Dřív lidé měnili i byty, říká šéf veletrhu Sběratel

163
sberatele
Foto: Double Impact

„Sběratel se má vždy na co těšit, protože někde na něj čeká něco, co mu ještě chybí ve sbírce,“ říká Jindřich Jirásek, šéf veletrhu Sběratel, jehož 25. ročník se uskuteční 9. a 10. září na pražském výstavišti v Letňanech.

Jak se podle vás za 25 let proměnil přístup Čechů ke sběratelství?

Vedle těch, kteří sbírají pro radost a těch je pořád dost, postupně roste skupina sběratelů, kteří sbírání vnímají především jako investici. Není to špatně. Přinášejí na trh peníze a přitahují ke sběratelství pozornost lidí, kteří by o něj jinak neměli zájem a také médií. Peníze hrají obecně ve sběratelství větší roli, než před 25 lety. Tehdy se třeba ještě hodně „vyměňovalo“, což už je dnes vzácné. Ale to ostatně platí i o jiných oblastech života, „směna“ byla běžná i v realitách. Dnes to působí jako vtip. A čím dál více se při prodeji sběratelských předmětů prosazuje aukční systém.

Alternativní investice uvede konference na Sběrateli

Značí to, že sběratelství lidé už vnímají hlavně přes peníze?

Záleží na rovině, ve které se pohybujete. V řádech stovek a tisícikorun je to pořád hlavně radost. Aby něco mělo investiční potenciál, musí to zpravidla něco stát, už když to kupujete. Samozřejmě jsou výjimky – oběhovou desetikorunu z roku 1993 s odlišnou ražbou, kterou budeme vystavovat na letošním Sběrateli, stále můžete teoreticky najít v peněžence i vy nebo já. A letos se jeden exemplář prodal za 600 000 korun.

Nejvíce peněz je v poštovních známkách a mincích

Co lidé dnes nejvíce sbírají? A kde se točí vůbec nejvíc peněz?

Není věc, která by se nedala sbírat… Na stánku Klubu sběratelů kuriozit, který také najdete na veletrhu, vám ukáží adresář členů. Ti sbírají od cukříků, přes žárovky, zámky s vložkou i klikou až po lokomotivy. Mezi těmi mladšími obory se – zejména mezi mladšími ročníky – drží na výsluní gramofonové desky. V jejich případě se vedle starých edicí začínají pomalu sbírat i nové reedice slavných alb.

To jste mi moc neodpověděl… Ale chápu to správně, že míříte k akci Vinyl & Stereo Expo, která je součástí Sběratele?

Ano, máte pravdu, hned dvakrát. Nejvíce peněz se točí v poštovních známkách nebo třeba i vzácných mincích či bankovkách. Co se týče těch desek, stejně jako v minulých letech veletrh Sběratel i letos v sobotu 10. září obohatí akce zaměřená jen na gramodesky, CD a kazety pod názvem Vinyl & Stereo Expo.

1. května 1840 byla vydána první poštovní známka světa

Co dalšího byste doporučil?

Fenoménem zůstávají i takzvané 0 euro suvenýrové bankovky. Jedná se o koncept původem z Francie. Jsou tištěny na bankovkovém papíře v tiskárně cenin, kde se tisknou opravdová eura a mají společnou zadní stranu. Na přední si můžete objednat motiv podle libosti. Slouží hlavně pro propagaci turistických památek nebo připomenutí známých osobností. U nás je nejslavnější ta s Karlem Gottem, která vyšla k jeho 80. narozeninám. V době vydání se prodávala až za 20 000 korun. Její prodejní cena v den vydání přitom byla 80 korun.

Mnohé sběratelské veletrhy v Evropě zkrachovaly

Letošní 25. ročník Sběratele už ukazuje na tradici. Který ročník byl podle vás nejlepší a jak jste zvládli dobu lockdownů kvůli covidu v minulých dvou letech?

Jak se veletrh vyvíjel v čase od skromných začátků na výstavišti v pražských Holešovicích přes stěhování do Letňan poté, co Průmyslový palác poničil požár, až po současnou podobu, kdy je největším mezinárodním setkáním sběratelů v Evropě, si můžete přečíst v knize „25 let veletrhu Sběratel“. Pokřtíme ji na letošním veletrhu a její součástí bude 0 euro suvenýrová bankovka s Janem Werichem jako Rudolfem II. ze slavného filmu „Pekařův císař – císařův pekař“.

