Federální rezervní systém podpoří firmy i domácnosti

209
Federalni_rezervni_system
Foto: FED

Americká centrální banka [FED] oznámila, že v případě potřeby nakoupí neomezené množství státních, ale i korporátních dluhopisů a hypotečních cenných papírů. Federální rezervní systém uvedl, že je třeba v boji proti šíření nákazy SARS-CoV-2 provést rázné kroky proti ztrátám pracovních míst a příjmů domácností a firem.

Podpora spočívá v neomezeném nákupu státních i korporátních dluhopisů s cílem udržet nízké úrokové náklady. Podpora dále spočívá v zajištění bezproblémového financování korporací, malých a středních podniků, živnostníků, domácnostní, vlád jednotlivých amerických států, regionů, měst a obcí.

 „Je zjevné, že naše ekonomika se bude potýkat s vážným rozvratem. Je zapotřebí podniknout velmi rázné kroky ve veřejném i soukromém sektoru, abychom omezili ztráty pracovních míst a příjmů a podpořili rychlé oživení, jakmile tento rozvrat poleví,” uvedl ve svém prohlášení Federální rezervní systém.

Dodal, že první prioritou národa je péče o postižené a omezení dalšího šíření viru.

„Nasazují všechny síly, aby zajistili, že podnikatelský sektor přežije i v případě, že se ekonomická aktivita dočasně zhroutí,” okomentoval rozhodnutí FEDu Ian Shepherdson z firmy Pantheon Macroeconomics.

Ekonomové upozorňují, že během několika málo týdnů přišlo o práci kvůli šíření SARS-CoV-2 až tři miliony Američanů. USA nyní evidují 40 tisíc nakažených osob. Z nich cca 20 tisíc je ve čtvrtém nejlidnatějším americkém státě New York, který ale jako jeden z mála skutečně začal intenzivně testovat obyvatelstvo. USA evidují již více než 428 obětí.

Kvůli koronaviru je nyní v karanténě bezmála třetina Američanů. Na 100 milionů lidí by tak podle platných nařízení v několika státech USA nemělo zbytečně opouštět domovy. Obchody jsou s výjimkou prodeje potravin, paliva a léků zavřené. Omezení se týkají států New York, Kalifornie, Connecticut, Illinois, New Jersey, Ohio, Delaware a Louisiana.

Federální rezervní systém: Tři programy podpory

FED dále vytvoří tři nové úvěrové programy, jejichž prostřednictvím napumpuje do ekonomiky až 300 miliard dolarů [7,7 bil. Kč]. Dva programy cílí na velké firmy, podporu vydávání a nákupu korporátních dluhopisů a úvěrů. Jeho součástí jsou i různé typy garancí či nástroje k zajištění likvidity. Federální rezervní systém se kvůli koronaviru přitom již v minulosti rozhodl podpořit podniky nákupem jejich krátkodobých dluhopisů. Obnovil tak program, který poprvé použil v roce 2008 při globální finanční krize.

Třetí dnes ohlášený úvěrový program cílí na spotřebitele a takzvané malé byznysy, živnostníky. Projeví se například zajištěnými studentskými půjčkami, půjčkami na auta, na kreditní karty aj. Součástí programu jsou i různé garance či nástroje k zajištění likvidity.

Jak reagovaly trhy

Na oznámení FEDu okamžitě zareagovaly finanční trhy. Futures na americké akcie v první reakci na oznámení FEDu zareagovaly příznivě a smazaly hluboké ztráty, které nabraly po zprávě, že američtí politici se zatím nedohodli na podpoře ekonomiky. Po zahájení obchodování se ale akcie vrátily k poklesu, Dow Jonesův index odepisoval zhruba 1,5 procenta na 18 82 bodů.

Kurz společné evropské měny v průběhu dnešního dne proti zeleným bankovkám posiloval o téměř procento, když atakoval hladinu 1,08 USD/EUR,” uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Co se týče dnešního oznámení FEDu, uvedl, že americká centrální banka ještě v minulém týdnu možný skoupený objem dluhopisů limitoval.

„To znamená 500 miliard USD pro státní dluhopisy a 200 miliardy pro hypotéční zástavní listy,“ upřesnil.

Zdůraznil, že pozadu dnes nezůstalo ani Německo. Tamní vláda schválila balíček v celkovém objemu 750 miliard EUR [20,9 bil. Kč]. Prostředky budou směřovat na vyšší sociální výdaje, včetně programu pro živnostníky, na garance za úvěry, na financování skrz státní banku KfW či přímou kapitalizaci firem v potížích.

Federální rezervní systém jedná globálně

FED už v polovině března oznámil, že nakoupí vládní dluhopisy a hypoteční cenné papíry za 700 mld. dolarů. Během jednoho týdne pak tyto nákupy dosáhly asi poloviny avizované částky. Dnes uvedl, že tento týden budou nákupy 125 mld. dolarů denně.

Americká centrální banka se v minulosti i dohodla s dalšími devíti zahraničními centrálními bankami na swapových operacích, v jejichž rámci od nich bude přijímat cizí měny a poskytovat za ně dolary. Fed oznámil, že cílem opatření je pomoci uspokojit poptávku po dolarech a zmírnit napětí na trzích, za nímž stojí obavy z ekonomických dopadů koronaviru.

Fed už má trvalé dohody o měnových swapech s pěti jinými centrálními bankami, včetně Evropské centrální banky [ECB]. Nové dohody umožní centrálním bankám v Austrálii, Brazílii, Jižní Koreji, Mexiku, Singapuru, Švédsku, Dánsku, Norsku a na Novém Zélandu získat až 450 miliard dolarů [11,5 bilionu Kč].

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here