O humanitární dávky žádají tisíce běženců denně. Nově i online

4189
davky
Foto: UNHCR

Občané Ukrajiny prchající před válkou nemusí trávit dlouhé hodiny ve frontách, pokud chtějí požádat o humanitární dávky. Formuláře s žádostmi mohou nově podávat elektronicky. Uvedl to Úřad práce ČR [ÚP ČR].

ÚP ČR ve spolupráci s Českou poštou [ČP] vyzkoušel v minulých dnech na speciálním pracovišti v Pražské tržnici v Holešovicích podání žádosti o humanitární dávku [HUD] přes Mobilní klíč eGovernmentu. V nejbližších dnech tuto možnost rozšíří po celé ČR.

„Už první dva dny pilotního provozu ukázaly, že toto je správná cesta. […]  Jde o další možnost, jak příchozí občané Ukrajiny mohou o dávku žádat elektronicky a nemusí trávit dlouhé hodiny čekáním ve frontách. V tomto ohledu žádáme o vstřícnou spolupráci obce,“ říká generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

V praxi to znamená, že v Pražské tržnici v Holešovicích fungují od 27. 4. 2022 čtyři pracoviště České pošty, kde si žadatelé o HUD zřídí Mobilní klíč eGovernmentu. Na základě této Identity občana tak nemusí, stejně jako v případě aktivní Bankovní identity, na pracoviště ÚP ČR osobně. Žádosti totiž odesílají ze svého počítače nebo mobilního telefonu.

V Praze se na nás obracejí tisíce běženců o dávky denně

Aplikaci, v níž běženci žádají o humanitární dávku, ale i solidární příspěvek, úřady vyvinuly za podpory Ministerstva pro místní rozvoj [MMR] dle svých zástupců v rekordním čase.

Souhrnné informace, včetně videonávodu na vyplnění žádosti o humanitární dávku v češtině i ukrajinštině jsou k dispozici zde.

Ředitel ČP Pavel Ryvola dodal, že mobilní pracoviště CzechPOINT má pošta připravena právě pro mimořádné situace.

„Lidem prchajícím před válkou chceme nabídnout takovou formu našich služeb, která pro ně bude jednoduchá a rychlá. To mobilní CzechPOINT a jeho obsluha splňují,“ vysvětlil.

Pardubice nabízejí Ukrajincům 50 tisíc na rozjezd podnikání

Kontaktní body CzechPOINT tak dnes fungují nejen na tisícovce poboček České pošty, ale i na každém městském a obecním úřadě. Občané Ukrajiny pod dočasnou ochranou si na všech těchto místech mohou zřídit Mobilní klíč eGovernmentu.

„Tyto informace sdělujeme všem příchozím žadatelům a potřebné informace najdou i v prostorách obou hal v Pražské tržnici. Naši zaměstnanci a dobrovolníci, kteří zde vypomáhají, jsou připraveni zájemcům se zřízením “elektronického klíče” pomoci,” připomíná ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Praze Jan Tvrdek.

Na kontaktní pracoviště ÚP ČR v metropoli se dle něj denně obracejí tisíce občanů Ukrajiny, kteří chtějí požádat o humanitární dávku. Tento region tak patří mezi nejvytíženější, pokud jde o počet klientů z řad cizinců pod dočasnou ochranou. S ohledem na počet obyvatel má metropole také nejvyšší počty klientů z řad občanů ČR.

Důstojné podmínky pro běžence i Čechy

Aby ÚP ČR zajistil důstojné podmínky nejen pro občany Ukrajiny, ale i občany Česka, kterým poskytuje služby v oblasti zaměstnanosti a nepojistných sociálních dávek, otevřel 4. 4. 2022 speciální pracoviště v Pražské tržnici v Holešovicích. V něm vypomáhají i kolegové z jiných krajů a Ministerstva práce a sociálních věcí.

Cíl mobilního místa je v odlehčení ostatním pracovištím v hlavním městě. Zaměstnanci ÚP ČR jsou klientům k dispozici hned ve dvou halách označených číslem 29 a 27. Denně v nich funguje 24 přepážek. Žadatelům se věnují tři desítky úředníků a jedenáct dobrovolníků.

–RED–

6 KOMENTÁŘE

  1. česká zrudná verbež politiku dělá pro ukrajince až nepochopitlné věci. od špinavého převratu zločince Havla nám čechum nikdy nikdo tak nepomohl!! proč, copak jsme nezažili zlodějinu století privatizaci,tuneláře,kmotry,mafie neskutečnou nezaměstnanost,bídu,exekuce mafie exekutoru a přesto jsme se postavili na nohy díky politice Babiše zvedl životní uroven,platy,duchody,smazal 340 miliard po kmotrech ODs TOP KDu,zelených,véčkařu začali jsme se mít konečně dobře . Platili jsme daně,zhodnocovali náš stát,ekonomiku pracovali!!! ví verbež dnešního slepence co to je a tá politická pakáž cpe ukrajincum stovky miliard zbraní,peněz,potravin,léku atd a naše občany kteří to vybudovali ponižuje,dělá občany druhé kategorie naše rodiny nemají na energie,potraviny,léky,bydlení,benzín, jen slyšíme musíte šetřit a co dělají ukrajinci šetření je nezajímá voda,topení,oblečení potraviny nešetří vberou jen značkové,kvalitní a ještě říkají že češi jsou pitomci,líni atd pak ty chudáci stojí frontu 4km spátky na ukrajinu v autech co u nás nakoupili auta plná zboží tak pakáž politiku pomáhá za naše!!! peníze! ne za svoje vy máte 240 tisícové platy a se svého vytáhnete tak ruce s kapes.Občané už nikdy takovou verbež. Víte proč mafie SLEPENCE ČNB ZVEDÁ UROKY PROTOŽE VÍ ŽE OBČANÉ KTEŘÍ ŠETŘILI PRACOVALI MAJÍ VELKÉ PENÍZE JAK JE DOSTAT OD OBČANU UMĚLÉ ZVÝŠENÍ INFLACE NESKUTEČNÝM ZDRAŽOVÁNÍM A OBČANÉ SCHUDNOU A STÁTU ZAPLATÍ I UKRAJINSKOU POMOC.

  2. Pane Pavle, naprosto se s Vámi shoduji. Nesnáším Ukrajince. Mám s nimi moc špatné zkušenosti. Chtějí tu jenom využívat. Před léty se mi snažily Ukrajinky okrást v metru.
    A těm běžencům bych nedala ani korunu. Nemají válku na celém území, jen v malé části. Tak ať se přesunou na druhou stranu Ukrajiny, je to obrovská země.
    Máme sami dost finančních problémů po covidu, stát je zadlužený a takovou … máme podporovatat! Kdo za ně bude splácet to obrovské zadlužení. Zase jenom Češi. [redakčně upraveno]

  3. Český Občan nedostává žádnou pomoc od sveho státu,a když Už Něco Tak samí paskvil,občan se dostává Do ekonomické Chudoby a Fiala a Jeho vláda okrádá české občany o miliardy, myslíte Že Fiala bude Někdy za tyto trestne Činy pikat?nebo to bude tak že zlodejska ODS je beztrestna jako vždy

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here