Investoři mění hotely ve městech na byty. Mají fantastické zisky

1707
byty_Jiri_Vancura
Foto: Trinity Bank

Obsazenost hotelů letos v Česku podle odhadů nepřekročí 30 procent. Někteří hoteliéři ve velkých městech proto začali své hotely prodávat investorům, kteří je přestavují na byty. Výnos z takové investice přitom dosahuje i sta procent.

Obsazenost hotelů a ubytoven ve velkých městech zůstává i nadále slabá. Ne každý z hoteliérů je proto schopen dál pokračovat v podnikání. To si podle ředitele úseku korporátního a nemovitostního financování Trinity Bank Jiřího Vančury uvědomili už i investoři, kteří jim nabízejí odkup nemovitosti, ve které hotel sídlí. Ovšem za podmínky, že ji budou moci snadno a rychle přestavět na byty.

„Z pohledu investorů je to velice zajímavé. Při relativně nízkých nákladech na přestavbu hotelu na byty, typicky malometrážní, které jsou výrazně cenově nahoře, se dostanou k celkem dobře realizovatelnému zisku,“ říká Jiří Vančura v podcastu pro FinTag.cz.

Dodává, že rozdíl v hodnotě nemovitosti po její přestavbě z hotelu na byty je celkem jistý a může dosahovat až dvojnásobku. A to i po započítání nákladů na přestavbu nemovitosti. Důvod jsou vysoké ceny bytů, hlavně pak těch menších, které se dobře pronajímají a často i slouží jako takzvané startovací byty pro mladé.

Některým hotelům zvoní hrana, o byty je ale zájem

Podle odhadů odborníků postpandemickou situaci v Praze, ale třeba i v Brně a dalších městech nepřežije až třetina hotelů. A pokud se turisté nevrátí do českých měst ani v příštím roce, bude jich možná ještě více. Mnozí z hoteliérů řeší finanční potíže přitom už nyní. Prodej nemovitosti hotelu se tak stává jednou z možností, jak tyto problémy vyřešit.

„Hoteliéři mají za sebou těžké období. Buď jim docházejí prostředky, nebo trpělivost ve znovuobnovení jejich byznysu. O prodeji nemovitosti, v němž mají hotel, dle mého odhadu může uvažovat 10 až 20 procent z nich,“ myslí si Vančura.

On sám vidí nákup hotelů ze strany investorů a jejich přeměnu na byty pozitivně. Z pohledu hoteliérů v nesnázích je to řešení situace, které jim například umožní splacení případných úvěrů, a z pohledu investorů je to celkem jistý zisk. Dalším pozitivem je, že se do center měst mohou vrátit lidé, kteří v nich žijí dlouhodobě.

„Samozřejmě, že ne všechny typy hotelů se k přestavbě na byty hodí. Ale pokud se například jedná o někdejší činžovní domy, které byly předělány na hotel, tak tam zjednodušeně řečeno stačí přidat dveře, aby se proměnily na byty,“ říká.

Přeměna hotelů na byty jako nový trend?

Dodává, že nemá data k tomu, aby mohl v této věci hovořit o trendu, ale je docela možné, že se přestavby hotelů a ubytoven na byty do budoucna stanou jedním z trendů. Což ale  podle jeho názoru nemusí docela platit pro hotely a penziony v regionech, například na horách. To kvůli tomu, že v jejich případě není finanční situace tamních provozovatelů zdaleka tak kritická, jako ve velkých městech.

Daniel Tácha

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here