Německý koncern RWE prodá zásobníky plynu v Česku

13790
RWE
Foto: RWE Gas Storage CZ

Německý energetický koncern RWE nabídne k prodeji šest zásobníků plynu na území České republiky. Jejich hodnota je odhadována na více než 500 milionů eur [cca 12,7 mld. Kč]. Uvedl to německý deník Handelsblatt.

Podle zprávy deníku Handelsblattu už německý koncern pověřil investiční banku Barclays, aby na první pololetí 2022 připravila aukci zásobníků. Ty pojmou 2,7 miliardy metrů krychlových plynu, což odpovídá spotřebě Česka za dva zimní měsíce.

Zajímavou investicí by zásobníky, které patří dceřiné firmě RWE Gas Storage CZ, podle německého listu mohly být především pro společnosti, jež zemní plyn nakoupený za nižší cenu skladují, aby ho pak při zvýšení ceny prodávaly dál. Konkrétně zmiňuje třeba rakouskou OMV, německý Wintershall a český ČEZ.

Ceny plynu jsou rekordní. Srazit by je měl Nord Stream 2

RWE Gas Storage CZ je největší provozovatel podzemních zásobníků plynu v České republice. Provozuje celkem šest podzemních zásobníků plynu [4 plynová ložiska, 1 aquifer a 1 kaverna] na principu jednoho virtuálního zásobníku plynu s celkovým provozním objemem přes 2,7 miliardy metrů krychlových.

Změny ve struktuře společnosti

V průběhu loňského roku se skupina innogy v České republice, jejíž součástí byla i RWE Gas Storage CZ, rozdělila v důsledku transakce mezi RWE Aktiengesellschaft a E.ON SE na tři základní části. Šlo o aktivity společností innogy působících na trhu s prodejem elektřiny, tepla a CNG a skupinu Czech Grid Holding. Ta distribuuje zemní plyn a činí aktivity související s provozem zásobníků plynu.

Přestože česká plynárenská společnost spolu s ostatními společnostmi skupiny innogy v České republice náležela vlastnicky pod koncern E.ON, dohoda mezi RWE Aktiengesellschaft a E.ON SE upravovala její budoucí převod zpět do koncernu RWE. V důsledku této dohody si RWE Aktiengesellschaft i nadále zachovala kontrolu nad RWE Gas Storage CZ. Firma tak v rozhodném období nepodléhala vlivu ze strany E.ON SE.

Je to Německo, kdo žene ceny elektřiny vzhůru, píše Politico

V zájmu zachování kontinuity pak uzavřela česká plynárenská společnost 3. března 2020 s innogy Česká republika smlouvu Transitional Service Agreement. 31. března 2020 se tak stala jediným společníkem české plynárenské společnosti firma Innogy International Participations N.V.

Tento interní krok skupiny E.ON sloužil jako příprava na opětovný převod česé společnosti do německého konceru, který byl završen dne 30. června 2020. Tohoto dne se vlastníkem podílu ve Společnosti stala GBV Zweiunddreißigste Gesellschaft für Beteiligungsverwaltung mbH, která je zároveň dceřinou společností RWE Aktiengesellschaft.

Zelený zásobník nově v nabídce RWE

RWE Gas Storage CZ je člen Českého plynárenského svazu [ČPS] a Sdružení evropských provozovatelů podzemních zásobníků [GSE Gas Storage Europe]. To zastřešuje sdružení zastupující evropské plynárenské odvětví v EU [GIE Gas Infrastructure Europe].

Společnost nedávno nabídla i takzvaný zelený zásobník GES [Green energy storage]. Jeho prostřednictvím mají zákazníci možnost ušetřit 73 procent emisí. Zelený zásobník má stejné charakteristiky jako všechny standardní produkty [bundly].

„Odlišuje ho pouze to, že při vtláčení a těžbě plynu do zásobníků používáme zelenou energii, kompresory jsou při vtláčecím či těžebním výkonu poháněny biometanem a elektřinou z obnovitelných zdrojů. Původ zelené energie je doložen relevantními certifikáty,“ uvedli zástupci firmy.

–DNA/ČTK–

12 KOMENTÁŘE

  1. Obyčejný člověk se v té kombinaci vlastníků vyznat nemůže. Pro něho je jen trochu srozumitelná konečná faktura, kterou někomu přispěje na pohodlný a bohatý život.

