Šéf FED Powell čelí tlaku na odvolání. Kvůli klimatu i bankám

246

Skupina levicově smýšlejících členů Demokratické strany prezidenta Joea Bidena si nepřeje, aby v čele americké centrální banky [FED] dále působil její současný šéf Jerome H. Powell. Informovala o tom britská BBC.

Takzvaní progresivisté v čele s kongresmankou Alexandrií Ocasiovou-Cortezovou, která se hlásí k podpoře socialistických myšlenek, jsou přesvědčeni, že šéf FED nedělá dost aktivit pro zmírnění klimatických změn ani pro odstranění ekonomické nerovnosti.

„Vyzýváme prezidenta Bidena, aby nastavil jiný kurz centrální banky. Chceme kurz, který se zaměří na eliminaci klimatických rizik a na posílení rasové a ekonomické spravedlnosti,” píše se v prohlášení, které vedle Ocasiové-Cortezové podepsali i její kolegové Rashida Tlaibová, Ayanna Pressleyová, Mondaire Jones a Jesús García.

Nynější růst inflace je přechodný, říká šéf FED Jerome H. Powell

„Abychom zlepšili přístup celé vlády, který eliminuje klimatická rizika a zároveň udělá náš finanční systém bezpečnější, potřebujeme takového šéfa centrální banky, který bude zavázán těmto cílům,“ stojí dál v prohlášení.

Powel, který je člen Republikánské strany, stojí v čele vedení FDA od roku 2018. Mandát mu končí příští rok v únoru. Do funkce ho jmenoval bývalý prezident Donald Trump. Ten, ačkoliv Powella do funkce sám vybral, ho i mnohokrát ostře kritizoval. Opakovaně na centrální banku například tlačil, aby snížila úrokové sazby. A když Powell varoval před následky obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou, tak se Trump dokonce urazil.

Co si myslí Ocasiová-Cortezová

Socialistka Ocasiová-Cortezová, jak ji charakterizovala BBC, a její kolegové na Powellovi sice oceňují, že centrální banka pod jeho vedením dělá více pro dosažení plné zaměstnanosti, podle nich ale nečiní mnoho proti změnám klimatu. Ty podle ní a jejích názorových souputníků přitom představují jednu z největších hrozeb pro americkou ekonomiku.

Sám Powell přitom již dříve varoval, že změny klimatu představují pro globální ekonomiku a finanční systém potenciálně velký problém.

Americký trh práce jede. Nezaměstnanost klesla na 5,4 procenta

Nedostatečná reakce na změnu klimatu ale není jediné, co Ocasiová-Cortezová a její kolegové kritizují na současné politice FED. Podle nich centrální banka pod Powellovým vedením oslabuje mnoho reforem. Zejména pak těch, které byly zavedeny po finanční krizi z roku 2008 a regulují velké banky. Jde hlavně o požadavek na kapitálovou přiměřenost a dostatečnou likviditu, zátěžové zkoušky a takzvané Volckerovo pravidlo. To omezuje objem klientských aktiv, která banky mohou použít na rizikovější transakce.

„Oslabení regulace ve finančním systému, která vznikla proto, aby zabránila takovým pohromám do budoucna, ohrožuje živobytí Američanů v celé této zemi,” uvedla kongresmanka a její kolegové.

Powell prezidentu Bidenovi nevadí

Bílý dům zatím nesdělil, koho chce příští rok za šéfa FED. Sama centrální banka komentář na toto téma odmítla. Spekuluje se ovšem o tom, že Biden má v úmyslu Powella pověřit vedením FED i na další období.

Ocasiová-Cortezová je v americké politice součástí vlny progresivistů. Ti se do Kongresu dostali až v posledních letech a posunují Demokratickou stranu výrazně doleva. Vyvíjejí tlak na umírněné křídlo uvnitř strany, k němuž patří i Biden, a ovlivňují prezidentovu politiku ohledně infrastruktury, vzdělávání a sociálního zabezpečení, poznamenala BBC.

Federální rezervní systém podpoří firmy i domácnosti

Politici v demokratických zemích se kritice centrální banky zpravidla vyhýbají, aby nebyli nařčeni, že ohrožují její nezávislost. Ekonomové ale Powella v poslední době spíše chválí, oceňují zejména to, že americké ekonomice poskytl za pandemie rychlou podporu. Díky tomu se podle nich Spojené státy vyhnuly hospodářské depresi, tedy závažné formě ekonomické recese.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here