Agentura Fitch zlepšila výhled úvěrového ratingu Británie

106
Fitch
Foto: Pixabay.com

Mezinárodní agentura Fitch Ratings zlepšila výhled úvěrového ratingu Británie z negativního na stabilní. Britská ekonomika podle agentury prokázala odolnost vůči pandemii. Agentura přesto ponechala hlavní známku na stupni AA-.

Na úroveň AA- zhoršila agentura Fitch hodnocení úvěrové spolehlivosti Británie letos v březnu. Předpokládala, že se na britských veřejných financích nepříznivě odrazí krize covid. Británie se totiž zadlužuje velmi rychlým tempem. Její ekonomika v prvním čtvrtletí kvůli uzávěrám zavedeným v souvislosti s pandemií klesla proti předchozím třem měsícům o 1,5 procenta. V březnu začala opět růst a oproti předchozímu měsíci se zvýšila o 2,1 procenta.

„Očkování postupuje v Británii rychle, což by mohlo zmírnit dopad případů nákazy na kapacitu zdravotní péče a podpořit ekonomickou odolnost vůči vývoji pandemie,“ uvedla agentura Fitch.

Mezitýdenní nárůst potvrzených nákaz mutací delta [indická mutace, pozn. red] ve Velké Británii byl k pátku 18. června 79 procent. Podle vládní zdravotní agentury Public Health England [PHE] se v zemi již potvrdilo přes 75 953 případů nákazy právě variantou delta.

„Případů rychle přibývá napříč zemí a varianta delta nyní převažuje,“ řekla britská zmocněnkyně pro zdravotní záležitosti Jenny Harriesová s tím, že je povzbudivé, že stejnou měrou nerostou v zemi počty hospitalizací a úmrtí.

Na úrovni před covidem do konce roku

S rozhodnutím agentury korespondují i další zprávy z Velké Británie. Konfederace britského průmyslu [CBI] uvedla, že výkon tamní ekonomiky se vrátí na úroveň z období před příchodem pandemie covidu do konce letošního roku. V předchozí prosincové prognóze přitom návrat ekonomiky na předcovidovou úroveň očekávala až o rok později.

„Máme tu opravdu pozitivní známky hospodářského oživení v letošním a příštím roce,“ uvedl generální ředitel CBI Tony Danker.

CBI rovněž předpověděla, že míra nezaměstnanosti v Británii dosáhne vrcholu ve třetím čtvrtletí, kdy by se měla vyšplhat na 5,5 procenta. Dříve odhadovala, že nezaměstnanost vyvrcholí již ve druhém čtvrtletí, a to na úrovni 7,3 procenta. Změna výhledu souvisí mimo jiné s prodloužením vládního programu na zachování pracovních míst do konce září.

Míra nezaměstnanosti klesla na 4,8 procenta

Míra nezaměstnanosti v Británii v tříměsíčním období do konce března klesla na 4,8 procenta z 4,9 procenta, kde byla v předchozím tříměsíčním období do konce února. Oznámil to britský statistický úřad [ONS]. Analytici očekávali stagnaci.

V období od ledna do března byla ekonomika kvůli pandemii výrazně omezená, údaje však ukazují první známky oživení, konstatoval statistický úřad. V porovnání se čtvrtým kvartálem loňského roku byla míra nezaměstnanosti o 0,3 procentního bodu nižší. Před koronavirovou pandemií ale byla ještě níže, a to na čtyřech procentech.

Míra nezaměstnanosti v Británii v prvním čtvrtletí klesla o 0,3 %

Také zaměstnanost je stále výrazně pod úrovní před koronavirovou krizí, i když v posledním období o něco stoupla. ONS ji nyní odhaduje na 75,2 procenta, což je o 1,4 procentního bodu méně než před krizí. Vláda britské zaměstnance v krizi chrání podpůrnými opatřeními.

Počet nabídek práce se v období do konce března vyšplhal na nejvyšší úroveň za více než 12 měsíců. Podle ředitele ekonomické statistiky ONS Darrena Morgana počet lidí na výplatních páskách zaměstnavatelů v dubnu rostl. Zvláště to platí pro oblast pohostinství a zábavy. V měsíci červnu se britská ekonomika začala znovu otevírat, čímž dále posilovala.

Míra inflace je dvojnásobná. I tu sleduje Fitch

Růst spotřebitelských cen v Británii v dubnu zrychlil a míra inflace se více než zdvojnásobila. Vystoupila na 1,5 procenta, zatímco v březnu činila 0,7 procenta, oznámil ONS. Zdražoval plyn, elektřina, oblečení i obuv. Ceny jsou nejvyšší od loňského března, kdy vypukla pandemie. Růst cen tak byl silnější, než očekávali analytici.

Domnívám se, že libra bude dlouhodobě mírně posilovat

Podle statistického úřadu je na vině mimo jiné růst cen ropy, která se nyní obchoduje za nejvyšší ceny od loňského ledna. Očekává se, že tempo růstu cen v Británii v příštích měsících ještě zrychlí, podobně jako to ukazuje vývoj ve Spojených státech [duben 4,2 %].

Britská centrální banka před dvěma týdny uvedla, že inflace v zemi míří nad její dlouhodobý dvouprocentní inflační cíl. Bank of England očekává, že koncem letoška inflace vystoupí na 2,5 procenta. V příštích dvou letech se má ale vrátit zpět ke dvěma procentům.

V loňském roce se britská ekonomika propadla o 9,9 procenta. Což je nejprudší pokles za posledních více než 300 let a nejvíce ze všech vyspělých ekonomik vůbec. Přesto se britská ekonomika obdivuhodně vzpamatovává. V aktuálním britském příběhu avšak nejsou pouze úspěchy. Růst objemu půjček britské vlády totiž způsobil nevídaně prudké zvýšení státního dluhu. Ten nyní dosahuje 2,11 bilionu liber. Což je 97,6 procenta hrubého domácího produktu [HDP]. Podíl dluhu k HDP je přitom nejvyšší od začátku 60. let minulého století.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here