Fitch Solutions: Ekonomiku v Afghánistánu čeká další propad

158
V_Afghanistanu
Foto: Pixabay.com

Ekonomika v Afghánistánu může letos v důsledku převzetí moci islamistickým hnutím Tálibán klesnout i o pětinu. Uvedla to analytická a výzkumná společnost Fitch Solutions s odvoláním na zkušenosti z jiných zemí.

Agentura Fitch Solutions upozornila, že Afghánistán postihne mimo jiné prudký pokles zahraniční pomoci. Předpověděla rovněž, že afghánská měna afghání, která již tento měsíc vůči dolaru ztratila přes sedm procent, by mohla pokračovat v poklesu. Nevyloučila ani, že Afghánistán zasáhne hyperinflace.

„Je pravděpodobné, že ekonomika letos prudce klesne,” uvedla analytička Fitch Solutions Anwita Basuová.

„Země čelící podobným okolnostem, jako jsou Barma a Sýrie, zažily propad hrubého domácího produktu o zhruba deset až 20 procent. Což nelze vyloučit ani v případě Afghánistánu,” dodala.

Podle ní některé údaje OSN již signalizovaly, že pomoc by se letos v důsledku odchodu USA měla oproti lloňsku snížit o minimálně 20 procent. Tyto údaje nicméně nepředpokládaly tak rychle převzetí moci Tálibánem.

Převzetí moci Tálibánem nevyvolává obavy pouze ohledně budoucnosti Afghánistánu, ale také ohledně dopadů na další země v regionu a jejich ekonomiky. Například v Pákistánu jsou nyní více než tři miliony uprchlíků, přičemž země čelí ekonomickým obtížím. Před geopolitickými a hospodářskými riziky v regionu varovala už i ratingová agentura Moody’s Investors Service. Poukázala hlavně na riziko vysokého přílivu uprchlíku do okolních zemí.

Situace v Afghánistánu je turbulentní

Do Kábulu aktuálně dorazil druhý nejvýznamnější muž hnutí Tálibán Abdul Ghaní Barádar. Ten je považovaný za možného nového vůdce Afghánistánu.

„Bude v Kábulu, aby se tam setkal s představiteli džihádistů a s politickými činiteli za účelem vytvoření vlády se zapojením různých skupin,” sdělil agentuře AFP nejmenovaný představitel radikálního islamistického hnutí Tálibán.

Mulla Abdul Ghaní Barádar se vrátil do Afghánistánu z Kataru. Tam řídil politický výbor Tálibánu a vedl tam za hnutí mírová jednání se Spojenými státy.

Od vstupu bojovníků hnutí Tálibán do Kábulu bylo doposud z Afghánistánu evakuováno dvanáct tisíc cizinců a Afghánců pracujících pro velvyslanectví a mezinárodní humanitární organizace. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na anonymní zdroj z NATO.

„Evakuační proces je pomalý, protože je riskantní a protože nechceme žádné střety se členy Tálibánu nebo s civilisty mimo letiště,“ řekl činitel, který nechtěl být jmenován.

Západní státy se přitom při panujícím chaosu na kábulském letišti snažily v předchozích dnech tempo přepravy urychlit.

Talibán chystá nový model vlády a připouští násilí

Tálibán chce připravit nový model vlády v Afghánistánu v několika následujících týdnech. Nejmenovaný představitel povstalců agentuře Reuters ale již i potvrdil zprávy o tvrdých zásazích tálibů proti protestům a o mstách páchaných na činitelích svrženého režimu.

„Slyšeli jsme o některých případech brutality a zločinů proti civilnímu obyvatelstvu. Pokud tálibové dělají tyto problémy proti zákonu a pořádku, budou vyšetřováni,” řekl tento činitel.

„Chápeme paniku, stres a úzkost. Lidé si myslí, že nebudeme zodpovědní, ale nebude tomu tak,” ujišťoval.

Ministři zahraničí zemí NATO prozatím vyzvali k ukončení násilí v Afghánistánu. Na videokonferenci věnované složité situaci v zemi, kde alianční vojáci působili dvě desítky let, vyzvali nové vládce země k dodržování mezinárodních norem včetně těch, které se týkají lidských práv. Také varovali, že nepřipustí, aby byly jejich státy ohroženy terorismem.

„Nedovolíme jakýmkoli teroristům, aby nás ohrožovali. Jsme stále oddáni boji proti terorismu s odhodláním, rozhodností a v solidaritě,” zdůraznili ve společném prohlášení.

Podpořili i zástupce občanské společnosti, kteří podle nich musí nadále hrát důležitou roli v afghánské společnosti.

„Vyzýváme všechny strany v Afghánistánu, aby pracovaly v dobré víře na ustavení všechny zahrnující a reprezentativní vlády, včetně významné účasti žen a menšinových skupin. Za současných okolností NATO přerušilo veškerou podporu afghánským úřadům,” uvedli ve společném prohlášení.

Letiště v Afghánistánu má zůstat otevřené

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg před novináři označil za nynější prioritu evakuaci lidí z kábulského letiště. Některé alianční země podle něj navrhly, aby bylo letiště pro evakuace otevřené i po 31. srpnu, do kdy chtějí Spojené státy ukončit stahování svých jednotek ze země. Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek naznačil možnost prodloužení americké přítomnosti na kábulském letišti.

Stoltenberg na tiskové konferenci také zdůraznil, že NATO musí zůstat jednotné, aby odolávalo “agresivním krokům” Ruska a vzestupu Číny.

„Severní Amerika a Evropa musí v NATO nadále stát při sobě. Nové události v Afghánistánu na tom nic nemění,” prohlásil generální tajemník.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here