Lidé investují a nakupují, ale s rakovinou se roztrhl pytel

122508
ale
Ilustrační foto: Pixabay.com

Zdražování loni přimělo mnohé Čechy stáhnout peníze z účtů bank a investovat je do podílových fondů či nemovitostí. Mění se ale i trh s životním pojištěním, kde se začala naplno projevovat odložená necovidová péče.  

„Lidé loni sami od sebe poslali do podílových fondů, aniž by to s námi jakkoli řešili, jednu miliardu korun. Celkem pak do podílových fondů v jednorázových investicích přes nás loni dali 6,6 miliardy korun,“ popisuje jedno z největších překvapení loňského roku v oblasti investic šéf skupiny Partners Petr Borkovec.

Jednorázové investice u Partners meziročně stouply o 118 procent. O 70 procent na 1,35 miliardy korun vzrostly i pravidelné měsíční investice do fondů. Průměrná měsíční platba do podílových fondů loni činila přibližně 2 000 korun, 200 000 korun byla u jednorázových investic.

Investiční stratég skupiny Martin Mašát říká, že zatímco loňský rok konzervativním investorům do dluhopisových fondů příliš nepřál, letošek už má být lepší.

„Doteď nesly dluhopisy strašně málo. Zvyšování úrokových sazeb centrálních bank ale obrací kartu. Zatímco dříve nesly státní dluhopisy ani ne procento, už teď je to kolem tří procent. A na konci roku očekáváme výnos v kvalitních dluhopisových fondech nad pět procent,“ tvrdí.

Tomas Michálek: FED bude rozumný, opatrný a pomalý

Podle něj se tak dluhopisy, které byly dlouho vysmívané ve prospěch rostoucích akcií, znovu vrátí na výsluní: „Klienti dostávají na výběr z více možností, do čeho investovat. A to je dobře. Akcie teď rostly čtyři roky za sebou. Ale růst táhly hlavně technologické akcie. Myslet si, že to tak jistě půjde do nekonečna, je iluzorní.“

Mašát zároveň upozorňuje na posilující korunu, která ubírá investorům do kurzově nezajištěných aktiv v cizích měnách. Podle Borkovce letošek a příští rok budou daleko více o aktivním hledání investičních příležitostí než o pasivním investování do akciových indexů.

Nejenom investice, ale i hypotéky

Hitem se loni staly i investice do nemovitostí. Podstatnou část z nich movitější investoři zaplatili ze svého, velká část z nich si na nákup ale vzala hypotéku. Nemalá část hypoték pak připadla na ty, kteří si je sjednali nikoli pro investici, ale na vlastní bydlení. I přitom sehrály hlavní roly obavy z dalšího zdražování, což opět potvrzují statistiky Partners.

Podle nich poradci skupiny při 10% podílu na trhu sjednali o 75 procent více hypoték než předloni. Šlo o hypotéky v objemu 40 miliard korun. Celkem zástupci společnosti sjednali úvěry ve výši 45 miliard korun. Průměrná výše hypotéky činila 3 083 708 korun.

Podle Martina Mašáta se letos tuzemský hypoteční trh v důsledku vyšších úroků docela jistě zklidní. Avšak neztotožňuje se s názorem, že hypotéky, u nichž se nyní úrok pohybuje na úrovni čtyř procent, zdraží docela extrémně.

„Podle mě se úroky u hypoték zastaví u nějakých šesti procent. A to i tehdy, kdyby centrální banka dál významně zvedala úrokové sazby,“ uvedl.

S hypotékou by mladým měli pomoci rodiče, říká poradkyně

Petr Borkovec má za to, že hypoteční úroky se na šest procent ani nedostanou. Zároveň upozornil, že průměrný úrok u hypoték za posledních dvacet let činí 4,5 procenta.

„To znamená, že takto vysoké úroky nejsou zase nic tragického. Pokud lidé nekupují předražený barák, to je zase jiná věc,“ dodal.

Stejně jako Martin Mašát i tak nyní doporučuje při sjednávání hypoték volit krátké fixace. To proto, že již v polovině letošního roku může začít Česká národní banka [ČNB] snižovat úroky. Potvrzuje i skutečnost, že banky se při vyřizování hypoték dnes zrovna nepřetrhnou.

„Jim stačí, když uloží peníze do centrální banky, a dostanou kolem čtyř procent zpátky. A nemusejí udělat tisíc hypoték. Stačí jim tam poslat třeba 20 miliard. A ty jim tam navíc pošle jeden trader několika kliky,“ tvrdí Petr Borkovec.

