EK nejspíš klasifikuje lithium jako jed. A tím ho zdraží

496
lithium
Lithiové baterie pro elektrovozy Audi / Foto: Audi AG

Evropská komise [EK] nejspíš klasifikuje lithium jako jedovatou chemikálii. To jí doporučila Evropská agentura pro chemické látky. Těžaři lithia a výrobci baterií ale bijí na poplach. Dle nich to skokově zvýší cenu strategické suroviny.

Sporu se ve svém článku “Toxic or magic? Batteries industry freaks out over EU proposal to classify lithium as a toxin“ věnuje bruselský list Politico. Podle něj Evropská agentura pro chemické látky [European Chemicals Agency – ECHA], konkrétně její výbor Risk Assessment Committee [RAC] doporučil klasifikovat tři základní lithiové soli jako „nebezpečné toxiny ohrožující lidskou reprodukci.“ V doporučení uvádí, že narušují plodnost i plod a ohrožují kojené děti. Vycházejí přitom z odborných studií, které potvrzují negativní dopady lithiových solí na lidskou reprodukci.

Do diskuze ale prostupuje vážná komplikace. EU totiž sází na tyto lithiové sloučeniny jako na cestu k zelené energetice. Nová klasifikace lithia, které je nezbytné pro výrobu baterií do elektroaut, počítačů, telefonů a další elektroniky, tak ohrožuje průmysl. Její přijetí by značilo zvýšení výrobních nákladů a odliv investorů.

„Je to pro nás nesmírně důležité, protože obchodujeme se zeměmi EU,“ potvrzuje viceprezidentka americké společnosti Albemarle, která patří k největším světovým producentům lithia, Ellena Lenny-Pessagno.

I proto v těchto dnech sedm producentů lithia zaslalo EK dopis, v němž varuje před riziky. Klasifikace lithiových solí jako jedu dle nich otevírá dveře k jejich přidání na unijní seznam „ostře sledovaných látek“. Jakmile se ocitne nějaká chemikálie na takovém seznamu, producenti musejí žádat o povolení jejího používání. A kompletně změní i posuzování zdravotních a bezpečnostních rizik pro pracovníky s takovou látkou.

Průmysl se vážně obává, že unie neví, co chce

Průmyslové podniky vsadily na důležitost lithiových sloučenin pro dosažení unijních klimatických cílů. Lithium se využívá nejen pro výrobu baterií, ale i ve sklářském a farmaceutickém průmyslu. Uplatnění nachází i ve stavebnictví. Pokud EK lithium označí za jedovatou chemickou látku, ovlivní to pracovní postupy a s tím jeho cenu.

„Toto rozhodnutí jde proti snaze Evropské unie dosáhnout jejího ambiciózního cíle do roku 2030 a 2050,“ uvádí ředitel průmyslové lobbistické skupiny Eurobat Giorgio Corbetta.

Upozorňuje i na to, že označení solí lithia jako jedovatých látek dá producentům z mimounijních zemí konkurenční výhodu. A stigmatizuje unijní projekty spojené s lithiem.

„Je to rovněž v rozporu s ambicí Evropské unie omezit její závislost na dodávkách surovin ze třetích zemí,“ podotýká.

Gigafactory by mohla vyrábět až 800 tisíc baterií do aut ročně

Výhrady má i generální manažer lobbistické skupiny výrobců lithiových baterií Recharge Claude Chanson: „Klasifikace lithia jako jedu by Evropě zabránila stát se nezávislou a vyrábět své vlastní baterie.“

„Slyšíme, jak evropské úřady říkají, že Evropa potřebuje více strategické autonomie, kam patří i oblast výroby baterií. Avšak Evropská komise rovněž musí vnímat praktické podmínky celé věci. A pokud je zkomplikuje, na strategickou autonomii v oblasti výroby baterií může zapomenou,“ varuje.

