Nálada podnikatelů v SRN se lepší. I přes hlubší pokles HDP

118
v_SRN

Hrubý domácí produkt [HDP] Německa za letošní první čtvrtletí klesl proti předchozím třem měsícům o 1,8 %. To je o 0,1 p. b. více, než byl rychlý dubnový odhad statistiků. Propad HDP za celý loňský rok tak činil 4,8 %. Přesto se podnikatelská nálada v SRN v květnu zlepšila více, než se čekalo.

Zpřesněné propočty o vývoji německé ekonomiky, od které analytici v letošním roce očekávají návrat k růstu, včera zveřejnil německý statistický úřad. Výkon ekonomiky je ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím 2019, tedy s posledním předkrizovým kvartálem, nižší o pět procent. Důvodem propadu jsou karanténní opatření v boji s pandemií covidu-19.

Hospodářský pokles v prvním čtvrtletí je výraznější, než čekali analytici v anketě agentury Reuters. Ti předpovídali, že HDP klesne o 1,5 procenta. Propad o 1,7 procenta předpokládal německý ministr hospodářství Peter Altmaier. Hodnota minus 1,8 procenta naopak odpovídá očekáváním předních německých ekonomických institutů.

Zpřesněný výsledek HDP potvrdil, že německá ekonomika se po dvou čtvrtletích růstu v prvních třech měsících letošního roku opět propadla. Na celý rok ale ekonomové i vláda očekávají návrat k růstu. Ministr Altmaier predikuje růst o 3,5 procenta.

Podnikatelská nálada v SRN se zlepšila

Podnikatelská nálada v SRN se v květnu zlepšila více, než se čekalo. Vyplývá to z výsledků institutu Ifo. Ke zlepšení přispívá pokles počtu nových případů nákazy koronavirem a opatrné otevírání největší evropské ekonomiky. Index podnikatelské nálady na tento měsíc tak podle Ifo vystoupil na 99,2 bodu, což je dvouleté maximum, z dubnové hodnoty 96,6 bodu.

„Německá ekonomika nabírá rychlost,” konstatoval prezident Ifo Clemens Fuest.

Ifo se pro účely průzkumu dotazuje na názory zhruba 9 000 firem v odvětvích zpracovatelského průmyslu, služeb, obchodu, řemesel a stavebnictví. Dotazované podniky jsou v aktuálním průzkumu spokojenější s nynější situací a také optimističtější ohledně vývoje v nadcházejících šesti měsících.

Německo díky lepšící se epidemické bilanci teď začalo rozvolňovat karanténní opatření, v zemi postupně otevírají hotely pro turistická ubytování, otevírají se obchody a začínají fungovat venkovní prostory restaurací. Tyto kroky přispějí k větším výdajům domácností, což ekonomiku podpoří. Soukromou spotřebu karanténní opatření výrazně omezila, ve srovnání se závěrečným čtvrtletím loňského roku se snížila v prvních třech měsících letošního roku o 5,4 procenta.

Nálada se lepší i v Česku

Důvěra v ekonomiku se v květnu zlepšila i v Česku. Indikátor ekonomického sentimentu meziměsíčně stoupl o 5,0 bodu na hodnotu 99,7, přičemž vzrostly obě jeho složky. Indikátor důvěry podnikatelů se zvýšil o 4,3 bodu na hodnotu 99,1 a indikátor důvěry spotřebitelů o 8,9 bodu na hodnotu 102,8.

„V průběhu května avizované a částečně realizované rozvolňování opatření proti šíření koronaviru významně přispělo k růstu podnikatelského indikátoru důvěry a to především v odvětvích obchodu a vybraných segmentů služeb,” uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů Českého statistického úřadu [ČSÚ].

Ještě vyšší než u podnikatelů byl v květnu růst důvěry u spotřebitelů. Lidé se výrazně méně než v předešlých měsících obávají zhoršení celkové ekonomické situace a ztráty zaměstnání.

„Očekávání růstu spotřebitelských cen se však meziměsíčně nezměnila, a tak i v květnu zůstávají vysoko nad svým dlouhodobým průměrem, upřesnila Silvie Vyplašilová z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here