Sankce jsou dvojsečná zbraň, varoval Západ čínský prezident

24628
cinsky_prezident
Čínský prezident Si Ťin-pching na summitu zemí BRICS / Foto: Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China

Čínský prezident Si Ťin-pching varoval na summitu předních rozvíjejících se ekonomik BRICS před rozšířením konfliktu na Ukrajině. Válku označil za „výstražný signál“ pro lidstvo a ekonomické sankce za „dvojsečnou zbraň“.  

Informoval o tom zpravodajský server CNBC. Podle něj na čtvrtečním online summitu zemí BRICS, kam patří Čína, Rusko, Indie, Brazílie a Jihoafrická republika, k ruské invazi na Ukrajinu čínský prezident Si Ťin-pching řekl: „Pokud budou země slepě věřit ve své silové pozice, rozšiřovat vojenská spojenectví a usilovat o vlastní bezpečnost na úkor ostatních, jistě skončí v bezpečnostních potížích.”

Konflikt na Ukrajině označil Si za “výstražný signál” pro lidstvo. Uvalení ekonomických sankcí na Rusko se podle něj vrátí jako “bumerang” a uvalení sankcí se projeví jako “dvousečná zbraň”.

Embargo na ruskou ropu se může snadno obrátit proti EU

„Globální společenství by jenom utrpělo zpolitizováním, zmechanizováním a ozbrojením světových ekonomických trendů a finančních toků,“ dodal.

Vyjádřil se i k současným snahám některých západních států ubrat na závislosti na čínském dovozu. A zároveň se vyjádřil ke snahám uzavírat výlučná politická spojenectví i v rámci obchodní výměny.

„Vybudování malého nádvoří s vysokými zdmi není v ničím zájmu. Ekonomická globalizace je objektivním požadavkem rozvoje výrobních sil a nezadržitelným historickým trendem. Vracet se v dějinách zpět a snažit se blokovat cestu jiných lidí nakonec zablokuje pouze vaši vlastní cestu,” vysvětli, aniž by ale vyjasnil, kdo a komu „blokuje cestu“.

Studená válka se nesmí vrátit, říká Si Ťin-pching

Jak to myslel, lze usuzovat z jeho dalšího vyjádření: „Musíme opustit mentalitu někdejší studené války. Musíme zamezit konfrontaci a postavit se proti jednostranným sankcím a proti jejich zneužívání.”

Ve svém projevu při zahájení summitu zdůraznil, že právě země BRICS – a to i včetně Ruska – musí podporovat solidaritu a chránit světový mír. Přičemž Čína dle jeho slov v současném konfliktu Ruska se Západem zachová neutralitu.

„Některé země se pokoušejí rozšířit vojenské aliance. Hledají absolutní bezpečnost, ale přitom podněcují konfrontaci tím, že nutí ostatní země, aby si vybraly spřátelené strany. Usilují o jednostrannou dominanci na úkor práv a zájmů ostatních,“ uvedl.

Šéfka WTO varuje před ekonomickou studenou válkou

Pokud k tomu dojde, bude to dle jeho slov „dovoleno“, svět se podle něj stane svědkem ještě větších turbulencí a nejistoty. Proto je podle něj nutné, aby právě země BRICS zajišťovaly spravedlnost a solidaritu a odmítaly hegemonii, šikanu a rozdělování.

„Čína by ráda spolupracovala s partnery BRICS na zprovoznění globální bezpečnostní iniciativy [GSI]. Prosazovala vizi společné, komplexní, kooperativní a udržitelné bezpečnosti. Vytvořila novou cestu k bezpečnosti, která upřednostní dialog před konfrontací, partnerství nad aliancemi a řešení problémů metodou win-win pro všechny zúčastněné strany. To přinese světu více stability a pozitivní energie,“ vysvětlil.

Svá předsevzetí splníme, uvedl čínský prezident

CNBC dále citovala čínského prezidenta i ve věci hospodářských cílů nejlidnatější země světa [1,4 mld. obyvatel]. Dle jeho slov Čína nasadí efektivnější prostředky, aby naplnila své hospodářské cíle pro letošní rok.

„Zintenzivníme úpravy makroekonomické politiky a přijmeme efektivnější opatření, abychom splnili cíle hospodářského a sociálního rozvoje na celý rok a minimalizovali dopady covidu-19,” uvedl Si Ťin-pching na summitu.

O jaká opatření se bude jednat, ovšem blíže nerozvedl. Jisté tak je, že cíle, které vedení země stanovilo v polovině března, zahrnují nezaměstnanost ve městech menší než 5,5 procenta, zvýšení indexu spotřebitelských cen “o zhruba tři procenta” a růst hrubého domácího produktu [HDP] o 5,5 procenta.

Rusko vyřešilo pojištění tankerů na přepravu ropy

Přísná protipandemická opatření však v posledních měsících v Číně omezily podnikatelskou aktivitu. Vládní stimuly byly zatím poměrně nevýrazné. Analytici tak snížili své prognózy růstu čínského HDP výrazně pod oficiální cíl.

V průměru odhadují investiční banky sledované CNBC letošní růst čínského HDP na 3,4 procenta. Naposledy svůj výhled snížila počátkem tohoto týdne Bank of America. Nejnižší prognózu má Nomura, a to zvýšení HDP o 3,3 procenta. Jedinou významnou investiční bankou s prognózou růstu o nejméně čtyři procenta je Goldman Sachs.

–ČTK/DNA–

6 KOMENTÁŘE

  1. Co Čína umí? Zatím ukázala, že se vyhrabala z rejžových polí. Je třeba přesunout výroby z Číny do perspektivnějších zemí než jsou komunistický diktatury a ne jim cpát vše pod nos. Můžou si ty svý šunty prodávat svým spolusoudruhům v putinově CCCP. Stačí bojkot na jejich zboží. Po zavedení cel se jim vývoz snížil o třetinu. Takže ať si dál podporují rusáky a můžou nařídit znovu útlum populace. Jsou chudé země, kde uvítají investice a výrobu ze západu. Pak si to Číňani můžou rozdávat v Rusku.

    • Kdyby hloupost nadnášela, tak se ze stratosféry nevrátíte, děsí mě, kde se v naší společnosti berou takoví primitivové, lze jenom doufat, že máte vliv tak maximálně na rybičky v akváriu…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here