Zájem o zajištění se proti kurzovému riziku výrazně roste

246
proti_kurzovemu_riziku
Foto: Pixabay.com

Zatímco loni koruna atakovala 28 Kč za euro, dnes je to něco málo přes 25 korun. Tuzemští exportéři se tak stále více zajišťují proti kurzovému riziku, aby mohli zůstat konkurenceschopní. Nejde přitom pouze o fenomén velkých firem, z důvodu významné volatility přistupují k zajištění i menší podniky.

Z dat pořadatele debaty SAB Finance vyplývá, že zájem o zajištění proti kurzovým rizikům [měnový forward] ze strany českých firem vzrostl o více než 50 procent. Vyplynulo to z online debaty, které se zúčastnil viceguvernér České národní banky [ČNB] Marek Mora, člen Národní ekonomické rady vlády [NERV] Lukáš Kovanda a za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR [AMSP ČR] Evžen Reitschläger.

Oslabení měny před krizí covid dodalo exportérům pomyslný doping. Nyní je ale měna silná, a pokud dále hrozí její posilování, exportéři si ji musí zajistit, aby byly konkurenceschopní,“ uvedl v diskuzi Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank a člen NERV.

Výhledově se přitom předpokládá další posilování tuzemské měny.

Pokud bude dále pokračovat cílování inflace, koruna dál posílí. Nedisponujeme sice tolerančními pásy, ale předpokládáme, že do konce roku 2022 se euro dostane pod 25 korun,“ uvedl Marek Mora.

Zajištění se proti kurzovému riziku i kvůli inflaci

Evžen Reitschläger s odvoláním na průzkum realizovaný ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu [MPO] a agenturou CzechTrade řekl, že už i střední a malé podniky začínají zajišťovat kurz. To proto, aby eliminovaly rizika a svůj byznys udržely při životě i přes krizi.

Zvláště nyní, kdy narostla cena přepravy i vstupních materiálů pro výrobu, které se nutně promítnou do ceny výrobku pro koncové zákazníky, je pro ně jakákoliv finanční jistota důležitá,“ uvedl.

Jako klíčový problém přitom exportéři aktuálně vidí právě cenu [zejména kontejnerové, pozn. red.] dopravy [38 %]. 35 procent respondentů pak uvedlo jako překážku rostoucí náklady na výrobu. Vedle zdražení výrobků bude důsledkem i odkládání zbytných investic.

Podle Mory teď podnikatelé a jejich firmy budou čelit mnoha výzvám. Jednou z nich bude i přeměna ekonomiky. Důraz půjde na zvýšení přidané hodnoty české ekonomiky.

David Navrátil: Víc makat už nemůžeme, musíme modernizovat

Právě nastává doba konce Keynesovy ekonomie a přichází čas inovativní ekonomiky tak, jak ji viděl rakouský ekonom J. A. Schumpeter. Je zde předpoklad, že česká ekonomika poroste rychleji než zbytek západní Evropy,“ uvedl Mora s tím, že tuzemští podnikatelé se musí rozhodnout sami, zda využijí aktuální příležitosti nebo je nechají minout.

Čeká se na středu. Co udělá bankovní rada

Dodejme, že 23.6. zasedá bankovní rada ČNB a podle mnohých už na něm může zvednout základní úrokové sazby. Důvod jsou obavy kvůli růstu inflace, což souvisí s očekávaným ekonomickým oživením. Základní úroková sazba by tak měla podle analytiků ve středu stoupnout o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Na posledním měnovém jednání 6.5. rada jednomyslně nechala úrokové sazby beze změny.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here