Rodina bývalého šéfa jihokorejského konglomerátu Samsung Group musí zaplatit rekordní dědickou daň přes 12 bilionů wonů [cca 232 mld. Kč]. Předseda správní rady firmy I Kun-hi totiž zemřel loni v říjnu ve věku 78 let. A dále – dědická daň v Jižní Koreji je jedna z nejvyšších na světě.

I Kun-hi byl synem zakladatele celého konglomerátu. Divizi Samsung Electronics, která dříve svými produkty napodobovala konkurenci, přeměnil na jednoho z největších světových výrobců chytrých telefonů, televizorů a paměťových čipů. Firma je dnes aktivní i v dalších sektorech [viz níže].

„Očekává se, že na daních spojených s dědictvím odvede přes 12 bilionů wonů. To je více než polovina z majetku zesnulého předsedy,” uvedla firma Samsung ve svém prohlášení s tím, že dědická daň rodiny je jednou z nejvyšších v Jižní Koreji i na světě.

Loni se prodalo 1,36 mld. mobilů. Apple bodoval ve 4. čtvrtletí

Sbírku starožitností a obrazů, kterou I Kun-hi shromáždil, dědici darují korejskému národnímu muzeu a dalším kulturním institucím. Sbírka zahrnuje díla od Marka Chagalla, Pabla Picassa, Paula Gauguina, Clauda Moneta, Joana Miróa a Salvadora Dalího. Podle médií se tímto krokem dědická daň rodině výrazně poníží.

Dědic skončil ve vězení a další trest mu hrozí

Vývoj kauzy pečlivě sledují investoři, neboť by to mohlo ovlivnit podíl rodiny dědiců ve společnosti Samsung. Akcie jednotlivých divizí jihokorejského konglomerátu nicméně reagovaly na zprávu nejednoznačně. Není totiž jasné, zda rodina nějaké akcie prodá.

Prodeje iPhonů letos klesly. Potvrzují to výsledky Applu

Jsou tu ale i další problémy. Dědic a potomek jedné z nejmocnějších jihokorejských rodin I Če-jong [na fotografii, pozn. red.] byl v roce 2017 odsouzen na pět let vězení nepodmíněně za úplatky v kauze bývalé prezidentky Pak Kun-hje. Lidem kolem ní podle soudu poskytl 43 miliard wonů, aby mu pomohla získat kontrolu nad konglomerátem. Prezidentka byla v únoru 2018 potrestána kvůli korupci dvaceti lety vězení.

I Če-jong vyšel nakonec se zkráceným trestem, který mu soud pozastavil po jeho odvolání. 52letý I Če-jong tak strávil ve vězení pouze jeden rok a na svobodu vyšel již v roce 2018. Avšak i nyní čelí dalším obviněním, mimo jiné údajně podváděl a manipuloval s akciemi. Žaloba pro něj původně žádala devítiletý trest.

Dědická daň v Jižní Koreji i jinde na světě

Padesátiprocentní sazba dědické daně v Jižní Koreji je druhá nejvyšší na světě po Japonsku. Pokud měl zesnulý kontrolní podíl ve společnosti, sazba se může ještě zvýšit. Ve Spojených státech i Británii činí dědická daň 40 procent a v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj [OECD] je v průměru 15 procent. V Česku zákonodárci zrušili dědickou daň k 1.1.2014. Dědictví se vnímá jako bezúplatné nabytí, je osvobozeno od daně z příjmů.

Dodejme, že Samsung [v překladu tři hvězdy] je největší společnost v Jižní Koreji a třetí největší světová korporace podle obratu. Konglomerát se skládá z mnoha firem. Klíčové jsou Samsung Electronics, Samsung Heavy Industries a Samsung Engineering & Construction. Společnost již v roce 2005 v oblasti elektroniky pokořila svého japonského rivala Sony, který byl do té doby největší celosvětovou značkou spotřební elektroniky. Zařadila se tak mezi dvacet největších celosvětových značek. Do jejího portfolia patří banky, pojišťovny, školy a mnoho dalších firem z mnoha oblastí. Skupina Samsung nyní generuje 20 procent celkového exportu Jižní Koreji.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here