Výzvu na dotace pro koloniály má MPO vyhlásit příští týden

232
kolonialy
Foto: FinTag.cz

Vláda schválila dotační program Obchůdek 2021+ Ministerstva průmyslu a obchodu [MPO]. Ten má pomoci venkovským obchodům se smíšeným zbožím. Koloniály dotace dostanou od krajů. Ty prozatím čekaly na vyhlášení výzvy od MPO, které ji má zveřejnit příští týden.

Koncem června oznámilo MPO informace o programu Obchůdek 2021+. Z něj mohou provozovatelé malých venkovských obchodů se smíšeným zbožím načerpat dotaci až sto tisíc korun na rok. Letošní rozpočet programu je 39 milionů korun. Do roku 2025 MPO zatím počítá s celkovou alokací finančních prostředků v programu ve výši 156 milionů korun. Provozovatelé obchodů budou o dotaci žádat na úřadech krajů. Těm peníze poskytne právě MPO. Jak se ovšem ukazuje, věc nepůjde zase až tak hladce.

„Bohužel na včerejším [29.7.] jednání rady kraje se nakonec dotační program Obchůdek 2021+ nedostal na pořad projednávání. V tuto chvíli vám bohužel nejsme schopni dát více informací,“ uvedla pro FinTag.cz Zuzana Žídková z tiskového oddělení Středočeského kraje.

Obchůdek 2021+ nabídne obchodům na venkově až sto tisíc

Obdobně byly bez přesnějších informací ve většině krajů. Ty, jak potvrdila mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová, nyní čekají na vyhlášení výzvy v programu ze strany MPO.

„Prozatím nebyla pro kraje vyhlášena výzva k podání žádosti. Předpokládáme, že výzvu pro území budeme řešit v krátké době. Prozatím jsou diskutovány podmínky pro lokální výzvu,“ uvedla pro FinTag.cz.

Podle předsedy představenstva Asociace českého tradičního obchodu [AČTO] Pavla Březiny by mělo MPO vyhlásit výzvu pro kraje, z níž pak kraje budou přerozdělovat peníze provozovatelům obchodů, již zkraje příštího týdne.

Které koloniály mohou čerpat dotaci

Žádat o dotaci z programu budou moci provozovatelé prodejen s potravinami a smíšeným zbožím v obcích do 1 000 obyvatel, respektive do 3 000 obyvatel, kdy v jednotlivých částech obce nežije víc než 1 000 lidí. Načerpat mohou až 100 tisíc korun podpory na rok. Maximální dotace pro kraj jsou tři miliony korun. Při výplatě plné dotace to znamená, že by dotaci mohlo získat 30 obchodů v kraji. Nabízí se otázka, je-li to dost. Podle Jitky Svatošové ale například na Vysočině počítají, že dotaci rozdělí mezi více provozoven, a proto ji nebudou vyplácet v plné výši.

„Vycházíme z toho, že 100 tisíc korun je maximální podpora. Pokud by byla přerozdělována vyšší částka [ze strany MPO], nebránili bychom se ji přijmout,“ upřesňuje s tím, že pro Kraj Vysočina, jako ukázkový venkovský region, je podpora širokého spektra služeb včetně dostupnosti obchodů, velice důležitou službou veřejnosti.

Na krajském úřadu podle ní intenzivně diskutují podobu krajské výzvy. A to i s přihlédnutím ke skutečnosti, že Kraj Vysočina má podobný vlastní grantový program na podporu venkovských služeb. V jeho rámci rozděluje vlastních sedm milionů korun ročně.

Vyšší alokaci finančních prostředků v programu by se nebránil ani Pavel Březina z AČTO. Upozorňuje ale, že úspěch už je to, že program vůbec vznikl.

„Před tím nebyl žádný takový program ze strany MPO a kraje si řešily podporu samy. To, že vznikl program, který podporuje nezávislý obchod, je dobře. Pokud se v praxi osvědčí a zájem o něj je veliký, je možné, že se zvýší peníze v programu“ říká pro FinTag.cz.

Kdy přesně by mohli provozovatelé obchodů začít reálně žádat o dotace si netroufá odhadnout. To záleží na krajích. Dle něj by to mělo být co nejdříve.

„Už nyní jsme trochu ve skluzu, ale musí se to stihnout do konce roku. Příští rok tu bude nová výzva,“ upozorňuje.

Jak funguje Obchůdek 2021+

Program Obchůdek 2021+ je financován ze státního rozpočtu ČR. Fungovat bude tak, že MPO vyhlásí výzvu, kraje si požádají o podporu z ní, MPO krajskou žádost vyhodnotí a pokud bude vše v pořádku, vydá rozhodnutí o poskytnutí dotace. Zájemci o dotaci se budou obracet na kraje, které pomoc nejprve předfinancují ze svého a o proplacení dotace si požádají ex post v rámci rozpočtového roku. Pomoc z programu poslouží na vyrovnání provozních nákladů malých koloniálů. Například na úhradu mezd zaměstnanců, osvětlení, nájemného, vytápění či pořízení ochranných pomůcek.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here