Dnes v celém Česku otevírají všechny zbývající obchody, ale i galerie a některé další provozovny služeb, které byly dosud uzavřeny kvůli epidemii covidu-19. Jde o opravny obuvi, autobazary, autosalony, lanovky, solária, hodinářství, zlatnictví a cestovní kanceláře. Zmírňují se také pravidla pro nošení roušek a respirátorů.

Lidé již nemusí mít respirátor či roušku při setkání dvou a více osob vzdálených od sebe více než dva metry, s výjimkou členů jedné domácnosti. Jinak musí. Vláda restrikce uvolňuje na základě šesti balíčků. Řídí se počtem nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel.

Vláda přišla s novým PSEM. Rozvolňovat chce v balíčcích

Aktuálně je v ČR asi 102 nově nakažených covidem na 100 000. Zlomová hranice pro další rozvolňování je sto až 75. To potvrdil i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO].

„Ta incidence je nějakých 101 nově nakažených na sto tisíc obyvatel. V některých okresech je to vyšší,“ řekl v Českém rozhlase na stanici Radiožurnál.

Maloobchod, ale i muzea a galerie otevírají

Z maloobchodních prodejen dosud mohly mít otevřeno jen vybrané obchody, jako jsou potraviny, lékárny, drogerie, optiky, obchody s dětským oblečení a obuví nebo květinářství. Z provozoven služeb fungovaly například zámečnictví, čistírny nebo autoservisy, k nimž se předchozí pondělí po nuceném uzavření na několik měsíců přidaly manikúry, pedikúry, kadeřnictví a kosmetické či masážní salony.

Maloobchodní tržby v březnu dál klesly. I přes zdražení PHM

Dnes dále otevírají muzea, galerie a památky i v těch krajích, kde byly dosud zavařené. První výraznější rozvolňování v kultuře by podle posledních údajů mohlo nastat od 24. května. Ministr kultury Lubomír Zaorálek [ČSSD] uvedl, že venkovní akce s účastí až 700 sedících diváků a vnitřní akce s účastí do 400 diváků by se mohly konat od 17. května, pokud to tedy dnes 10. května schválí vláda.

Dotace z Covid – Kultura se daní, potvrdilo ministerstvo financí

Vláda v minulém týdnu ještě zvažovala, že se dnes neotevřou obchody a školy v některých okresech krajů Vysočina, Zlínský a Jihočeský kraj, kde je epidemická situace horší. Kabinet nakonec přijal argument, že okresy jsou velmi malé jednotky a mobilitu významně nezvýší. Mnoho lidí dojíždí stejně do obchodů a škol mimo okres, ve kterém žije. Vláda tak schválila i jejich otevření.

Vrací se další žáci do škol

Z hlediska zaměstnanců je důležitá i zpráva, že se postupně vracejí další žáci a studenti do škol. To podle epidemické situace v každém kraji. Dnes se k ostatním regionům Česka přidají také školy ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině v rotační výuce na druhém stupni ZŠ a k plné výuce v mateřských školách. Obnovuje se klinická a praktická výuka pro studeny vysokých škol.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here