Šéfka WTO varuje před ekonomickou studenou válkou

969
Ngozi_Okonjo-Iweala
Šéfka Světové obchodní organizace Ngozi Okonjo-Iweala / Foto: WTO

„Země by si měly dobře rozmyslet, než rozdělí hospodářské a dodavatelské řetězce na politické bloky,“ uvedla pro bruselský list Politico generální ředitelka Světové obchodní organizace [WTO] Ngozi Okonjo-Iweala.

„Musíme si pečlivě rozmyslet, než začneme hovořit o rozpojování obchodu a deglobalizaci,“ zdůraznila Ngozi Okonjo-Iweala v článku “WTO boss warns against economic cold war” s tím, že vzájemné vazby a spolupráce spíše udrží mír než odtrženost a vymezování se.

Globalizace se vymkla kontrole, říká americký ministr obchodu

Podle ní současný multilaterální obchodní systém vznikal přes 75 let a pomohl z bídy více než miliardě lidí na zeměkouli. Poukázala i na aktuálně hrozící potravinovou krizi a skutečnost, že 25 států již uplatňuje restrikce na vývoz potravin. Podle ní je nyní nutné alespoň nedopustit, aby se k nim přidaly další státy.

„Věřím, že ve WTO podpoříme alespoň deklaraci proti vývozním restrikcím na komodity nutné k humanitárním účelům Světového potravinového programu [WFP] při Spojených národech,“ uvedla Okonjo-Iweala.

Petr Zajíc: Globalizace už nikdy nebude jako dřív

„Zástupci WFP nám sdělili, že by to pro ni byla významná pomoc. Že bychom tím věci významně prospěli,“ dodala.

Ngozi Okonjo-Iweala vs. Janet Yellen

Její poznámky lze chápat jako reakci na slova americké ministryně financí Janet Yellenové. Ta se totiž vyslovila v tom smyslu, že za současné situace je životaschopný pouze koncept udržování obchodních styků mezi spřátelenými zeměmi. K tomuto názoru ji dle jejích slov vede rostoucí rivalita mezi Spojenými státy a Čínou.

Janet Yellenová se vrací jako ministryně financí USA

Na potřebu přeuspořádání obchodních vztahů ukázala i pandemie covidu-19. Ta vyvolala stále trvající poruchy v dodavatelských řetězcích. Současná válka na Ukrajině přidala inflaci a další potíže v obchodních řetězcích. A to především u strategických surovin, jako jsou právě potraviny, energie a průmyslové kovy.

Kvůli inflaci zvažují USA snížit cla na dovozy z Číny

Ngozi Okonjo-Iweala, Nigerijka americké národnosti, ale varuje, že úplný rozpad současných dodavatelských vazeb z politických důvodů poškodí světovou ekonomiku. Odvolává se na nedávnou studii WTO. Její výsledky ukázaly, že rozdělení světa na dva ekonomické bloky by vedlo až k 5% poklesu globálního hrubého domácího produktu [HDP].

„To je skutečně zneklidňující číslo,“ varuje a dodává: „A tak říkám světu, jednat je levné a kdybyste viděli skutečné náklady této myšlenky, asi byste se zamysleli a řekli, investujme raději do multilaterálního obchodního systému. Je čas investovat, ne systém opustit.“

Vakcíny proti covidu jako ukázka dobré praxe?

Svou politiku Okonjo-Iweala prosazuje i při jednáních ministrů zemí OECD. Usiluje například o to, aby ministři obchodu dosáhli dohody a prosadili zrušení patentů u vakcín proti covidu-19, aniž by musela zasahovat WTO. A je i mírně optimistická.

„Mezi členskými zeměmi ještě existují rozdílné názory, ale přibližujeme se ke shodě,“ věří.

Uvolnění patentů omezí dostupnost léčiv, tvrdí výrobci

Podle jejích kritiků věc ale není zdaleka tak jasná, jak si Okonjo-Iweala myslí. Poukazují hlavně na riziko výroby západních vakcín Čínou. To proto, že i Čína patří k rozvojovým zemím, tedy i ona by měla právo na využití těchto patentů. I tomu musí dohoda ministrů OECD zabránit. Tento bod si ostatně v připravované smlouvě vymiňují zástupci USA.

Ale ani to není podle šéfky WTO problém: „Čína se této možnosti dobrovolně vzdala a my jen potřebujeme najít způsob, jak to zapracovat do smlouvy. A o tom s ní teď jednáme.“

Dodejme, že Ngozi Okonjo-Iweala je nigerijsko-americká ekonomka a expertka na mezinárodní rozvoj. Je členka představenstev společností Standard Chartered, Twitter, Global Alliance for Vaccines and Immunization a African Risk Capacity. A 15. února 2021 se stala generální ředitelkou Světové obchodní organizace.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here