Švýcarsko zakázalo vývoz zboží dvojího užití do Ruska

1219
Svycarsko
Ilustrační foto: Pixabay.com

Švýcarská vláda rozšířila sankce proti Rusku. Zatímco v pondělí Švýcarsko rozhodlo o zmrazení účtů představitelů ruského režimu ve švýcarských bankách, nyní přistoupilo ke stejným sankcím jako většina zemí Evropské unie.

Švýcarská Spolková rada [švýcarská vláda, pozn. red.] zakázala transakce s ruskou centrální bankou. Do Ruska zablokovala export zboží, technologií a služeb, které by mohly sloužit k rozvoji ruského zbrojního průmyslu, bezpečnosti a obrany. Konkrétně se nařízení týká například ropného průmyslu, letectví a kosmonautiky.

„Spolková rada dál bedlivě sleduje vývoj. Nezávisle poté rozhodne o tom, zda přijme i některé další sankce EU proti Rusku,” uvedla švýcarská vláda ve svém prohlášení.

Rusko je neinvestovatelné. Ztratilo rating spolehlivého dlužníka

Švýcarsko se již v pondělí navzdory tradiční neutralitě přidalo k protiruským sankcím Evropské unie, které postihují ruské banky, jednotlivce i obchod. Zákaz exportu svých výrobků do Ruska současně oznámila také švýcarská firma Swatch Group. Ta vyrábí hodinky Swatch a vlastní i luxusní značky Longines, Tissot, Omega a Breguet.

Zákaz vývozu zboží dvojího užití do Ruska

Švýcarsko po ruské invazi na Ukrajinu zvažovalo, zda se k západním sankcím připojí. Po několika dnech rozhodlo, že uplatní všechny sankce, které EU přijala 23. a 25. února. To znamená finanční postihy proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, premiérovi Michailu Mišustinovi a šéfovi ruské diplomacie Sergeji Lavrovovi, dále pak ruským bankám a ruským oligarchům.

Transfery peněz na Ukrajině dosahují rekordních úrovní

Nyní švýcarská vláda nově rozšířila sankce o zákaz vývozu do Ruska veškerého zboží dvojího užití. Zboží a technologie dvojího použití představují širokou škálu produktů v průmyslové, jaderné, chemické a biologické oblasti. Ačkoli jsou vyráběny a předurčeny pro civilní použití, mohou být vzhledem ke svému charakteru a vlastnostem využity i k výrobě zbraní. Taktéž k jejich nosičů a vůbec pro vojenské účely.

Ekonomické sankce Rusko tvrdě zasáhly. Avšak nejen Rusko

Typický příklad zboží dvojího užití jsou obráběcí stroje. Ty se používají v mnoha průmyslových odvětvích, ale snadno se dají zneužít k výrobě zbraní. Jiným příkladem může být látka triethanolamin. To je chemická látka, která se běžně používá v užitkové chemii jako detergent. Vzhledem ke svému charakteru ji lze ale zneužít jako prekurzor pro výrobu bojového plynu yperitu.

Švýcarsko se zapojilo do sankcí navzdory své neutralitě

Ačkoliv není Švýcarsko členskou zemí EU, jako stát v srdci Evropy je ekonomicky, politicky i společensky s EU úzce provázané. Skutečnost, že Švýcarsko není v EU a na rozdíl od ostatních členských zemí Evropského sdružení volného obchodu [ESVO] není ani součástí Evropského hospodářského prostoru [EHP], vedla k vytvoření specifického modelu bilaterální spolupráce s EU ve formě dvoustranných sektorových dohod. Tyto dohody, kterých je 120, mají za úkol vytvářet rozsáhlý vzájemný přístup na trh. Dohodu země uzavřela i s Evropskou obrannou agenturou a také se připojuje k vybraným sankčním režimům EU.

Obchody s ruskými akciemi stojí. Švýcaři zmrazí vklady Rusů

Politické prostředí ve Švýcarsku se vyznačuje vysokou stabilitou. V posledních době je patrný příklon Švýcarů, zejména ve větších městech, do politického levého středu. Tento trend potvrdily i poslední parlamentní volby v roce 2019. Ty vedly k přesunutí politické většiny v Národní radě ze středoprava do středoleva. Ve volbách totiž významně uspěly zelené strany – Strana zelených a Strana zelených liberálů – získaly rekordní počty hlasů. Do parlamentu se tak mimo jiné dostalo i mnoho žen. V porovnání s ostatními evropskými státy má Švýcarsko nyní pátý nejvyšší počet žen v parlamentu. Všechny ostatní větší politické strany voliče ztratily, nejvíce pak Švýcarská lidová strana – SVP, která i tak zůstává nejsilnější politická strana v zemi.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here