Inflace v červnu mírně zpomalila na 2,8 %. Klesly ceny potravin

181
inflace
Foto: Pixabay.com

Spotřebitelské ceny vzrostly v červnu proti květnu o 0,5 procenta. V meziročním vyjádření došlo ke zpomalení inflace na 2,8 procenta z předchozího tempa 2,9 procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Vývoj spotřebitelských cen v červnu ovlivnily zejména rostoucí ceny za bydlení, rekreaci a kulturu. Nezanedbatelný vliv na jejich růst měly také pohonné hmoty, které zdražují již sedmý měsíc v řadě.

„Ceny pohonných hmot a olejů meziročně stouply o 20,2 procenta. Například cena benzinu Natural 95 byla 32,47 Kč/l, což byla nejvyšší hodnota od července 2019, tedy nejvíce za téměř 2 roky,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Inflace v květnu klesla pod 3 procenta. Byla 2,9 procenta

Meziročně vzrostly i ceny automobilů. Ty byly vyšší o 5,7 procenta. Další v pořadí vlivu byl meziroční nárůst cen alkoholických nápojů a tabáku [+6,7 %]. Ceny za bydlení meziročně vzrostly u nájemného z bytu o 2,1 procenta a ceny vodného a stočného shodně o 5,5 procenta. Naopak ceny elektřiny klesly o 3,4 procenta a zemního plynu o 4,7 procenta.

Analytici se v názoru na budoucí vývoj rozcházejí

Podle analytika Komerční banky [KB] Michala Brožky je červnový vývoj spotřebitelských cen sice malé překvapení, na druhou stranu jde ale na vrub jádrové inflace.

Ta nezahrnuje ceny potravin a energií a odráží tedy lépe působení ekonomiky na ceny spotřebitelů. Ceny potravin tentokrát opět mírně klesly. Ceny u čerpacích stanic vlivem dražší ropy ještě mírně povyrostly, ale o větším překvapení nemůže být řeč,“ uvedl.

Pouze mírné zpomalení cenového růstu v červnu oproti květnu potvrdil i ekonom České spořitelny [ČS] Jiří Polanský. Podle něj by v následujících měsících ale mělo dojít k opětovnému nárůstu inflace, který bude důsledkem zesílení na trhu práce.

„Nedá se vyloučit, že celková inflace by mohla v závěru roku dokonce dosáhnout 3,5 až 4,0 procenta,“ řekl.

Spotřebitelské ceny v meziměsíčním srovnání

Aktuální růst cen za bydlení byl v červnu ovlivněn zejména vyššími cenami výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu [+1,3 %]. U cen za rekreaci a kulturu došlo ke zdražení dovolených s komplexními službami o 4,3 procenta. U dopravy pokračoval sedmý měsíc růst cen pohonných hmot a olejů, který v červnu činil 1,6 procenta.

Ceny za služby ve stravování a ubytování byly vyšší o 1,1 procenta. Ceny za oblečení a obuv stouply o 1,9 procenta. Z potravin vzrostly především ceny drůbeže o 4,9 procenta. Dále pak vajec [+10,0 %] a brambor [+10,5 %]. Což částečně způsobil přechod nabídky trhu z pozdních na rané brambory.

„Na snižování celkové úrovně spotřebitelských cen v červnu působil zejména pokles cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny zeleniny byly nižší o 3,4 procenta, ovoce o 1,3 procenta a uzenin o 0,6 procenta,“ uvedl ČSÚ.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,3 procenta a ceny služeb o 0,9 procenta.

Spotřebitelské ceny a inflace v meziročním srovnání

Jak již bylo řečeno, meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 2,8 procenta, což bylo o 0,1 p. b. méně než v květnu. Vývoj ovlivnily zejména ceny alkoholických nápojů a tabáku. A to i přesto, že ceny tabákových výrobků zmírnily své tempo na 10,1 procenta [v květnu +15,4 %]. To především v důsledku jejich meziměsíčního zvýšení v červnu 2020. Ceny vína přešly z květnového růstu o 1,5 procenta v pokles o 2,7 procenta v červnu.

Na meziroční snižování cenové hladiny působily v červnu hlavně ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde klesly ceny vepřového masa o 9,7 procenta, ovoce o 7,1 procenta a zeleniny o 6,8 procenta. Z toho se ceny brambor snížily o 23,4 procenta, ceny cukru o 6,6 procenta. Naopak v meziročním srovnání vyrostly ceny finančních služeb o 8,9 procenta.

V oddíle odívání a obuv rostly ceny oděvů o 4,1 procenta a obuvi o 4,9 procenta. U bydlení byly v červnu vyšší ceny výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu o 4,2 procenta [v květnu [+3,0 %].

Zopakujme, že na meziročním zvyšování cenové hladiny měly v červnu nadále největší vliv ceny v oddíle doprava, kde rychle vzrostly ceny pohonných hmot a olejů o 20,2 procenta.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,4 procenta a ceny služeb o 3,4 procenta. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červnu 2,8 procenta.

RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here