Nový šéf Bundesbanky se opřel do ECB v den svého jmenování

4926
sef_bundesbanky
Dr Joachim Nagel, prezident Deutsche Bundesbank a člen Rady guvernérů ECB / Foto: Deutsche Bundesbank

Nový šéf Bundesbanky Joachim Nagel se hned po svém uvedení do funkce vymezil proti Evropské centrální bance [ECB]. Podle jeho názoru je inflace v eurozóně dlouhodobějšího rázu, než ECB předpokládá.  

„Střednědobý cenový výhled je výjimečně nejistý. Vidím velké riziko, že by růst míry inflace mohl trvat déle a inflace být vyšší, než nyní očekáváme. Monetární politika musí být proto v každém případě ostražitá,“ řekl po svém uvedení do funkce Joachim Nagel.

Německou centrální banku má vést kritik ECB Joachim Nagel

Jeho komentář podle analytiků naznačuje, že Nagel půjde ve šlépějích svého předchůdce Jense Weidmanna. Ten patřil v radě guvernérů ECB k takzvaným jestřábům, kteří naléhají na zpřísnění její měnové politiky. Výsledek Weidmannova úsilí byl, že ECB svou měnovou politiku nezpřísnila a on po deseti letech rezignoval na funkci. Údajně z osobních důvodů. To vše za situace, kdy zejména v Německu sílí odpor k měnové politice ECB, která nikterak nezasahuje proti inflaci požírající úspory spořivých Němců. Mezitím inflace v eurozóně stále roste. Loni v prosinci dosáhla rekordních pěti procent.

Prezident německé Bundesbank Jens Weidmann končí ve funkci

„Lidé v Německu oprávněně očekávají, že Bundesbanka bude volat po období stability. Mohu vás ujistit, že tomu tak bude. Přijdeme s důvěryhodným a přesvědčivým receptem na řešení potíží,“ prohlásil tento týden Nagel.

Šéf Bundesbanky jistě chápe, že ECB má svázané ruce

Dlouhodobý růst inflace si ale docela jistě uvědomuje i samotná ECB. Ta si však trvá na svém. Podle ní míra inflace klesne již v letech 2023 až 2024 pod dvě procenta. Což si stanovila jako svůj inflační cíl. A i když oznámila snížení kvantitativního uvolňování, zvyšovaní úrokové sazby zatím nepřipouští. Podle investičního bankéře Tomase Michálka k tomu má své důvody.

„ECB má ve věci úroků velice svázané ruce. Sever se jí přehřívá. Naopak jih je ekonomicky nestabilní. A pak je tu střední Evropa, kde sazby již prudce rostou. Vyvažování tohoto je velice těžké,“ tvrdí s tím, že severem myslí všechny evropské země nad Alpami, jihem naopak ty pod Alpami.

Tomas Michálek: FED bude rozumný, opatrný a pomalý

Dle jeho názoru ECB v budoucích měsících jistě sleví z nákupu dluhopisů, tedy z kvantitativního uvolňování. Úrokové sazby ale ponechá na nule.

„Totiž, když zvednou sazby, utlumí přehřátý sever a poškodí zadlužený jih. Když sazby nechají dole, poškodí sever, ale udrží jih. […] Tady je velký rozdíl mezi ECB a FED. Amerika je mnohem více schopna dynamicky řídit měnovou politiku,“ myslí si.

Inflace v Polsku dosáhla 8,6 procenta, v eurozóně 5 procent

Situaci si uvědomují i v ECB. Avšak politiku hlavní evropské banky nemění. Co ale mění jsou jejich čtvrtletní odhady. A to ve smyslu rostoucí inflace a revize svých mylných předpokladů. To za situace, kdy je před rizikem inflace tradičně opatrná Bundesbanka opakovaně varovala.

Atmosféra kolem ECB stále houstne

V zákulisí ECB není žádné tajemství, že někdejší šéf Bundesbanky Weidmann se v názorech neshodoval s někdejším šéfem ECB a nynějším italským premiérem Mariem Draghim. Napětí vyvrcholilo s příchodem současné šéfky ECB Christine Lagardeové.

Německá ekonomika zklamala. Francouzská naopak překvapila

Úterního vystoupení Nagela bývalý šéf banky Weidmann ostatně využil k tomu, aby ji poděkoval, ale jedním dechem i vychválil Draghiho za vybudování toho, co nazval cíleným hledáním řešení a otevřeností.

Lagardeová mu pro změnu poděkovala za „mimořádně plodnou spolupráci“ a slíbila, že se „lidé mohou spolehnout, že ve snaze dosáhnout cenové stability banka nepoleví.“

A zatímco ti dva se “provokovali”, nový šéf Bundesbanky Nagel si ve své řeči kladl klíčové otázky k řešení současné situace.

  • Jak dlouho bude trvat vysoká inflace?
  • Je uvolněná politika ECB ještě oprávněná? A pokud ano, jak dlouho ještě?
  • Jak mohou v boji s inflací pomoci politici?

Otázka nyní je, co ale v radě guvernéru ECB se svými názory na řešení inflace v Evropě skutečně zmůže. Prozatím jen poznamenal, že jeho nová role v Bundesbance a ECB neznamená, že by neměl dbát na jiné názory. Směrem ke Christine Lagardeové poznamenal, že se těší na plodnou diskuzi. A to se stejnou dávkou „upřímné laskavosti“, s jakou se rozloučila s Weidmannem a přivítala jeho do rady guvernérů ECB.

–AM/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here