Akcie v Hongkongu kvůli covidu i Ukrajině klesly o 6 %

106
Město a region v Čínské lidové republice Hongkong leží na pobřeží Jihočínského moře. Je významným ekonomickým a obchodním centrem. Patří mezi nejhustěji osídlené oblasti světa. / Foto: Pixabay.com

Akcie na burze v Hongkongu včera [15.3.] odepsaly téměř šest procent. Hlavní index čínských akcií oslabil o více než čtyři procenta. Důvod je stoupající počet pacientů s covidem-19 v Číně a vliv má i válka na Ukrajině.

Podle analytiků asijské finanční trhy reagují na sílící výskyt nových případů nákazy koronavirem, kterých Čína registruje nejvíce za dva roky, tedy od začátku pandemie. Vliv má podle analytiků také nejistota kolem ukrajinské krize.

„Jsou to teď opravdu docela těžké podmínky. Myslím tím, že trhy už klesly neuvěřitelně hluboko,” řekl v rozhovoru v televizi CNBC hlavní analytik Standard Chartered Wealth Management Steve Brice.

Index Hang Seng, který je hlavní cenový indikátor na burze v Hongkongu, včera odepsal 5,72 procenta a uzavřel na 18.415,08 bodu. Je tak nejníže za posledních šest let. Index CSI 300, který sleduje vývoj cen akcií na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, pak odepsal 4,57 procenta na 3 983,81 bodu.

Čína přistoupila k uzávěrám a odklání leteckou dopravu

Pevninská Čína včera ohlásila 3 507 nových případů místního přenosu koronaviru. Jde o její nejvyšší denní bilanci za poslední dva roky. V pondělí informovala o 1 337 nových infekcích.

Téměř 90 procent ohlášených případů úřady evidují na severovýchodě Číny v provincii Ťi-lin. V jejím správním centru, devítimilionovém městě Čchang-čchun, úřady tento týden nařídily uzávěru. Lidé tam nesmějí vycházet. Pouze jednou za dva dny může jeden člen rodiny nakoupit potřebné věci. Otevřené jsou pouze obchody s nejnutnějším zbožím a nefunguje ani veřejná doprava.

Částečnou uzávěru v neděli úřady oznámily i v případě druhého největšího města provincie Ťi-lin. Uzávěra platí i v sedmnáctimilionovém průmyslovém středisku Šen-čen na jihu země, kde nyní většina lidí pracuje z domova. Tamější úřady taktéž zastavily provoz městské dopravy.

Kvůli narůstajícímu počtu nakažených začne Čína v období od 21. března do prvního května odklánět mezinárodní spoje, které mají pravidelný přílet do Šanghaje, na letiště v jiných čínských městech. Opatření platí pro 106 letů.

Čína ve svých koronavirových statistikách odděluje počty nově nakažených s příznaky od těch, u nichž se koronavirus neprojevuje. Asymptomatických případů za uplynulý den registruje 1 768. V pondělí informovala o 906 těchto případech.

Na burze v Hongkongu ztrácely akcie s duální kotací

V Hongkongu hlavní index včera odepisoval i více než šest procent, přestože již v pondělí se ocitl nejníže od března 2016. Prudkými výkyvy prošly zejména akcie technologických firem, jejichž index hned ráno odepsal více než sedm procent. Později ztráty smazal a krátce byl v zisku, než se vrátil k silnému propadu a znovu odepsal přes sedm procent.

Nejvíce oslabily akcie firem s duální kotací, které se obchodují na burzách v Hongkongu a New Yorku. Investoři se obávají rizika vyřazení těchto akcií z obchodování v New Yorku. Akcie Alibaby tak přes den ztrácely více než jedenáct procent, akcie JD.com asi deset procent, zatímco ztráty akcií NetEase dosáhly až osmi procent.

Rusko umně zatahuje Čínu do války na Ukrajině i proti Západu

Na jiných trzích v Asii vypadala situace o něco příznivěji. Hlavní index japonských akcií Nikkei 225 počáteční ztráty umazal a den uzavřel růstem o 0,15 procenta na 25.346,48 bodu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here