Hrubý domácí produkt [HDP] ČR loni klesl o 5,6 procenta. Zpomalení české ekonomiky ovlivnila především spotřeba domácností, investiční výdaje, ale i propad zahraniční poptávky v první polovině roku. Růst zaznamenaly výdaje vládních institucí. V předběžném odhadu to uvedl Český statistický úřad [ČSÚ].

Loni ve 4. čtvrtletí hrubý domácí produkt Česka meziročně klesl o 5,0 procenta. V mezičtvrtletním srovnání i přes potíže vzrostl o 0,3 procenta.

„Ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku navzdory dalším restrikcím v souvislosti s epidemickou situací mezičtvrtletně rostla o 0,3 procenta. Mezičtvrtletní vývoj české ekonomiky nejvíc ovlivnila rostoucí zahraniční poptávka. Domácí poptávka, zejména spotřeba domácností, významně klesla,“ vysvětlil ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Dodal, že celoročně však loni došlo k nejhlubšímu propadu HDP v novodobé historii České republiky. Pokles hrubé přidané hodnoty nejvýrazněji ovlivnil vývoj ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Nedařilo se ani průmyslu, stavebnictví a většině odvětví služeb.

Výsledek české ekonomiky pozitivně překvapil

„Pro finanční trh je dnešní výsledek pozitivním překvapením, analytici totiž čekali propad HDP v průměru o 7,6 procenta meziročně,“ uvedl ekonom Komerční banky [KB] Martin Gürtler s tím, že koruna na překvapivý výsledek zareagovala silným posílením pod 25,90 CZK/EUR a růst začínají i korunové úrokové sazby.

Podle analytiků jsou dnešní údaje za ČR v souladu s dosud zveřejněnými daty ostatních evropských ekonomik, které v minulém týdnu rovněž překvapily nad očekáváním dobrými výsledky za čtvrté čtvrtletí loňského roku.

„Ekonomika Německa se vyhnula dalšímu poklesu a dosáhla stejné úrovně produkce jako ve třetím čtvrtletí. Španělská ekonomika dokonce mírně vzrostla a francouzská vykázala oproti očekávání zhruba třetinový pokles,“ uvedl Gürtler.

Podle něj aktuální obrázek ekonomického vývoje je tak v podstatě ve všech evropských zemích podobný. Zatímco služby a maloobchod opět doplácí na znovu zavedená opatření proti šíření druhé vlny koronaviru, průmyslu se i přes současnou situaci daří nadále zvyšovat produkci. Výkon průmyslu tím vyvažuje pokles v ostatních odvětvích. Což je důvod, proč se průmyslově orientovaným ekonomikám daří nyní lépe.

Zaměstnanost klesla o 1,6 procenta

Zaměstnanost podle ČSÚ klesla loni o 1,6 procenta. Ve 4. čtvrtletí zaměstnanost klesla meziročně o 2,1 procenta a v porovnání s předchozím čtvrtletím se snížila o 0,5 procenta.

Analytik ČSOB Petr Dufek uvedl, že výraznou roli na tom, že celkově nedopadl výsledek ekonomiky hůře, má vládní podpora v podobě programu Antivirus. Ten brzdil propouštění ve firmách, a další finanční dotace, které ale srazily státní rozpočet do rekordního deficitu.

Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské zabránila většímu tuzemskému propadu HDP především německá ekonomika. Upozornila na to, že Polsko zaznamenalo loni pokles ekonomiky o 2,8 procenta, tedy první pokles od roku 1996.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here