Letecká společnost Croatia Airlines, chorvatský vlajkový dopravce a člen Star Alliance, spustí v letošní letní sezóně přímé lety mezi Prahou a Splitem. Nové spojení bude cestujícím k dispozici jednou týdně, vždy v sobotu.

Inaugurační let na této trase je v plánu 26. června 2021. Croatia Airlines bude podle aktuálního letového řádu provozovat novou přímou linku z Letiště Václava Havla Praha do Splitu až do 11. září 2021.

Cestující si mohou koupit zpáteční letenky za akční cenu již od 139 EUR [cca 3 600 Kč]. Tato nabídka platí výhradně pro rezervace letenek přes webové stránky Croatiaairlines. Všechny ceny letenek zahrnují letištní a palivové poplatky, jídlo a pití na palubě i možnost online rezervace a odbavení.

Cena letenky zahrnuje i poplatky

Společnost poskytuje flexibilní tarify, cestující tak mohou své plány na cestu jednoduše a bez starostí změnit. A to se týká i úpravy data odletu bez poplatku za změnu rezervace nebo cestovní poukaz. Ten lze použít kdykoli později.

„Společnost Croatia Airlines létá primárně na hlavní letiště a cestující tak mohou sbírat za realizované lety i své míle,“ uvedla společnost.

Zdůraznila, že přijala veškerá nezbytná opatření k ochraně cestujících a členů posádky. Letadla jsou pravidelně čištěna a dezinfikována a posádky jsou vybaveny odpovídajícími ochrannými prostředky. Na palubě letadel musí cestující rovněž nosit ochranu nosu a úst.

Se zavedením přímých letů mezi Prahou a Splitem mohou turisté z České republiky využít lepší nabídku pro cesty do oblíbené chorvatské části Středomoří. Užít si tak přírodní, kulturní a historické bohatství Chorvatska. V této sezóně Croatia Airlines plánuje spojit díky přímým spojením Chorvatsko celkem s 18 destinacemi.

Omezení při cestách do Chorvatska k 15. 5. 2021

Podle údajů Ministerstva zahraničních věcí ČR [MZV ČR] štáb civilní ochrany Chorvatské republiky 30. 11. 2020 rozhodl o dočasném omezení při překračování státní hranice a vstupu na území. Nové opatření vstoupilo v platnost 1. 4. 2021 a jeho platnost byla prodloužena až k 15. květnu 2021, s možností dalšího prodloužení. Omezení se vztahuje i na občany Evropské unie, tedy i ty z České republiky. Pro ně platí, že pokud cestují do Chorvatska z území některého z rizikových států, mezi které ČR stále patří, musí při vstupu na území Chorvatska předložit:

  • Negativní RT – PCR test ne starší 48 hodin.
  • Anebo rychlý antigenní test na SARS-CoV-2, který je zveřejněn na Společné listině rychlých antigenních testů, které mezi sebou uznávají členské státy EU, ne starší 48 hodin. Dále pak vydaný lékařským zařízením nebo akreditovanou laboratoří a podepsaný lékařem. Výsledek testu musí uvádět výrobce testu a/nebo komerční název testu.
  • Potvrzení o očkování proti nemoci covid-19 s lhůtou 14 dní od očkování jednorázovou vakcínou nebo druhou dávkou u dvoudávkové vakcíny.

Pro děti mladší 7 let, které cestují s rodiči/opatrovníky, se vztahuje výjimka z povinnosti prokazování se negativním testem a samoizolace. To však jen za podmínky, že jejich rodiče/opatrovníci splňují některou z výše uvedených podmínek pro vstup do Chorvatska.

I prodělaný covid opravňuje vstup do země

Dle rozhodnutí Krizového štábu Chorvatské republiky cestujícím bude umožněn vstup do Chorvatska v případě, že prodělali nemoc covid-19. Tuto skutečnost dokládají pozitivním RT – PCR testem nebo pozitivním antigenním testem, které byly provedeny za poslední 180 dnů, ale musí být starší 11 dnů. Ke stejnému účelu lze využít potvrzení lékaře o prodělané nemoci covid-19.

Pozitivní test na protilátky značí 90 dnů uznané imunity

Pokud osoba prodělala covid-19 a má o tom potvrzení a pokud byla po prodělané nemoci očkována nejméně jednou dávkou očkovací látky, pak se výjimka od povinnosti prokázat se negativním PCR nebo rychlým antigenním testem nebo povinnost karantény prodlužuje do uplynutí 5 měsíců od očkování. V opačném případě se může cestující nechat testovat na území Chorvatské republiky a do výsledku testu strpět izolaci.

​–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here