Ministryně Schillerová řeší menstruační chudobu v Česku

248
menstruacni_chudobu

Menstruační chudobu v Česku podle ministryně financí Aleny Schillerové [za ANO] řeší 70 tisíc žen. Správa státních hmotných rezerv [SSHR] proto na její návrh posílí zásoby menstruačních vložek o 10 milionu kusů. Dva miliony z nich se rozdají ženám bez prostředků na jejich nákup.

Desetitisíce českých žen podle ministryně financí Schillerové trápí menstruační chudoba. Podle jejích informací u nás nezbývají až sedmi desítkám tisíc žen peníze na nákup menstruačních vložek. Na pondělní jednání vlády [24.5.] proto předložila návrh, aby se ještě letos zásoby SSHR posílily o deset milionů kusů jednorázových dámských vložek. Dva miliony z nich by měly dostat ženy, které si jejich nákup nemohou každý měsíc dovolit. S řešením menstruační chudoby, které zástupci vlády v pondělí 24.5. odsouhlasili, se ministryně inspirovala v západních zemích.

„Vláda schválila řešení, které po vzoru nejvyspělejších zemí vyřeší menstruační chudobu v České republice,“ uvedla ministryně Schillerová.

Jako další plus uvedla posílení odolnosti naší země při nenadálých krizích a výpadcích v důsledku mimořádných událostí. O redistribuci se nyní jedná s Českou federací potravinových bank, která je navázána na charitativní a dobročinné organizace. Právě od nich mají dámské vložky putovat přímo ke klientkám sociálních služeb.

SSHR nakoupí dámské vložky do roku 2023

Vláda odsouhlasila, že zásoby SSHR se o deset milionu jednorázových menstruačních vložek rozšíří nejpozději do roku 2023. Vložky se pak budou udržovat ve skladech pro případ živelných, válečných a podobných katastrof a krizí. Podle Ministerstva financí ČR [MF ČR] právě takové množství by v případě mimořádného krizového stavu pokrylo až pětidenní absolutní výpadek této komodity.

„Menstruační chudoba je typické společenské tabu. To, že se o ní příliš nehovoří, bohužel neznamená, že neexistuje,“ uvedla Alena Schillerová.

Dle jejích slov je pro mnohé spojení menstruační chudoba překvapení už jen proto, že menstruační vložky jsou dnes dostupné ve všech obchodních řetězcích.

Jaké jsou ceny u menstruačních vložek

Běžné balení dámských vložek o deseti kusech dnes nevyjde na více než 25 korun. Oproti cenám základních potravin, jako je chléb, mléko či káva, cena dámských vložek v čase naopak klesá.

Při průměrném pětidenním menstruačním cyklu tak vydá žena za hygienické vložky [při spotřebě pět kusů za den, pozn. red.] zhruba 62,50 korun.

Náklady na pořízení deseti milionů dámských vložek nemají podle odhadů ministerstva překročit 24 milionů korun. Konkrétní cena vzejde až z výsledků výběrového řízení na jejich dodavatele. Podle MF ČR se jedná o úsporu, protože řešení ve formě snížení DPH dopadá na státní rozpočet ve výši 300 milionů korun.

Menstruační chudobu v Češku vyřeší 2 miliony vložek

Ministryně Schillerová se při řešení menstruační chudoby v Česku nechala inspirovat na západě. Například ve Skotsku jsou podle ní vzdělávací instituce povinny bezplatně zajistit výběr menstruačních pomůcek. Výjimka platí pouze pro období prázdnin.

Obdobně má skotská vláda pravomoc zajistit, aby byly vložky zdarma dostupné ve veřejných budovách. Tyto instituce pak o této službě povinně informují veřejnost.

Dalším dobrým příkladem je podle ministryně Nový Zéland, kde vláda dodává dámské vložky do škol těm studentkám, které si jejich nákup z finančních důvodů nemohou dovolit. Přesné počty a podmínky, za kterých dívky ve vyspělém Skotsku a na Novém Zélandu menstruační vložky dostávají avšak už úřad nedodává.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here