Na pražské letiště se vrací život. Počet cestujících roste

158
prazske_letiste
Foto: Letiště Václava Havla

Poptávka po létání strmě roste. V květnu Letiště Václava Havla Praha [LVH] odbavilo o 30 procent cestujících více než v předchozím měsíci dubnu. V meziročním srovnání pražské letiště odbavilo o více než 1 500 procent více osob.

Rostoucí proočkovanost proti covidu-19 a jednodušší podmínky pro cestování se odráží už i v letecké dopravě. Každým dnem se obnovují lety do dalších destinací a poptávka po létání roste. Podle zástupců pražského LVH zájem o leteckou dopravu bude pokračovat i v letních měsících, kdy už se v unijních zemích budou cestující prokazovat pohodlněji covid pasy.

„Dopravci rychle reagují na rostoucí zájem o cestování a obnovují svůj provoz. Vítáme rovněž možnost obnovení příjezdového cestovního ruchu a věříme, že se zahraniční turisté rozhodnou navštívit Prahu už během letních měsíců,“ říká ředitel leteckého obchodu Letiště Praha Jaroslav Filip.

Letiště Praha loni odbavilo o 79,9 % méně lidí než předloni

Pražské letiště v měsíci květnu uskutečnilo celkem na 3 257 vzletů a přistání, což je v meziročním srovnání nárůst o téměř 130 procent. Statistiky zahrnují pravidelné, charterové, privátní i cargo lety.

Překvapením je zvýšený zájem o lety do Moskvy

V květnu nejvíce cestujících letělo do Hurghady, Amsterdamu a egyptské Marsy Alam. Dalšími oblíbenými destinacemi Čechů byly Dubaj, Frankfurt a překvapivě Moskva, Barcelona, Malaga a řecký ostrov Tenerife. Destinací číslo jedna se podle zprávy LVH v květnu stal Egypt.

Aktuálně se z LVH létá do více než 90 destinací, do kterých zajišťuje přepravu přes 30 leteckých společností. Patří mezi ně hlavně oblíbené dovolenkové destinace Čechů v Evropě, jako jsou Chorvatsko, Řecko, Malta, Kypr, Bulharsko, Španělsko či Itálie, ale také Egypt.

Porovnání  odbavení u dovolenkových destinací [duben vs. květen 2021]

  • Barcelona: +1 046 %
  • Hurghada: +38 %
  • Lisabon: +163 %
  • Malaga: +36 %
  • Marsa Alam: +42 %
  • Palma de Mallorca: +41 %

„Přímá letecká spojení má Praha také na dálkových linkách do Dubaje nebo do katarského Dauhá, které mohou využít cestující i pro přestupy do dalších destinací,“ uvádí zástupci LVH s tím, že v létě se obnoví dalších přímá spojení i několik nových leteckých linek.

Přehledy o aktuálně dostupných destinací z pražského letiště najdou cestující na nové webové stránce www.zazitkyuzcekaji.cz. Mimo jiného na nich cestující najdou i cestovatelský checklist, který jim pomůže v přípravě na dovolenou letadlem.

Letecká doprava přispívá k importu mutací ze zahraničí

Přesto je třeba upozornit na to, že letecká doprava přispívá k importu mutací ze zahraničí. Což potvrdila i hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová. Podle jejích slov se na české území dostávají z oblastí, o kterých se ví, že jsou vysoce rizikové.

Svrčinová upřesnila, že případy nových variant dokáží efektivně řešit díky zavedení příletových formulářů a diskriminační metodě analýzy vzorků.

MZ ČR chystá mobilní očkování i monoklonální protilátky

Počátkem týdne potvrdily laboratorní analýzy odebraných vzorků případy nákaz delta mutací dovezené z Ruské federace. Následně se virus rozšířil mezi pracovníky letecké společnosti. Přítomnost další delta mutace se ukázala opět u pracovníka letecké společnosti – pilota – na lince Kongo, Džerba, Česká republika. Jihoafrickou mutaci k nám pro změnu v týdnu dovezl namibijský občan při svém návratu do Čech.

Doporučení před odletem z LVH

Při odbavení by měli podle doporučení pražského letiště všichni cestující předložit:

  • vyplněný vstupní formulář země, pokud ho cílová destinace vyžaduje,
  • vytištěné potvrzení o negativním výsledku testu, provedeném očkování či o prodělání nemoci, pokud je potřeba,
  • platný cestovní doklad.

Cestující mají pro jistotu na letiště vyrazit s dodatečným předstihem. V aktuální sezoně pak alespoň tři hodiny před plánovaným odletem. Ve vnitřních prostorách letiště musí všichni cestující i nadále nosit respirátor třídy FFP2, dodržovat minimálně 1,5metrové rozestupy od ostatních cestujících. A preventivně si dezinfikovat ruce.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here