Ekonomika EU loni klesla o 6,4 procenta. V zemích eurozóny byl propad ještě vyšší, činil 6,8 procenta. Za propadem ekonomiky zemí Evropské unie jsou hlavně opatření proti šíření koronaviru. Ve svém letos prvním odhadu to uvedl evropský statistický úřad Eurostat.

Ve čtvrtém čtvrtletí hrubý domácí produkt [HDP] zemí EU rovněž klesl, ale propad byl mírnější, než čekali analytici. Celá EU klesla proti předchozímu kvartálu o 0,5 procenta, meziročně o 4,8 procenta. Ekonomika eurozóny mezičtvrtletně klesla o 0,7 procenta, meziročně o 5,1 procenta. V roce 2019 ekonomika eurozóny rostla o 1,2 procenta. Šlo o nejpomalejší růst za šest let. Ekonomika EU pak předloni vzrostla o 1,5 procenta.

Ekonomika EU zaostala za Čínou

Čínská ekonomika loni vzrostla o 2,3 procenta. Slabší růst hrubého domácího produktu než loni vykázalo čínské hospodářství naposledy v roce 1976. Tehdy čínský HDP vzrostl o 1,6 procenta. V roce 2019 dosáhla čínská ekonomika růstu 6,1 procenta. Jakkoli je čínský růst za loňský rok kvůli pandemii nejslabší za posledních 44 let, i tak je Čína jedinou velkou ekonomikou, která loni rostla.

Čína loni vyšla z krize jako vítěz. Čínský HDP vzrostl o 2,3 %

Pandemie covidu-19 začala právě v Číně a země se z ní také jako jedna z prvních zotavuje. Ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla čínská ekonomika meziročně o 6,5 procenta, čímž se růst vrátil na úroveň před pandemií. Proti předchozímu čtvrtletí se HDP zvýšil o 2,6 procent a očekává se, že druhá největší ekonomika světa bude v růstu pokračovat i letos. Analytici dle ankety agentury Reuters odhadují roční růst HDP na 8,4 procenta, což by bylo nejvíce za deset let.

Ekonomika EU zaostala za USA

Americká ekonomika loni ve čtvrtém čtvrtletí rostla v přepočtu na celý rok tempem čtyř procent. Výrazně tak zvolnila z předchozího čtvrtletí, kdy americký HDP vykázal v přepočtu na celý rok oživení o 33,4 procenta. V prvním rychlém odhadu to oznámilo americké ministerstvo obchodu. Podle něj za celý loňský rok největší ekonomika světa vykázala propad o 3,5 procenta. To je nejvíce za 74 let, respektive od konce druhé světové války.

Pandemie loni ukončila rekordní expanzi americké ekonomiky, která trvala skoro 11 let. Loňský propad HDP je první od roku 2009, kdy tamní ekonomika klesla o 2,5 procenta. Tehdy byla v recesi kvůli globální finanční krizi. Ta naplno propukla o rok dříve po pádu investiční banky Lehman Brothers.

Česká republika a Německo

HDP ČR loni podle dnešního předběžného odhadu Českého statistického úřadu [ČSÚ] klesl o 5,6 procenta. Zpomalení české ekonomiky ovlivnila především spotřeba domácností, investiční výdaje, ale i propad zahraniční poptávky v první polovině roku. Růst zaznamenaly výdaje vládních institucí. Loni ve 4. čtvrtletí hrubý domácí produkt Česka meziročně klesl o 5,0 procenta. V mezičtvrtletním srovnání i přes potíže vzrostl o 0,3 procenta.

ČSÚ odhadl loňský propad české ekonomiky na 5,6 procenta

Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí navzdory dalšímu zpřísnění karanténních opatření vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,1 procenta. Německý statistický úřad ale potvrdil, že propad HDP za celý loňský rok dosáhl pěti procent. Předloni německá ekonomika vzrostla o 0,6 procenta, což bylo nejpomalejší tempo od roku 2013.

Oživení ekonomiky v Evropě zaostává za oživením v USA i Asii

Výsledek za čtvrté čtvrtletí je i tak mírně lepší, než se čekalo. Ve třetím čtvrtletí růst HDP Německa činil 8,5 procenta. Byla to reakce na rekordní propad z druhého kvartálu. V meziročním srovnání ekonomika v závěru roku vykázala pokles o 3,9 procenta. Znamená to mírné zlepšení proti třetímu čtvrtletí, kdy meziroční propad HDP činil čtyři procenta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here