Pojišťovny již reagují na covid-19

Hledat v nabídce pojišťoven speciální produkt na pojištění rizik spojených přímo se zdravotními následky po prodělaném onemocnění covid-19 je velmi obtížné. Avšak ani pojišťovny nezůstaly covidem nedotčeny. Zejména pak jejich klienti, kteří trpí nějakou z chronických nemocí. Typicky třeba diabetem, onemocněním srdce a cév, nadváhou a obezitou.

Ránu na noze zhojíme velice rychle, říká Miroslav Koliba

„Všechny pojišťovny teď výrazně utáhly šrouby. Zejména pak u klientů, kteří již trpí nějakou nemocí. Jako je chronická obstrukční plicní nemoc, cukrovka a další chronické a v interakci s covidem nebezpečné nemoci,“ popisuje ředitel pojišťovny Simplea, která spadá do skupiny Partners, Martin Švec.

Přes 400 tisíc Čechů s CHOPN o nemoci neví a neléčí ji

„Nám také zemřelo několik klientů na covid. Vždy to byli neočkovaní a komorbidní pacienti… Problém ale je, že teď se mnoho lidí dostalo do nepojistitelného stavu,“ upřesňuje.

A není to jediný problém, který covid způsobil. Pojišťovny taktéž evidují důsledky kvůli pandemii odložené necovidové péče v českých nemocnicích, u specialistů a praktiků.

Loňské propady akutní a preventivní péče jsou alarmující

„S rakovinami se teď roztrhl pytel, protože lidé mají zanedbanou péči. Problémy vidíme i v oblasti duševního zdraví. I tady rostou počty onemocnění, ale i úrazy. Ty jsou i z nepohody v rodinách, kde dochází k násilnostem a podobně,“ dodává Švec.

Budoucí plány pojišťovny Simplea

Podle něj situace z hlediska pojistných případů teď příliš radostná není. Pozornost je upřena na covid, ale problémy mají lidé i bez něj. Příkladem uvádí pojistné plnění pro maminku, jíž zradilo psychické zdraví poté, kdy jí zemřelo dítě. Či pojistné plnění pro tatínka, jemuž se dítě naopak narodilo, ale on z přemíry radosti a zejména alkoholu [cca 3 promile] spadl ze schodů a poranil si páteř.

„Tyto případy, které nejsou průkazné z hlediska plnění, postupujeme na škodní komisi. A tam se rozhodne o plnění, či neplnění. V obou případech jsme pojistku vyplatili. Jakkoli u alkoholu pojišťovny uplatňují limity a duševní poruchy mají ve výlukách,“ říká Martin Švec s odkazem na garanci pojistného plnění v případě jím řízené a spoluzaložené pojišťovny.

Martin Švec: Simplea pojišťovna je stoprocentní FinTech

Podtrhuje i pojistné plnění pro muže, který v čekací době na uzavření smlouvy s pojišťovnou onemocněl rakovinou a stal se invalidním. Bylo mu 30 let, i zde Simplea plnila.

„Jde o to vyloučit z procesu podvodníky, ale vždy plnit tam, kde si to situace vyžaduje a pojištění na ni bylo sjednáno,“ upřesňuje s dovětkem, že letos má v plánu pojišťovna rozjet online životní pojištění. Byť i on potvrzuje starou známou pravdu, že na životním pojištění je nejdražší a nejobtížnější věrohodné posouzení zdravotního stavu klienta.

„To už je ale náš problém,“ dodává s tím, že s online pojištěním chce Simplea, jež má nyní ve svém pojistném kmenu 60 tisíc klientů, expandovat na německý trh.

Daniel Tácha

14 KOMENTÁŘE

  1. Prvně se podívejte, kdo umírá a nelžete jen, že ti neočkovaní!!! Umírají hlavně ti, co celý život berou jako jednu vekou párty- nelze říci jinak, jen že žerou, kouří, alkohol skoro každý den, váha pře 120 kg a více. K tomu srdce, ledviny, astma, špatná krev a ten covid je jen už dovětek. S chřipkou a další těžší virózou by to totiž dopadlo úplně stejně! Je zajímavé, že před covidem se tomuto šílenému stavu obyvatelstva nikdo nevěnoval a v devadesátých letech umřeli také tisíce na chřipku. A bude hůř, až přijde zase něco podobného, pokud se lidé nezačnou hýbat a trošku se o sebe starat!

    • Samozřejmě lžou, vynášel ty data Zdechovský, kdo prodělal covida, ať vakc nebo ne, v nemocnici byl vzácný zboží a na JIPu tuplem. Začíná další kolo oblbování, tentokrát hnaný mantrou „zanedbaná péče kvůli covidu“. Jenom aby to nakonec nebyly urychlený rakoviny po vakcíně, resp. nastartovaný úplně nový, naštěstí jako neočkovanýho mě to zas tak netrápí.