  2. měla by to koupit česká republika…ale to by si zase někdo těžce namastil kapsu..od slavné revoluce jsou naše vlády jen vlády nenažraných zlodějů..žádné vládě nejde o nás,občany,,,vlastně jde..těsně před volbama,jinak jsme jim ukradení…

  3. posouzení,,,…,tady taky neplatí svobodné slovo..tak napište,že to někdo musí scenzurovat a nedělejte z lidí … …hnus vedlew hnusu,jako všechno v tomto … státě…

  4. Měl by to Fiala koupit a k tomu ten kousek tranzitu od zásobníků na jihu Moravy po slovenské hranice. Pak by jsme mohli sami nakupovat od Rusů jako Maďaři a schopný podnikatel z Hodonína pan Komárek (MND a.s.) by nám to prodal. Tím bychom eliminovali vlastizrádný čin Zemana, který kompletní české plynárenství prodal za směšných 160 miliard kč Němcům. To coí nyní předvádí s energiemi Německo je nepochopitelné a děsivé. Vyrábět elektřinu z Putinova plynu a vytvořit tak úplnou závislost na Rusku v době kdy nefouká a nesvítí, což je zpravidla v prosinci, lednu a únoru.

  5. K čemu nám jsou všichni zadarmo drahý politici. Když od roku 1990 postupně předávají všechno co národ vybudoval tvrdou celoživotní prací aby ho vyždímaného nechali v dúchodu chcípnout a ještě mu sebrali pohřebné.K čemu nám jsou zbyteční politici Top 09,kDU,Cssd,Ods,Stan,piráti,neziskové pijavice a jejich stamilionové dotace ročně-člověk v tísni a další.Jakým právem politici s jejich jepičí životností okrádají československý národ.Říkám československý protože rozdělení státu bylo narychlo a bez referenda celého národa.Začalo to estébákama v politice kteří prodali bezcharakterně i svojí mámu.Nějaká zkorumpovaná kedlubna tehdy dostala nápad že voda nemusí být vlastnictví státu. A ejhle ted platíme miliardy francouzké Veolii.Politici nechávají zcela bez zájmu cizí firmy odvádět naše miliardy do zahraničí.Ted se banda psychopatú z EU komise rozhodla zlikvidovat evropské malé národy definitivně .Bojím se že Fialovy koaliční bruselské podržtašky si nedovolí odporovat EU jako hrdý Poláci a Madaři. Nejen že nedovolí aby Čez odešel z německé burzy ,takže na naši elektřinu nebudeme mít oni ji přeplatí Ale po likvidaci a evropského autoprúmyslu za záminkou Green dealu a uhlíkové stopy zlikvidují jakkýkoliv druh hospodářství a zemědělství.Hned jak se jim podaří zlikvidovat hranice státú a slepence co bude Federální evropský stát. Už ted plánují vyvlastnování soukromého majetku.Každému je jasné že migrace milionu lidí zničí chod země.Viz USA a lidi jako osvč a dělníci jsou bez práce.Navíc jim továrny odvezli chamtivý spekulanti do Číny.A do toho psychopati z EU komise plánují jedinou věc a to dovoz islámských migrantú -milion ročně.Už ted tu máme 26 milionú islámských novoevropanú takže pokud jejich ženy nesmí pracovat jen rodit děti a muži čekají na podporu tak z čeho jim EU dává 1000 eu měsíčně.Takže Greendeal vlastně je podvod a my budeme dotovat západu úplně vše stále víc i když pár set tisíc českých občanú už nebude mít kde bydlet.Proislámské myšlení psychopatú z EU Komise je dáváno nejevo i tím jak se snaží evropské křestany omezovat-návrh o vánocích z eu komise zrušit slovo vánoce,v německých školách zákaz vepřového protože muslimové ho nenávidí a podobné veřejnosti známé zpúsoby diskriminace křestanú v jejich vlastní zemi..Ohledně Greendealu se Bojím že Fialovy koaliční bruselské podržtašky si nedovolí odporovat EU jako hrdý Poláci a Madaři.

  6. a nejen zásobníky,at od nich koupí zpátky Škodovku,a všechno,co tady v minulých 30 ti letech uchvátili…..

  7. přesně definováno, plyn elekrtika a voda měla patřit státu a ne že si pár … udělá byznys pro sebe.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here