A ten covid?

Během pandemie jsme měli štěstí. Vždy v září se otevřelo „okénko příležitosti“ a mohli jsme, byť s různými omezeními, veletrh uspořádat. Byli jsme tak jediní v Evropě. Ostatně třeba v Německu se veletrhy s následkem pandemie potýkají dodnes. Některé se nekonají už třetí rok. Třeba v německém Sindelfingenu, kde se veletrh zaměřený na poštovní známky konal více jak čtyřicet let, zkrachovalo celé výstaviště. Teď akci zkouší obnovit v Ulmu. Budeme jim držet palce.

Veletrh prezentujete jako největší sběratelskou akci ve střední a východní Evropě. To skutečně nemáte v regionu žádnou konkurenci?

Nemáme. A to hlavně proto, že s většinou organizátorů podobných veletrhů, jako je ten náš, máme přátelské vztahy. Vzájemně si akce propagujeme, protože máme společný zájem. Tím je přivést ke sbírání co nejvíce lidí. Protože ti pak přijdou nakoupit od našich vystavovatelů a ti se zase další rok rádi vrátí na naše veletrhy a zaplatí nám nájem za stánek. Bohužel covid rozbil i akce, které běžely desítky let.

Sběratel letos nabídne 0 eurovou bankovku Olympic

Jak moc jsou na vašem veletrhu zastoupení prodejci ze zahraničí?

Veletrh Sběratel stojí na zahraničních vystavovatelích a návštěvnících! Vystavovatelů ze zahraničí je v hale více jak polovina, návštěvníků přes třetinu. Proto je také Sběratel pro sběratele tak zajímavý. Mohou koupit materiál z celého světa na jednom místě, a ještě třeba usmlouvat za dobrou cenu.

Co za „vychytávky“ nabídne sběratelům letošní Sběratel?

Premiéru na veletrhu bude mít 0 euro suvenýrová bankovka vydaná k 60. narozeninám skupiny Olympic a myslím, že bude stejně žádaná jako ta s Karlem Gottem nebo Jiřinou Bohdalovou. Osobně ji dorazí uvést Petr Janda se členy kapely a mohu prozradit, že Česká pošta také odhalí chystanou poštovní známku k výročí Olympiku. A legendární fotbalista Antonín Panenka přijde podepisovat sběratelskou dopisnici. Ta mu je věnována a vychází ve spolupráci veletrhu Sběratel a České pošty. K vidění ale bude třeba také největší sbírka hrnečků na svařák nasbíraných po celé Evropě nebo sběratelský program známého výrobce hodinek Swatch.

Podpisy: Kdo si koupí významnou osobnost, neprohloupí

Proč by se podle vás lidé měli zajímat o známky, staré mince, pohlednice, vinylové desky, prostě sběratelské kusy? Co jim to dá?

Sběratelství přináší především radost. Sběratel se má vždy na co těšit, protože někde v budoucnu na něj čeká něco, co mu ještě chybí ve sbírce. Proto také sběratelé rádi cestují. A když už má sbírku ucelenou, prostě začne sbírat něco jiného. U někoho převažuje estetické uspokojení u jiného uchování historické hodnoty, kterou sběratelské předměty mají. A sběratelům se také skvěle kupují vánoční a narozeninové dárky! Stačí zjistit, co jim chybí ve sbírce… Zkrátka, jak říkal Johann Wolfgang Goethe, sám velký sběratel: „Sběratelé jsou šťastní lidé“.

Daniel Tácha

Jindřich Jirásek je původní profesí novinář. Stál například u zrodu odborného časopisu Marketing & Media, kde vedl rubriku reklama. Společnost Double Impact, která organizuje veletrh Sběratel 3x ročně – na jaře, na podzim a před Vánoci, vede se svým bratrem Petrem. Firma pořádá i veletrhy Minerály a drahé kameny / Geosvět a Šperky a kameny, odbornou konferenci Trading Expo & Alternativní investice. Provozuje internetový obchod sberatelshop.cz a portál o sběratelství sberatel.info. Sám sbírá Citroëny DS na poštovních známkách, staré reklamy a raritní vinylové desky heavy metalových kapel 80. let.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here