Ceny plynu jsou rekordní. Srazit by je měl Nord Stream 2

1212
ceny_plynu
Foto: Nord-stream.com

Dodavatelé plynu připouštějí, že držet jeho ceny pro domácnosti při současných velkoobchodních cenách je dlouhodobě neudržitelné. Srazit by je ale měl v několika měsících plynovod Nord Stream 2.

Mluvčí společnosti Innogy Martin Chalupský uvedl, že firma ke zdražení cen plynu pro domácnosti zatím nepřikročila.

„Naší výhodou a výhodou našich zákazníků je, že nakupujeme velké objemy energií s dvouletým předstihem. Trend nárůstu cen zemního plynu však pokračuje. Pokud bude nadále trvat, tak změna ceny bude nevyhnutelná,“ upřesnil.

Dodal, že firma nyní nepočítá s dramatickým zvýšením ceny pro domácnosti. K růstu cen nepřistupuje ani další velký dodavatel, Pražská plynárenská.

Ceny plynu meziročně stouply čtyřnásobně

Cena plynu pro příští rok na středoevropské energetické burze Power Exchange Central Europe [PXE] meziročně stoupla téměř trojnásobně na 43 eur [cca 1 120 Kč] za megawatthodinu [MWh]. Nárůst je tak ještě větší než u elektřiny.

„Vysoké burzovní ceny už trvají téměř rok, to se již do koncových cen musí promítnout. Celkový účet za plyn nám za nadcházející topnou sezonu stoupne v rozmezí 15 až 20 procent. Záleží samozřejmě na tom, jaký objem plynu dodavatelé nakoupili s předstihem ještě za nižší ceny,” říká analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Podle něj ale existuje „slušná naděje“, že současné rekordní burzovní ceny plynu klesnou. A to kvůli tomu, že výpadky na straně dodávek, za kterými stojí údržba a snížené dodávky z norských polí, a čekání na zprovoznění Nord Stream 2, jsou jen krátkodobý problém.

Česko má nástroje, jak situaci řešit

Podle ředitele strategie energetické poradenské firmy EGÚ Brno Michala Macenauera důvod současného růstu plynu spočívá hlavně ve sporech mezi Ukrajinou a Ruskem. Ty totiž vedly k nižším objednávkám Ruska na využití plynovodu vedeném po ukrajinském území.

„Proč tomu tak je, můžeme pouze spekulovat. Jedna teorie hovoří o snahách Ruska poukázat na potřebu dokončení plynovodu Nord Stream 2,“ myslí si.

Ukrajina dál bojuje proti ruskému plynovodu Nord Stream 2

Také říká, že Česká republika má dostatečnou tranzitní síť plynu a napojení na různé evropské plynovody, které nás mohou dobře zásobovat.

„Stále se rozšiřuje i evropská síť LNG terminálů a plynovod Nord Stream 2 je před dokončením,“ vysvětluje.

Podle něj jsou to důvody, proč by měl být nárůst cen plynu spíše krátkodobý a přechodný stav.

Spása jménem Nord Stream 2

Ruský plynárenský gigant Gazprom na začátku září oznámil, že dokončil výstavbu podmořského plynovodu Nord Stream 2 do Německa. Ten až zdvojnásobuje kapacitu přepravy Baltským mořem. Zároveň skrz ceny plynu ovlivňuje i ceny elektřiny.

Je to Německo, kdo žene ceny elektřiny vzhůru, píše Politico

Dodávky novým plynovodem však musí ještě schválit německý regulátor. Může tak trvat až čtyři měsíce, než začne plyn novou trasou, která obchází Ukrajinu, proudit.

Šéf Gazpromu Alexej Miller přesto varoval, že zásoby plynu v zemích Evropské unie jsou nižší než obvykle. Nedostatek plynu aktuálně řeší i Velká Británie, která je zhruba z deseti procent závislá na jeho dovozu.

Česko má v tuto chvíli plynu dost

„Aktuální stav zásob v našich zásobnících dosahuje téměř 82 % celkové kapacity, konkrétně 23,4 terawatthodiny. V uplynulých dvou letech byl stav zásob ve stejném období vyšší, ale například v září roku 2018 se pohyboval téměř na stejné úrovni jako nyní,” uvedla mluvčí RWE Gas Storage CZ Simona Hladíková.

„Pokud jde o zásobníky MND Gas Storage – v Česku [Uhřice] je naplněn z 81 %, v Německu [dva menší zásobníky Stockstadt a Hähnlein] je naplněno z 82 %. Oboje je lehce nad průměrem stejného období v minulých letech,” řekla mluvčí MND Dana Dvořáková.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here