Pardubice nabízejí Ukrajincům 50 tisíc na rozjezd podnikání

1556
Ukrajincum
Foto: Pixabay.com

Až 50 tisíc korun dostanou uprchlíci z Ukrajiny na rozjezd podnikání v Česku. Dotační program připravil Pardubický kraj. Na pomoc Ukrajincům dnes [2.5.] schválil 250 milionů korun také pražský magistrát, již podruhé v řadě.

Formy pomoci ukrajinským běžencům jsou komplexní. Vedení Pardubického kraje aktuálně připravilo dotační program, z něhož běženci z Ukrajiny dostanou až 50 tisíc korun na rozjezd podnikatelské činnosti v Česku.

„Vyhlásili jsme speciální výzvu startovacích voucherů zaměřenou na ukrajinské občany. Výše podpory na jednu žádost činí maximálně 50 000 korun s tím, že může být využita jak na poplatky spojené se zahájením podnikání, tak i pořízení nějakého základního vybavení nebo prostor potřebných už pro tu samotnou činnost,” uvedl radní Pardubického kraje zodpovědný za regionální rozvoj a inovace Ladislav Valtr [ODS].

Kraj pomůže s rozjezdem podnikání nejen finančně

Ukrajinští zájemci o 50tisícovou dotaci dle něj musí nejprve splnit podmínky pro získání živnosti nebo založení firmy v České republice. Prvních 50 ukrajinských běženců, převážně žen, k tomu získalo potřebné informace již minulý týden při setkání na pardubické radnici. Dle zástupců kraje mezi zájemci byly ženy, které na Ukrajině pracovaly jako účetní, právničky, kadeřnice a masérky.

Česko uprchlíkům otevírá dveře nejen ve zdravotnictví

Některé z nich se nyní mohou potýkat s problémy, že jejich profese spadají do kategorie takzvaných vázaných živností. U nich u nás totiž musejí nejprve prokázat dostatečně dlouhou praxi a také způsobilost k výkonu živnosti. Se splněním těchto podmínek slibuje běžencům z Ukrajiny pomoci i samotný kraj. I jim nabízí pomoc s umístěním provozovny.

„S tím mají určitě pomoci i naše vouchery. A nezůstáváme jen u nich. Například podmínku mít stanovenou adresu provozovny lze vyřešit prostřednictvím virtuálního sídla v Pardubickém podnikatelském inkubátoru, který spolu s městem zřizujeme,” dodal Valtr.

Ukrajincům pomáhá i Praha, schválila dalších 250 mil. Kč

A ve schvalování pomoci běžencům z Ukrajiny nelení ani v metropoli. Pražský magistrát na jejich pomoc schválil ze svého rozpočtu dalších 250 milionů korun. Stejnou částku město vyčlenilo již letos začátkem března. Tu už ale celou vyčerpalo. Vyplývá to z dokumentu, který dnes [2.5.] schválili pražští radní.

„Z celé republiky se nejvíce ukrajinských uprchlíků momentálně nachází v Praze. Hlavní město proto nepolevuje v pomoci, kterou poskytuje lidem prchajícím před ruskými válečnými zločiny, a navyšuje připravené finanční prostředky,” řekl k dalším milionům z rozpočtu Prahy na pomoc běžencům náměstek primátora Pavel Vyhnánek [Praha Sobě].

O humanitární dávky žádají tisíce běženců denně. Nově i online

Podpora dle něj půjde na pokrytí nákladů spojených s poskytnutím materiální pomoci a její distribuce Ukrajincům. Dále na vzdělávání jejich dětí a pomoc se zajištěním ubytování, dopravy a zdravotní péče. O konkrétním využití peněz bude stejně jako dosud podle potřeby rozhodovat rada města.

Ze zmiňovaných prostředků schválených již v březnu využilo město podle schváleného dokumentu například téměř 106 milionů Kč na dotace pro městské části na mimořádné výdaje spojené s pomocí. Dalších 50 milionů Kč šlo na nouzové ubytování pro uprchlíky a další peníze mířily na jazykové kurzy, tlumočníky a také pro dobrovolné hasiče.

„Pomáhat budeme, dokud bude třeba,” ubezpečuje veřejnost Vyhnánek.

Pomoc pražského centra pro uprchlíky, které slouží pro Prahu a střední Čechy, dosud vyhledalo více než 80 tisíc lidí z Ukrajiny. První týdny od ruské invaze se počty odbavených uprchlíků pohybovaly v tisících denně, nyní jde obvykle o stovky.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here