Zároveň dodává, že pokud jsou soli lithia jedovaté, neznamená to, že jsou nutně jedovaté i všechny jejich sloučeniny s ostatními látkami. Jak uvádějí environmentální nevládní organizace na podporu klasifikace lithia jako jedu.

Lithiové soli jednoznačné dopadají na těhotné ženy

Evropské chemiky, zelené nevládní organizace i některé zdravotníky protesty výrobců nechávají v klidu. Natacha Cingottiová z Health and Environment Alliance, koalice více než 70 zdravotních a environmentálních asociací, uvedla, že důkazy a oprávnění přísnější klasifikace lithia jsou nezpochybnitelné.

„Výbor RAC sice oznámil, že dostupné epidemiologické studie považuje za rozdílně kvalitní, údaje v nich uvedené o škodlivosti lithia jsou ale dle něj spolehlivé,“ říká.

Odvolává se přitom na robustní studie, jež jednoznačně prokázaly vliv působení lithia na těhotné ženy a jejich plody. Tvrdí, že čtyři studie sledovaly souvislost vlivu lithia v době těhotenství se srdečními defekty. Zjistily, že tento vliv je menší, než se původně myslelo. Předpokládají ale, že došlo k vyššímu počtu spontánních potratů u žen, které podstoupily léčení léky a obsahem lithia.

Ostatně i samotní lékaři a farmaceuti léky s lithiem nedoporučují k užívání těhotným ženám. Například i v Česku známý lék Lithium Carbonicum se používá k léčbě akutní a depresivní fáze maniodepresivní poruchy, obecně k léčbě bipolárních poruch.

„Co se týče kontraindikací, tak je skutečností, že se tento lék nedoporučuje užívat v těhotenství a při kojení. V případě těhotenství, prvním trimestru, prochází přes placentární bariéru a působí jako teratogen,“ potvrdila pro FinTag.cz mluvčí České lékárnické komory [ČLnK] Michaela Bažantová.

Teratogen je exogenní faktor, který může způsobit narušení vývoje orgánu nebo poruchu jeho funkce v době embryonálního či fetálního vývoje.

Průmysl křičí pokaždé, když se objeví komplikace

Co se týká možných dopadů klasifikace lithia jako jedu například na elektromobilitu, Natacha Cingottiová z Health and Environment Alliance zdůrazňuje s odvoláním na vyjádření výboru ECHA, že hodnocení se týká pouze stanovení vnitřních vlastností látek, nikoli jejich vlivu. O tom by se dle ní mělo jednat v odděleném legislativním procesu. Což, jak je zřejmé z jejích dalších slov, je jen další kolo klasifikace lithia jako nebezpečné látky.

„Existuje tolik problematických sloučenin, s nimiž se setkáváme. Zvlášť, když se podíváte na klasifikaci, pochopíte, že úřady mají práce dost. Nezastraší nás, je čas klasifikaci odsouhlasit,“ říká.

EU zmodernizuje 220 milionů domů. Ale v mnohých je azbest

S argumenty průmyslu si hlavu neláme: „Pokaždé, když diskutujeme o ostatních klasifikacích, shledáváme ty samé vzorce – reakci průmyslu, který se snaží zdržovat a odkládat rozhodnutí.“

Ve svých slovech odkazuje na podobnou debatu o klasifikaci dioxidu titaničitého, takzvané titanové běloby, která je součástí nátěrových hmot.

Michal Achremenko

2 KOMENTÁŘE

  1. Proč se v EU skoro nic nevyrábí, ale jen montuje? Protože regulace, ať už z důvodu ochrany životního prostředí, lidského zdraví, práv menšin a podobně. Ale zároveň se nijak neblokuje dovoz ze zemí kde toto neřeší, takže buď jsou aktivisté pokrytci a ještě k tomu rasisty (na životě neevropanu nezáleží) a nebo to platí Čína a aktivisté zastávají roli užitečných idiotů.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here