Transfery peněz na Ukrajině dosahují rekordních úrovní

6487
penez
Foto: Pixabay.com

Transfery peněz na Ukrajině aktuálně dosahují rekordních hodnot. Odstřižení Ruska od mezinárodního platebního systému Swift omezí platební styk Ruska se zahraničím, ale už ne v samotném Rusku.

S odvoláním na údaje německé datové agentury Statista o tom informoval server MoneyTransfers. Podle něj přes Swift v Rusku prochází pouze pět procent všech domácích plateb. Většina finančních transferů uvnitř Ruska jde přes Bank of Russia Payment System [BRPS]. Což je obdoba mezinárodního systému Swift.

Využívání platebních systémů uvnitř Ruské federace

[Zdroj: MoneyTransfers.com]

Ruský systém je znám také pod označením SPFS – System for Transfer of Financial Messages.

„Tento systém provádí efektivní platby směřující do Ruska, a to včetně vládních plateb. Podle nedávných údajů o transakcích směřujících do Ruska, 95 procent jde právě přes BRPS,“ potvrzuje šéf MoneyTransfers Jonathan Merry.

Rusko se bojí odříznutí ze systému Swift, říká mladý ekonom

SPFS se přitom podle něj skládá z několika částí. Je to Systém pro meziregionální elektronické platby [MER] a Systém Banking Electronic Speedy Payment [BESP].

„Systém sám o sobě peníze neposílá, ale zajišťuje přenos zpráv mezi finančními institucemi. Funguje podobně jako například systém pro kryptoměny Ripple [XRP]. Ten také spíše než aktivní transfer samotných plateb zajišťuje rámec platebních transakcí,“ upřesňuje Merry.

Přesuny peněz na Ukrajině jsou masivní

V Rusku stejně jako na Ukrajině nyní podle pozorovatelů dochází k enormním přesunům finančních prostředků. Což se projevuje zvýšeným zájmem o mimobankovní finanční systémy i obchody s kryptoměnami.

„Je to logické, protože jak ruské, tak ukrajinské obyvatelstvo se snaží ochránit své úspory,“ vysvětluje šéf MoneyTransfers.

Rusko je neinvestovatelné. Ztratilo rating spolehlivého dlužníka

Podle něj se finanční transfery na Ukrajině v posledních dnes zdvojnásobily. Počet transakcí přitom stoupl již před samotným napadením Ukrajiny Ruskem.

Počty finančních transakcí na Ukrajině dosahují rekordy

Merry tvrdí, že Ukrajinci nyní využívají všech možností, jak ochránit své finanční prostředky a snaží se je převézt tam, kam potřebují.

„Rekordní úrovně finanční transfery na Ukrajině dosáhly už na konci února. Tedy v okamžiku, kdy Spojené státy oznámily, že ruská agrese na Ukrajině je velice pravděpodobná,“ říká Jonathan Merry.

To probuzení minulý čtvrtek bylo šílené, říká český investor

Upřesňuje, že Ukrajina je specifická i tím, že do ní dlouhodobě míří přes bankovní i mimobankovní systémy velké objemy peněz od Ukrajinců, kteří žijí a pracují v zahraničí.

„Převody peněz jsou klíčovou částí ukrajinské ekonomiky. Ročně se ze zahraničí na Ukrajinu pošle zhruba 11,9 miliardy dolarů [cca 279 mld. Kč]. Od roku 2016 se tyto převody podílí na ukrajinském HDP asi deseti procenty,“ uzavírá Jonathan Merry.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here