliard dolarů [9,5 bil. Kč] mají dostat pandemií nejvíce zasažené drobné podniky. Cílem je jejich hladký návrat na trhy, na nichž působí.

USA potvrdily rekordní růst za 3. čtvrtletí i další balík pomoci

Američané mají nad rámec již schváleného jednorázového covidového příspěvku ve výši 600 dolarů [12 900 Kč] dostat dalších 1 400 dolarů [30 100 Kč]. Dávky v nezaměstnanosti se až do září zvýší o 100 na 400 dolarů týdně [8 605 Kč]. Více než dvojnásobně se zvýší federální minimální mzda, která bude činit 15 dolarů [323 Kč] za hodinu.

Jaká je nyní podpora v USA

Podle analytiků nově zveřejněná data o vývoji trhu práce v USA vykázala růst počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti, než se odhadovalo. Což signalizovalo spíše potřebu dalšího stimulu nežli opak.

Romancov: Že USA krachují, tvrdí ruští komunisté od roku 1917

Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a šéf demokratického klubu v Senátu Chuck Schumer uvedli, že balík opatření je krok správným směrem a Kongres jej začne co nejdříve projednávat. Poté co do svých senátorských křesel ve dnech kolem Bidenovy inaugurace usednou dva nově zvolení demokraté z Georgie, bude Demokratická strana disponovat většinou v obou kongresových komorách.

Biden má podle analytiků v plánu zahájit působení v Bílém době velkým ekonomickým stimulem. Demokratický politik, jenž v letech 2009 až 2017 zastával pozici viceprezidenta Baracka Obamy, se ujme prezidentského úřadu 20. ledna. Trhy zprávu o jeho zvolení přivítaly růstem.

HDP Německa propadlo ne o deset, ale pět procent

Další významná zpráva přišla včera z Německa. Propad HDP za loňský rok byl mírnější než po globální finanční krizi. Očekávaný byl celoroční pokles ekonomiky za loňský rok ve výši 5,2 procenta. Nakonec činil pět procent, přičemž ještě v první polovině roku Německo čekalo 10% propad. Ve čtvrtém čtvrtletí německá ekonomika meziměsíčně stagnovala. To je podle ekonomů dobrá zpráva, protože ukazuje větší odolnost ekonomiky v druhé vlně pandemie. Nutno dodat, že zpřesněná data o vývoji HPD Německa zveřejní úřad koncem měsíce a mohou doznat výrazných změn.

Negativní hospodářské dopady koronavirové krize loni pomohla kompenzovat rozsáhlá státní opatření. Německý statistický úřad upozornil, že loňský pokles HDP byl mírnější než propad o 5,7 procenta z roku 2009, kdy se ekonomika potýkala s dopady globální finanční krize. Soukromá spotřeba v Německu se přesto loni snížila o šest procent a export se propadl téměř o deset procent, zatímco spotřební výdaje státu vzrostly o 3,4 procenta.

Covidová krize německé firmy tvrdě zasáhla, říká Bernard Bauer

Co se týče letošního roku, německá vláda v říjnu předpověděla pro rok 2021 růst o 4,4 procenta. Ministr hospodářství Peter Altmaier včera varoval, že růst bude patrně slabší. Vývoj koronavirové krize je totiž mnohem nepříznivější, než se předpokládalo. Včerejší údaje statistického úřadu rovněž ukázaly, že Německo loni kvůli dopadům koronavirové krize poprvé od roku 2011 vykázalo rozpočtový deficit. Schodek dosáhl 158,2 miliardy eur [4,1 bil Kč] a je druhý nejvyšší od znovusjednocení země. Odpovídá 4,8 procenta HDP.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here