David Navrátil: Víc makat už nemůžeme, musíme modernizovat

1368
David_Navratil
Foto: ČS

Česká ekonomika si stojí i navzdory krizi covidu relativně slušně. Je třeba ji ale modernizovat, stejně jako celý český stát. „I když to zní zprofanovaně, i stát je nutné řídit jako firmu,“ říká v podcastu pro FinTag.cz hlavní ekonom České spořitelny [ČS] David Navrátil. A podotýká, že na mysli má úspěšnou firmu.

Česká ekonomika vykázala podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] v letošním prvním čtvrtletí mezičtvrtletní propad ve výši 0,3 procenta. Meziročně pak klesla o 2,1 procenta. Podle Davida Navrátila je to vzhledem k okolnostem solidní výsledek. I když se podle něj může i stát, že ČSÚ odhad výkonu ekonomiky ještě upraví směrem dolů. To kvůli tomu, že údaje za březen ve své rychlé predikci pouze odhaduje, protože je nemá.

„Je fakt, že vlastně už od léta se českému průmyslu až překvapivě dobře daří. Po finanční krizi to tuzemskému průmyslu trvalo šest let, než se dostal na předkrizové hodnoty, ale teď už je víceméně na hodnotách před covidem,“ říká v podcastu na FinTag.cz David Navrátil.

Zároveň ale upozorňuje i na rozdíly. Zatímco po finanční krizi v roce 2009 následovala deflace, nás naopak čeká růst inflace. Což se ale nemusí podle něj ukázat jako ten hlavní problém. Stejně jako dle jeho názoru nebude problém v poptávce a chuti utrácet.

„Já nemám obavy o poptávku, ale mám obavy o to, zda ji firmy dokáží uspokojit,“ vysvětluje s odkazem na narušené a dnes i částečně překonané “dlouhé” dodavatelsko-odběratelské řetězce, ale i na fakt, že země Evropské unie jsou oproti Číně nebo USA o měsíc až dva pozadu. A to jak se zvládáním pandemie, tak s restartem ekonomiky.

„To má samozřejmě své náklady. Bude nás to stát mnoho zkrachovalých firem například v gastronomii. A odhaduje se, že den pandemie nás stojí tři miliardy korun. To máte za dva měsíce nezanedbatelné peníze,“ dodává s tím, že náš problém je i raketový růst zadlužení, který dle jeho názoru současná vláda podceňuje.

„Tuhle kouli u nohy budeme vláčet ještě několik let,“ říká s dodatkem, že by ona koule nemusela být tak těžká, pokud bychom se chovali rozumně.

Je potřeba modernizovat ekonomiku

Podle Davida Navrátila krize covid-19 zvýraznila problémy, jimiž trpěla česká ekonomika již před nástupem pandemie. A ty se znovu projevují například i v teď rychle rostoucí inflaci.

„Už před covidem se česká ekonomika přehřívala. A to jsme rostli o cca dvě procenta. Důvod je zastaralá struktura české ekonomiky. Pokud bychom toto změnili, mohli bychom růst mnohem více,“ říká v podcastu pro FinTag.cz.

V této souvislosti upozorňuje na známý fakt. Totiž, že mnohé české firmy a vůbec česká ekonomika nejsou v situaci, kdy by dokázaly těžit ze svého výkonu.

„Když bych měl naši ekonomiku vztáhnout k Německu, tak my jsme se už dostali na sto procent [privátní sektor, pozn. red.] německé produkce, možná i výše, ale co se týče marží, inkasování zisku z přidané hodnoty, tam za Německem dlouhodobě zaostáváme. A nedaří se nám to překonat,“ vysvětluje.

Změnit to lze dle jeho názoru pouze modernizací ekonomiky, ale i výkonu veřejné správy. Avšak s tím souvisejí i mnohé reformy. Ať už jde o reformu školství, trhu práce, daňovou reformu, důchodovou reformu nebo prosazování digitalizace na úrovni státu. Zde všude má dle jeho názoru Česko obrovské rezervy.

