EU si zajistila 1,8 mld. dávek Comirnaty, s AstraZenekou končí

216
Comirnaty
Foto: Pixabay.com

Evropská komise [EK] schválila smlouvu na nákup až 1,8 miliardy dávek vakcíny Comirnaty proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech. Naopak EK neprodlouží smlouvu na dodávky vakcín od společnosti AstraZeneca. Ta skončí v červnu.

Neprodloužení smlouvy s britsko-švédskou společností AstraZeneca potvrdil eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

„Neobnovili jsme tento kontrakt pro období po červnu. Uvidíme, co se bude dít,” řekl Breton francouzské rozhlasové stanici France Inter.

EU i Británie válčí o vakcínu. Každý má svou pravdu

Připomněl, že EK před dvěma týdny firmu AstraZeneca zažalovala za nedodržení kontraktu. Firma podle komise nedokázala přijít se spolehlivou strategií, která by zajistila včasné doručení vakcín. Na stanici Inter dále zmínil, že vakcína od AstraZeneky je podle něj “velmi dobrá očkovací látka”.

Problémy s dodávkami preparátu od AstraZeneca byly podle představitelů EK od začátku roku hlavní příčina pomalého rozjezdu očkování v zemích EU. Firma v prvním čtvrtletí dodala státům zhruba 30 milionů dávek, slíbila ovšem téměř čtyřikrát tolik. Firma uvedla, že nejdříve musela uspokojit poptávku Velké Británie, která s ní uzavřela smlouvu na  dodávky vakcín podstatně dříve než EK. Nyní má do konce června EU firma dodat cca 70 milionů místo očekávaných 180 milionů dávek očkovací látky.

Pfizer a BioNTech v Evropě dominují

Zatímco se společností AstraZeneca se EK soudí, se společnostmi Pfizer/BioNTech podepsala minulou sobotu již dlouho avizovaný kontrakt na další dodávky vakcín Comirnaty proti covidu-19. A to i přesto, že náklady na novou objednávku by mohly být o něco vyšší než při nákupu dřívější verze vakcíny, jak uvedl Breton.

EK uzavřela smlouvu na 1,8 miliardy dávek Comirnaty

O kolik vyšší mají být náklady není známo, ví se ale, že EK objednala 1,8 miliardy dávek vakcíny Comirnaty od Pfizer/BioNTech. To před několika dny potvrdila i předsedkyně komise Ursula von der Leyenová. Podle ní má kontrakt pokrýt období do roku 2023. Země EU mají v dosud největší smlouvě na vakcíny zaručen nákup 900 milionů dávek vakcín s možností stejné množství si ještě dokoupit.

Nový kontrakt má podle představ komise umožnit v příštích dvou letech přeočkování a posílení imunity všech 450 milionů obyvatel unijních zemí. Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] zatím doporučuje využití vakcíny u lidí starších 16 let, v červnu má rozhodnout o případném rozšíření na děti od 12 let.

EK nyní počítá hlavně s Pfizerem a Modernou

Americký Pfizer a německý podnik BioNTech jsou dnes největšími dodavateli vakcín do EU. Dosud si od nich EK objednala na 600 milionů dávek, celkem 250 milionů dodají ve druhém čtvrtletí. Což je více než všechny ostatní společnosti dohromady.

EK již dříve uvedla, že vidí potenciál především v mRNA vakcínách, které vedle Pfizeru vyrábí i americká společnost Moderna. Oproti tomu virové vakcíny, jejichž výrobci jsou firmy AstraZeneca a Johnson & Johnson, se podle Bruselu v EU využívat nebudou.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here