Linet Group koupil svého australského distributora

814
Linet_Group
Foto: Linet Group

Český výrobce zdravotnických lůžek a dalšího zdravotnického zařízení Linet Group koupil australskou společnost Pegasus Health Group. Ta v Austrálii distribuuje jeho výrobky a zároveň nabízí pronájem lůžek a dalších pomůcek.

Pegasus Health Group je dlouholetým distributorem produktů Linet. Zároveň poskytuje pronájmy lůžek a matrací. To je služba, se kterou nyní expanduje po celém kontinentu.

„Kupujeme výborně řízenou společnost, která dosahuje vysoké ziskovosti. Na všech důležitých trzích světa posilujeme své postavení, akvizice skupiny Pegasus do toho přesně zapadá. A je to další krok v naší strategii dostat se organicky a také akvizičně na podstatně vyšší obrat,“ uvádí výkonný ředitel Linet Group Tomáš Kolář.

Roční tržby Linet Group na australském trhu postupně vzrostly až na aktuální úroveň pět milionů eur [cca 122 mil Kč]. Potenciál trhu je ale podle zástupců firmy mnohonásobně vyšší a tomu odpovídají i cíle firmy. Akvizicí by se jim měla výrazně přiblížit.

„Austrálie je pro Linet stále důležitějším trhem. Zdravotnictví je na vysoké úrovni a je porovnatelné například s USA, kde už Linet uspěl díky svým prémiovým produktům a službám,“ říká obchodní ředitel společnosti Petr Foit.

Linet Group: Pegasus je silný v pronájmech i domácí péči

Podle zástupců české firmy aktuální akvizice v řádu nižších stovek milionů korun je jednou z největších českých investic na australském trhu vůbec. Linet by díky ní měl posílit především ve státě New South Wales s hlavním městem Sydney.

Linet Group teď vyrábí už jen akutní a intenzivní lůžka

Zástupci Linetu uvedli, že Pegasus je silný v pronájmech a domácí péči, která má na australském trhu stále větší potenciál a důležitost. Firma Pegasus pak má více než třicetiletou historii. Její tržby v roce 2021 dosáhly 8,1 milionu eur [cca 197 mil. Kč]. Většinu generuje pronájem zdravotnického vybavení, zvláště matrací.

Pegasus výrobky Linetu dodává do nemocnic a domácí péče. Celá skupina zaměstnává 73 pracovníků a vede ji Scott Nowland, který dosud vlastnil 30 procent společnosti. Podle dohody na své pozici zůstává i nadále.

Český obchod s Austrálií

Podle Ministerstva průmyslu a obchodu ČR [MPO] jsou investice českých firem v Austrálii spíše výjimečné. Česká obchodní výměna s Austrálií si drží stabilní úroveň. V roce 2020 se do Austrálie z Česka podle Českého statistického úřadu vyvezlo zboží za 11 miliard korun. I přes stálé zastoupení agentury CzechTrade a Zastupitelský úřad České republiky v Austrálii aktuálnější data k dispozici nejsou.

Podle těch, které dostupné jsou, největší položku českého vývozu do Austrálie představují osobní automobily [cca 40 % exportu]. Dále motory, hračky a stavební stroje. Největší položky dovozu z Austrálie jsou vlna, mince a lékařské přístroje.

MPO přitom upozorňuje, že pro vývoz výrobků do Austrálie je základním předpokladem kvalitní distributor. Vzhledem k relativně vysokým obchodním nákladům požadují dovozci/distributoři většinou exkluzivní zastupitelskou smlouvu. Významnější a trvalejší obrat české firmy podle MPO docílí jen u těch položek, které jsou realizovány zavedeným místním zástupcem. Jen pro složitější celky MPO doporučuje přímou přítomnosti na trhu. Takových případů je však minimum.

„Austrálie je jednou ze zemí s nejvyšší životní úrovní na světě, proto mají šanci uspět produkty vysoké kvality,“ uvádí zástupci agentury CzechTrade a dodávají: Při jednáních Australané ocení stručnost, přímost a otevřené vystupování. Příjemná atmosféra je znát při každém jednání. Smlouvání není obvyklé. Každý návrh prezentujte s přijatelnými podmínkami, korektně a věcně.“

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here