V ČR jsme dominantní jednička, v EU trojka, říká Daniel Horák

15221
Daniel_Horak
Generální ředitel lékárenské sítě Dr.Max Daniel Horák / Foto: Česká lékárna Holding

„V ČR jsme na trhu jasná dominantní jednička. V Evropě jsme, co do velikosti, trojka. A to do toho počítám i Velkou Británii,“ říká Daniel Horák, generální ředitel společnosti Česká lékárna Holding, která provozuje lékárny Dr.Max.

V podcastu pro zdravotnický server ZdraveZpravy.cz, který stejně jako FinTag.cz, vydává společnost Copywrite Company, Daniel Horák přibližuje příběh lékáren Dr.Max. Ty letos slaví 15 let své existence. Podle jeho slov na začátku byla sázka na to, že je vhodné oslovit klienty a pacienty i v lékárnách zřízených v obchodních centrech. Tedy tam, kam si lidé jezdí nakupovat potraviny. Což se potvrdilo jako správná úvaha. Navíc za situace, kdy dle jeho názoru mnoho lékárníků „zaspalo“ změnu preferencí svých pacientů a klientů třeba už jen kvůli tehdy velice štědře nastavenému systému odměňování lékáren.

„Po expanzi jsme se pak zaměřili na kvalitu pro klienty, pacienty, ale i zaměstnance. Což je klíčové, protože kvalitních farmaceutů je u nás oproti jiným zemím málo. Otevřeli jsme tak třeba i vlastní akademii, kde vzděláváme své pracovníky,“ říká v podcastu Daniel Horák.

Zároveň se vyjadřuje k zahraničím aktivitám značky Dr.Max, pod kterou se v Evropě provozuje asi 2 300 lékáren. Blíže popisuje současnou situaci na lékárenském trhu v Řecku, Itálii, Rumunsku, Polsku či Maďarsku.

Máme chuť dál růst a jednou se na kontinentu třeba stát i lékárenskou jedničkou,“ říká s upozorněním, že zejména v Polsku a Maďarsku lze dnes ale i sledovat regulatorní opatření, která se mohou jevit v rozporu s principy svobodného podnikání.

Daniel Horák: S očkováním proti covidu nemám problém

Minulou vládou navržené očkování proti covidu-19 v lékárnách je podle ředitele lékáren Dr.Max krok správným směrem. Třeba už jen proto, že lékárny nemusí nutně sloužit pouze a jen k výdeji léků. Podle něj se už v minulosti uvažovalo o tom, že by tuzemské lékárny očkovaly své klienty a pacienty proti chřipce. Záměr ale narazil na odpor lékařů, kteří se obávali, že se lidé raději nechají naočkovat v lékárnách než v ordinacích.

„Zkušenosti ze západních zemí ale ukázaly, že je to nesmysl. Tam, kde se v lékárnách očkuje, se lékárny staly pouze vhodným doplňkem pro ty, kteří jednoduše nemají čas navštívit lékaře. Anebo se bojí, aby se u něj nenakazili některou z nemocí, čímž nemyslím jenom covid-19,“ říká Daniel Horák.

Proti covidu by příští rok mohli očkovat zubaři a lékárníci

O očkování proti covidu-19 v lékárnách se pak v Česku podle něj diskutuje už minimálně rok. Za tu dobu se dle jeho názoru jasně ukázalo, že je mnoho lidí, kteří se chtějí naočkovat, ale je pro ně pohodlnější se nikde neregistrovat, nikam nevolat a ideálně se jít naočkovat tam, kde to mají po ruce.

„To může být obchodní centrum, kde lékárny často jsou. Myslím, že očkování proti covidu-19 je logický krok. A z naší strany má podporu,“ tvrdí.

Odkazuje i na zkušenosti v devíti evropských zemích, kde se v lékárnách proti covidu-19 běžně očkuje. V žádné z nich se do očkování podle jeho slov nikdy nezapojí všechny lékárny, protože ne každá lékárna očkovací proces zvládne nebo k tomu má vhodné prostory. A stejně tak tomu bude, pokud budou tuzemské lékárny očkovat proti covidu-19, podle něj i v Česku. Hlavní překážku z hlediska lékáren spatřuje v zajištění odděleného prostoru pro očkování.

„Tuzemská legislativa je zastaralá. Počítá se službami lékáren, jak byly známy v 70. letech. To znamená, že vyžaduje po lékárnách velké prostory pro jejich zázemí na úkor prostor pro pacienty a klienty. […] V západních zemích je to právě naopak,“ vysvětluje.

V Británii recyklují injekční pera pro diabetiky

Dle něj je to právě legislativně vymezený prostor pro zázemí lékáren spolu s častou neochotou lékařů přenechat některé své úkony lékárníkům hlavním limitem pro poskytování jiných lékárenských služeb, než je jen výdej léků.

Peníze pro lékárny i peníze v lékárnách

Šéf lékáren Dr.Max obecně hodnotí i příjmy lékáren. Podle něj byly lékárny v minulosti mylně viděny jako segment, kam putují „velké“ peníze. Pravda to ale nebyla.

„Ano, ony se sice zvyšují výdaje za léky, ale to se týká centrové péče, která se lékáren s výjimkou těch nemocničních vůbec netýká. Takže lékárny byly v tomhle směru v minulosti hodně bity,“ vysvětluje.

Situace se podle něj ale velice změnila zkultivováním každoročních dohodovacích řízení mezi poskytovateli zdravotní péče a zdravotními pojišťovnami. Za to dle jeho slov patří velký dík bývalému ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi [za ANO].

„Dohodovací řízení měla v posledních letech snahu najít dohodu napříč všemi segmenty. To je zásadně nezvýhodňovat jeden konkrétní segment, pokud se tedy neřešily nějaké strukturální záležitosti. Takže si myslím, že v tomhle směru můžeme být jako lékárníci spokojení,“ říká s dovětkem, že fakt ale je i to, že náklady se zejména v poslední době velice rychle zvedají všem lékárnám.

Lékárníci jsou srdcaři, ale myslet by měli i na byznys

Finanční kondice lékáren je pak podle jeho názoru hodně individuální. Říká, že všechny lékárny zaznamenaly propad tržeb loni při první vlně covidu-19. To proto, že ordinace zavřelo mnoho lékařů a lidé se i báli chodit do těch ordinací, které zůstaly otevřeny. Tvrdou ránu pak dostaly lékárny v obchodních centrech v době, kdy došlo na lockdowny. Měsíční propady tržeb byly i 70 až 80 procent.

„Na druhé straně situace se od loňského podzimu začala stabilizovat. Lidé znovu objevili lékárny pro samoléčbu a lékárny jim mohly a stále mohou nabízet i covidový sortiment,“ říká s důrazem na raketový nástup online prodeje volně dostupných léků zejména v období striktních lockdownů.

Daniel Tácha

Ing. Daniel Horák [48] před svým nástupem do společnosti Česká lékárna Holding, lékárenské sítě Dr.Max, působil jako country manažer společnosti Johnson & Johnson pro Českou a Slovenskou republiku. Předtím pracoval ve vedoucích pozicích společností Pfizer PCH, Boots Healthcare International a Procter & Gamble, Czech Republic.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here