Rouškovné 2021 ve výši až 7 500 Kč a valorizace důchodů nad zákonný limit od příštího roku. To a další chce ještě stihnout prosadit současná vládní koalice. V nedělním diskuzním pořadu veřejnoprávní České televize to řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD]. Podle opozice jde o další z nezodpovědných dárečků a bezbřehý populismus na cizí účet.

Rouškovné 2021 a navýšení důchodů nad limit stanovený zákonem zmiňuje v posledních týdnech stále častěji předseda vlády Andrej Babiš [ANO]. Podle vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové [za ANO] by se podle zákonných pravidel měly od ledna 2022 navýšit starobní důchody o 2,9 procenta. V průměru tedy o zhruba 450 korun. Avšak podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové [ČSSD] jde o velmi nízkou valorizaci. Čeští důchodci jsou podle ní zvyklí na vyšší růst penzí.

„Původní odhad je 450 korun, a to je polovička toho, co jsou senioři v průměru zvyklí dostat,“ uvedla v nedělním diskuzním pořadu Maláčová.

Podle ní je valorizace v průměrné výši 450 korun likvidační pro nízkopříjmové seniory s důchodem kolem 13 tisíc. A také invalidní příjemce důchodů.

„Budu chtít v příštích týdnech diskuzi o tom, jak zvýšit od 1. ledna příštího roku důchody,“ uvedla odhodlaně.

Dodala, že do konce září musí být upraveny přesné částky navýšení. Příští týden budou proto zástupci vlády diskutovat o konkrétním navýšení. Přesnou sumu ministryně ale neuvedla.

Rouškovné 2021 a nadlimitní valorizace není zadarmo

Zástupkyně opozičních stran však ministryni upozornily na již vysoký deficit státního rozpočtu. Vyjádřily obavy i z toho, že již navýšený schodek státního rozpočtu ve výši 500 miliardy korun pro letošní rok nemusí být v důsledku vládního hospodaření konečný.

„Vždycky když jsou volby, tak sociální demokraté a hnutí ANO vytáhnout toto téma, protože je to to nejlacinější, co mohou udělat,“ reagovala na předvolební navýšení důchodů a plány na rouškovné 2021 předsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle Maláčové jde ale o systémové řešení důchodové reformy. A s ní i to, aby tady byla dle jejích slov zákonná a nadzákonná valorizace.

„Uvědomuji si, že kolegyně budou nešťastné, protože nebudou mít prázdniny dva měsíce, ale budeme muset trochu pracovat,“ řekla směrem ke svým spoludiskutujícím.

Předsedkyně Pekarová přitom připomněla slova Jany Maláčové o tom, že ji zdroje financování nezajímají a diskuze o nich jsou pro ni laciné a plytké. Podle Pekarové jde ze strany koaliční vlády o nezodpovědný dáreček [rouškovné, pozn. red.] a bezbřehý populismus, který ale musí někdo také zaplatit.

„My jsme zadlužení až po uši,“ řekla s tím, že státní dluh ve druhém kvartálu atakuje hranici 200 miliard korun. A vláda nyní chce ještě valorizace nad zákonný limit.

„Nemůžeme to podpořit,“ vyslovila se Pekarová.

I Jana Maláčová ví, že nyní je státní kasa na huntě

Místopředsedkyně Pirátské strany Olga Richterová zdůraznila riziko zvyšování zadlužení v důsledku růstu úroků státního dluhu.

„Na to je třeba se dívat,“ uvedla.

Podle ní jsou zdravotní a sociální péče v důchodu stejně důležité pro kvalitu života jako výše samotného důchodu.

Maláčová v závěru sice uznala, že státní rozpočet se nachází aktuálně v krizi. Poznamenala ale také, že za to může pandemie covidu a zrušení superhrubé mzdy, se kterou její strana nesouhlasila. Rouškovné 2021 a valorizace důchodů nad zákonný limit je dle ní správná cesta a je dle svých slov plně otevřena oběma řešením. Dopady premiérem zmiňovaného rouškovného do státního rozpočtu ve výši 23 miliardy korun při rouškovném 7 500 korun pro každého důchodce už ale neřeší.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here