Objem prodaných hypotečních úvěrů letos v lednu dosáhl 24,9 miliardy korun. To je o 4,5 miliardy korun méně než v prosinci 2020, ale na leden, který je útlumový, je to velice dobrý výsledek. Loni v lednu, kdy se o covidu v Česku ještě nevědělo, byl objem prodaných hypoték o osm miliard nižší [16,9 mld. Kč].

V lednu bylo prodáno 8,4 tisíce hypoték. To je o 16 procent méně než v prosinci 2020, ale o 29 procent více než v lednu 2020. Proč se v překračování rekordů pokračuje po loňském rekordu i letos?

Loni se v úvěrech na bydlení protočilo 266 miliard korun

Podle hlavního poradce České bankovní asociace [ČBA] Vladimíra Staňury je třeba odpověď hledat v tom, že lidé velmi silně vnímají předpovědi růstu úrokových sazeb ze strany České národní banky [ČNB] a snaží se zařídit si hypotéku a zafixovat si zatím stále ještě velmi nízkou úrokovou sazbu.

„To v tuto chvíli přispívá k tomu, že prodeje hypoték zůstávají vysoko,“ říká poradce bankovní asociace, který ale okamžitě dodává: „Růst úrokových sazeb ovšem poptávku po hypotékách přibrzdí.“

ČNB o zvyšování sazeb hovoří s jistotou

ČNB opakovaně prohlásila, že letos [nejspíše již zkraje druhé poloviny roku] bude zvedat svojí základní úrokovou sazbu. Cena peněz na mezibankovním trhu vzroste, což banky přiměje zvednou úroky u hypoték. Ty se nyní pohybují kolem hranice 2 % p.a.

Česká národní banka očekává posilování koruny i rychlejší růst

Jsou tu i další faktory, které zbrzdí boom na hypotečním trhu. Zájem o hypotéky je dramaticky ovlivněn covidovou situací. Je tady zřejmá snaha lidí zajistit se do budoucnosti a na stáří.

„Při oživení ekonomiky a návratu života domácností do [nového] normálu se pozornost lidí vrátí zpátky k běžné spotřebě a spotřebním úvěrům. To přinese přece jenom menší zájem o předražené nemovitosti a dražší hypoteční úvěry. Ovšem i tak, pokud trh ve srovnání s loňským rokem klesne o nějakých 10 až 20 procent, stále to bude znamenat velmi dobrý až výjimečný výsledek,“ myslí si Staňura.

Dalším důvodem, proč se loňský rok nebude opakovat, je enormně vysoký objem refinancování. Například v prosinci 2020 byl podle statistik ČNB objem refinancování sedm miliard korun, což byl historický rekord. Dá se očekávat, že při postupném růstu úrokových sazeb motivace k refinancování zeslábne.

Ceny realit [zřejmě] ubraly na tempu růstu nejen v lednu

Dodejme, že průměrná výše hypotéky v lednu dosáhla 2,98 miliony korun. Je tedy velmi blízko třímilionové hranici. Její růst se ve srovnání s prosincem 2020 výrazně zpomalil. Dalo by se dovodit, že pomalejší nárůst průměrné hypotéky je dán tím, že ceny nemovitostí nešly už tak rychle nahoru jako loni. A dobře si vedly i stavební spořitelny. Ty v lednu prodaly úvěry na bydlení [zajištěné a nezajištěné] za 5,6 miliard korun. Což je nárůst oproti lednu 2020 o více než 33 procent.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here