Objem skutečně nových hypoték loni meziročně vzrostl o 34,3 procenta. Objem refinancovaných hypoték se zvýšil o 68,9 procenta. Rostly i počty dalších úvěrů na bydlení. Vyplývá to z aktuálních dat o poskytování bankovních úvěrů obyvatelstvu České národní banky [ČNB].

V roce 2020 banky poskytly nových hypoték za 217 miliard korun. Předloni to bylo 162 miliardy korun [+55 mld. Kč]. To je o 34,3 procenta více. Nutno upozornit, že v roce 2018 banky poskytly úvěry za 187 miliard korun.

„Loňský nárůst tak představuje vybočení z dlouhodobého vývoje trhu. Na tom se podílel jak nárůst průměrné výše nových hypoték daný zvyšováním cen rezidenčních nemovitostí, tak nárůst počtu nových úvěrů odrážející zvýšenou poptávku po těchto nemovitostech,“ uvedla ve své zprávě ČNB.

Lidé si nabrali hypotéky bez ohledu, zda je zvládnou splácet

Po započtení dalších půjček na bydlení [zejména nezajištěných úvěrů ze stavebního spoření] činil v loňském roce objem skutečně nových úvěrů na bydlení 250 miliard korun. Předloni to bylo 190 miliard korun a v roce 2018 pak 232 miliard korun.

Loňský prosinec byl rekordní pro úvěry na bydlení

Objemy skutečně nových hypotečních úvěrů a úvěrů na bydlení narůstaly hlavně ve druhé polovině loňského roku. V prosinci dosáhly rekordní úrovně v historii měření – 26 miliard korun u celkových úvěrů na bydlení. Z toho 23,1 miliardy korun byly hypoteční úvěry.

ČNB varovala před rizikovými hypotékami a své řekla i k realitám

Průměrný měsíční objem skutečně nových hypoték byl tak loni 18,1 miliardy korun. Za léta 2015 až 2019 přitom činil 13,3 miliardy korun.

„Hlavním tahounem u hypoték byly loni jednoznačně velmi nízké úrokové sazby, které navíc klesly velmi prudce. To znamená nižší splátky a vyšší dostupnost. Zároveň došlo k uvolnění omezujících parametrů ze strany ČNB, takže opět na hypotéky u bank dosáhlo více lidí. Na nemovitostním trhu se také objevila vyšší nabídka nemovitostí,“ komentuje výsledky ředitel skupiny Partners Petr Borkovec.

Podle něj na realitním trhu došlo i ke zvýšení nabídky, protože nemovitosti prodávali lidé z pandemií covid poškozených segmentů ekonomiky.

Refinancované úvěry

Podle statistiky ČNB činil v roce 2020 objem úvěrů zahrnujících skutečně nové a refinancované hypoteční úvěry 266 miliard korun. Předloni to bylo 191 miliard korun. Došlo zde k podobnému nárůstu jako u skutečně nových úvěrů, konkrétně o 39,6 procenta

Na tomto vývoji se výrazně podílelo meziroční zvýšení objemu refinancovaných hypotečních úvěrů o 20 miliard korun. A to z 29 miliard korun na 49 miliard korun [+68,9 %].

Počet nových hypoték v Británii letos v říjnu stoupl o 51 procent

Statistika skutečně nových hypotečních úvěrů zahrnuje navýšení již dříve poskytnutých úvěrů a zejména zcela nové úvěry, které v daném období vstoupily do ekonomiky poprvé. Tento údaj naopak nezahrnuje refinancované úvěry, které byly jinou institucí poskytnuty již dříve a u kterých došlo pouze k jejich převodu z jedné banky do druhé.

Objem bankovních úvěrů podle údajů ČNB ke konci prosince 2020 klesl na 5,612 bilionu korun z listopadových 6,232 bilionu Kč. Snížil se také objem vkladů, a to na 4,946 bilionu korun z 5,477 bilionu v listopadu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here