Salony krásy, kadeřnictví a holičství se těší na pondělní otevření svých provozů. Návaly zákazníků však nečekají, především kvůli povinnosti prokázat se testem na koronavirus s negativním výsledkem nebo potvrzením o očkování.

„Myslím, že většina lidí na to bude kašlat, a i poctivé to odradí. Raději si počkají, až se zruší povinnost prokazování se tesem. Když už čekali takovou dobu, tak proč ještě pár týdnů nevydržet,” říká brněnská kosmetička Andrea Antoníčková.

Podobný názor vyslovují i ostatní brněnské kosmetické a kadeřnické salony. Argumentují tím, že ve srovnání s dočasnou možností otevřít před Vánoci je zájem mnohem menší.

„Největší část mé klientely jsou lidé od 20 do 40 let, kteří ve většině případů nejsou očkovaní. Díval jsem se, že kapacity na antigenní testování jsou často naplněné a PCR test si asi nikdo nezaplatí, aby pak mohl jít ke kadeřníkovi,“ upozorňuje kadeřník Patrik Dixe z Králova s tím, že zatímco před Vánoci u něj telefon zvonil bez ustání, nyní je relativně klid.

„Jeví se mi to zase jako další krok, jak nám podnikatelům práci ztížit, ale už se nehroutím jako dřív. I když čekám, že v září nás zavřou znovu,” dodal.

Služby holičů i kadeřníků zdraží

Současnou nedobrou situaci ve službách se mnoho z kadeřníků a kosmetiček, které nechtějí porušovat zákon, což v praxi znamená provádět služby na černo a zároveň čerpat podporu od státu, snaží řešit brigádami či změnou zaměstnání.

„Našel jsem si brigádu, ale stejně jsem celou dobu platil nájem, kompenzace chodily pozdě a podobně. Dlouhodobě to takhle nejde táhnout,“ tvrdí Dixe.

Upřesňuje, že situace ho nutí ke zdražení služeb o zhruba deset procent. Podle jeho názoru zákazníci snad s vyšší cenou nebudou mít problém, protože teď, jak říká, nikde půl roku nebyli, tak ušetřili.

Zhruba o 30 až 100 korun více zaplatí zákazníci také v Ellis beauty salonu v centru města.

„Nakoupili jsme nové barvy na nehty a produkty na kosmetiku. Naše kosmetička si už chystá epilační vosk, v tomto směru očekává hodně práce,“ říká majitelka salonu Petra Gazdová.

I ona upozorňuje na překážku, kterou je prokázání se povinným testem, pokud klient není naočkován nebo neprodělal covid-19 v dané lhůtě.

„Mnoho žen se nám sice objednává, ale některým se nelíbí, že musí chodit s negativním testem a řekly, že raději nepřijdou,” vysvětluje.

Prokázat se testem u klientů je blbost, říká kadeřnice

Od 3. května mohou obnovit provoz kadeřnictví, kosmetika, manikúra či služby péče o zvířata. Ve službách bude fungovat režim jeden zákazník na jednoho obsluhujícího. Klienti se budou muset prokázat potvrzením o negativním výsledku antigenního nebo PCR testu. Antigenní test bude platný 72 hodin, PCR test sedm dní. Novinka pak je, že dle posledních zpráv z Ministerstva zdravotnictví ČR bude k prokázání negativity stačit výsledek testu ze zaměstnání nebo školy. Test nebude nutný pro lidi, kteří v posledních 90 dnech prodělali covid-19. Uznáváno bude i potvrzení o očkování, přičemž od poslední dávky musí uplynout 14 dní.

„Můj názor je ten, že je to pěkná blbost. Už kvůli tomu, že my holiči jsme tu od toho, abychom lidi stříhali, a ne abychom jim kontrolovali, zda a jaký mají test. Kdy prodělali covid-19, případně, zda na ně už náhodou někde vyšla nějaká vakcína proti covidu,” tvrdí kadeřnice Snežana Růžičková z Poděbrad.

„To, že my pak budeme předávat tyto informace hygieně, aby ta zkontrolovala naše zákazníky, si už vůbec nedovedu představit. A v principu se mi to i dost příčí,” dodala.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here