Spotřebitelské ceny v červenci poskočily o procento

286
spotrebitelske_ceny
Foto: FinTag.cz

Spotřebitelské ceny v Česku vzrostly v červenci proti červnu o celé procento. Meziročně pak stouply o 3,4 procenta. Což je nejvíce od července 2020. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v Česku v červenci [+3,4 %] oproti červnu o 0,6procentního bodu. To je nejvíce od července 2020.

„Tak to je jízda. V červenci vyskočila inflace z červnových 2,8 % na 3,4 %. ČNB počítala se 3 %. Post-covid ceníky míří vzhůru a přikrmují už tak dost vysokou inflaci pohonných hmot a bydlení. Sazby musí růst a hlavně fiskál se musí začít mírnit,“ okomentovala výsledky na svém twitterovém účtu hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavly Šedivé měly největší vliv na meziroční cenový růst potřetí za sebou ceny v dopravě.

Například Natural 95 se v červenci u čerpacích stanic prodával průměrně za necelých 33,50 korun za litr. Což byla nejvyšší hodnota od prosince 2014,“ uvedla s tím, že vzrostly i ceny automobilů [+5,4 %]. U pohonných hmot a olejů jde o 18,5% růst.

Inflace v červnu mírně zpomalila na 2,8 %. Klesly ceny potravin

V meziročním vyjádření inflace povyskočila významně nahoru, když přeskočila tři procenta hranici tolerančního pásma kolem inflačního cíle ČNB a dosáhla 3,4 procenta. Data jsou významně nad očekáváním, když se čekala [trh i my] inflace zhruba 2,8 až 2,9 procenta,“ uvedl analytik České spořitelny [ČS] Jiří Polanský.

Spotřebitelské ceny: Meziměsíční srovnání

Spotřebitelské ceny vzrostly v červenci proti červnu o 1,0 %. Vývoj ovlivnily zejména vyšší ceny v oddíle rekreace a kultura. Růst způsobily hlavně sezónní ceny dovolených s komplexními službami, které rostly o 23,2 procenta.

U bydlení vzrostly ceny nájemného z bytu o 0,6 procenta a ceny výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu o 1,2 procenta. Vývoj cen v oddíle doprava byl opět ovlivněn růstem cen pohonných hmot a olejů o 2,9 procenta a automobilů o 0,7 procenta.

Vliv na zvýšení cenové úrovně měly též ceny v oddíle stravování a ubytování, kde vzrostly ceny stravovacích služeb o 1,0 procento. Ceny ubytovacích služeb stouply o 1,8 procenta. Ceny polotučného trvanlivého mléka stouply o 6,9 %, masa o 0,5 procenta a cukru o 8,9 procenta.

Na snižování celkové úrovně spotřebitelských cen v červenci působily zejména ceny v oddíle alkoholické nápoje, tabák, kde klesly ceny vína o 1,5 procenta.

Inflace: Meziroční srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červenci o 3,4 procenta. Což bylo o 0,6procentního bodu více než v červnu. Na meziročním zvyšování cenové hladiny měly v červenci dále největší vliv ceny v oddíle doprava, kde vzrostly ceny pohonných hmot a olejů o 18,5 procenta. Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle alkoholické nápoje, tabák, kde byly vyšší ceny piva o 6,4 procenta a tabákových výrobků o 8,4 procenta. V oddíle bydlení vzrostly ceny vodného a stočného shodně o 5,5 procenta. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,9 procenta a ceny služeb o 3,9 procenta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here