  2. Přesně jak říkáte, vláda a pseudo-odborníci melou jen o covidu a ona ta celá příčina je někde jinde. Zrovna mí 2 kamarádi- jeden mrtvý i s vakcínou – úplně nepohyblivý člověk, co jel nakupovat i 100 m autem a druhý sice neočkovaný, ale 2 infarkty, 3xtýdně v hospodě a u lékaře byl před 20 lety…..

    • Zajímavý, že tihle lidi doktorům a pojišťovnám nevadí, i doktor Vás může vyřadit z evidence, když k němu nechodíte. Co takový člověk ušetří nechozením, o to víc si vybere po letech, pokud tedy neušetří a neumře rovnou. Ale dostat se s covidem do nemocnice jako jinak zdravý, ale drze neočkovaný, to je hned kauza a oheň na střeše. Přitom kdo jiný, než jinak zdravý, by se mohl domnívat, že pro něj covid není riziko. Na otázku vakcinace neodpovídat, je krajně neprofesionální a neextické se na ní ptát, tlustýho vepře se taky nikdo neptá, proč se vyžral k nemoci, navíc se ví, že vakcíny obecně u obézních fungují hůř.

  3. Na mám tchána který nebyl nikdy nemocný, vitální aktivní důchodce myslivec a po třetí dávce ma podruhé během měsíce zápal plic a covid nemá.

  4. Aby ne,veškerá léčba po telefonech,odložené operace a přesunuté prevence..A ejhle za pár měsíců je z toho adnexektomie a hysterektomie.Mno na žalobu,co si budem povídat.

    • Tak to je blbost. Sama jsem v prosinci 2020 měla problém, zašla si na vyšetření a v rámci histologie mi byla zjištěna prekarcinoza (přednádorový stav). V lednu hned operace, kde již byl nádor zjištěn v rámci histologie. Šlo to rychle, ale díky okamžitému řešení jsem ani nemusela absolvovat následnou léčbu a to bylo v době, kdy byly nemocnice přeplněny. Nestalo se mi, že bych musela někde dlouho čekat na termín, nikde žádné zdržení nebylo.

  5. Já stále jenom nechaápu,proč???se obézní lidé nazývají nemocnými,většina si na to zadělává sama, tak za chvíli tu budou nemocní všichni??Jenom proto ,že někteří by jenom jedli, nehýbali se,nejradši nic nedělali,ale pořád si budou stěžovat jak se mají špatně???Bože jsem stůjcem svého zdraví ne??Nehledě na to, jsou mezi nimi vyjímky,ale znám spoustu těch co na sebe kašlou.Nechápu???

    • Paní Dano buskova, jak jste si sama pravopisně napsala. U Vás je evidentní, že toho nechápete více! Je na světě hodně lidí např. s vadou hypofunkce štítné žlázy, nebo s nadbytkem estrogenů, či naopak nedostatkem melatoninu, a tak musí brát léky. Proto jsou obézní-nemocní. Pokud vás tento problém zajímá, měla by jste si o obezitě něco málo nastudovat, jinak v životě nebudete chápat takto více věcí. Nechci se Vás nijak dotknout svou reakcí na váš komentář, což je právě u lidí velký problém. Nejdříve píší komentáře a pak možná nad tím začínají myslet-bohužel. Pěkný večer.

      • Všechny ty stavy o kterých zde mluvíte se z velké části dají kompenzovat právě správnym přístupem k životu a vyváženým životním stylem, vhodným cvičení., přírodními doplňky stravy a bylinami…vím o čem mluvím, sama jimi trpím a váhu si už 20 let udržuji…snadnější je však vždy najít důvod proč něco nejde než hledat způsoby řesení

  6. Nevím,co ten článek má znamenat? Je to reklama na investování? Nebo na pojištění? A taky o tom ,že pojišťovny nerady vyplácí cokoliv a hledají jen výmluvy? Jsou jen na chytání hejlů a předepisování pojistného. A taky pro zisk majitelům-akcionářům. Klient je nezajímá. to ukazuje i ziskovost jejich důchodových pojištění-je to výsměch plátcům a dojení státních příspěvků

  7. Paní Dano buskova, jak jste si sama pravopisně napsala. U Vás je evidentní, že toho nechápete více! Je na světě hodně lidí např. s vadou hypofunkce štítné žlázy, nebo s nadbytkem estrogenů, či naopak nedostatkem melatoninu, a tak musí brát léky. Proto jsou obézní-nemocní. Pokud vás tento problém zajímá, měla by jste si o obezitě něco málo nastudovat, jinak v životě nebudete chápat takto více věcí. Nechci se Vás nijak dotknout svou reakcí na váš komentář, což je právě u lidí velký problém. Nejdříve píší komentáře a pak možná nad tím začínají myslet-bohužel. Pěkný večer.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here