„To, že jsme od roku 2016 investovali do digitalizace 70 miliard korun a jsme v digitalizaci na úrovni Běloruska, je vyloženě smutné,“ tvrdí.

Miloslav Kala: IT je dnes to samé, co byly dříve dálnice

Národní plán obnovy je sumář nápadů ze staré školy

Řešení podle něj nejsou ani některé z plánů současné vlády. Například nyní vyzdvihovaný Národní plán obnovy [NPO] je dle jeho slov jen „sumář nápadů ze staré školy“. Jako příklad špatného rozhodnutí uvádí zkrácení financí pro národní rozvojovou banku [ČMZRB, pozn. red.] na čtvrtinu.

„My nemůžeme jen investovat, jak se říká, do betonu. Musíme se podívat po perspektivních odvětvích. A ty jsou spojeny s moderními technologiemi. Na mysli mám automatizaci, digitalizaci, robotizaci a podobně,“ vysvětluje a za příklad firem, které uspěly a umějí si „sáhnout na zisk“, uvádí Avast nebo Linet.

Jsme odsouzení, abychom NRF využívali, říká ředitel ČMZRB

V tomto ohledu ale příliš nadějí na změnu nevidí. Jako příklad uvádí vypnutí EET s příchodem pandemie. Podle něj šlo o velice dobrý IT nástroj, který by státu řekl, jak jsou na tom firmy v době krize. Kdyby stát EET ponechal, nemusel by pak dle jeho názoru ad hoc vymýšlet nepřehledné typy podpor, v nichž se navíc jen málokdo dokáže zorientovat.

„Rád bych viděl nějakou funkční a dlouhodobou strategii, jak by ta modernizace ekonomiky, ale i výkonu státu měla u nás vypadat. To je první problém. Druhý problém je, že i když máme nějaký plán, tak ho nejsme schopni exeukovat. Realizace plánu v Česku vlastně vůbec nefunguje,“ říká.

V podcastu se mimo jiné znovu vrací ke srovnání s Německem: Jsme hodně dodavatelská ekonomika, ale jestli tu ekonomiku nezvedneme v té přidané hodnotě, více makat už asi nemůžeme, jak se říká.“

Zvýšení daní se nevyhneme, tvrdí David Navrátil

V podcastu pro FinTag.cz se David Navrátil dále vyjadřuje k nutnosti daňových změn, které nás s neodvratitelnou jistotou čekají. Vyjadřuje naději, že část našich současných dluhů se podaří státu ušetřit na výdajích, ale bez zvýšení daní se to stejně neobejde. V tomto ohledu pak kritizuje zrušení superhrubé mzdy, které přišlo podle jeho názoru v tu nejméně vhodnou chvíli. A navíc v jejím případě nebyl ani dodržen slib, že půjde o zrušení dočasné.

„V tom zákoně to uvedeno není,“ vysvětluje a dodává, že je deprimující si číst v materiálech Ministerstva financí ČR [MF ČR], co všechno stát jako by vydal na zvládání krize covid.

„Například MF ČR uváděné zrušení daně z nabytí nemovitosti nemá s covidem co dělat, ale přesto to úřad uvádí jako náklad na zvládání krize covid,“ říká.

Deficit státního rozpočtu je teď v dubnu minus 192 mld. Kč

V této souvislosti pak odmítá názory, že například zvýšení daně z nemovitosti, o němž se nyní často mluví, zlepší dostupnost bydlení. Na druhé straně není podle něj ale vůbec špatný nápad zvednout daň z komerčních nemovitostí, protože to by podpořilo rozpočty měst a obcí a vedlo k modernizaci regionů.

Avšak nejen to řeší v podcastu David Navrátil. Dotýká se také fungování Evropské unie, obrovského nástupu Číny, která je dle jeho názoru dnes špičkovou ekonomikou, nebo současné pozice Velké Británie po brexitu. Více v podcastu na FinTag.cz.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here