Veletrh Sběratel se blíží. Nabízí vstup zdarma i burzu vinylů

516
Sberatel
Foto: Double Impact

Největší setkání sběratelů ve střední a východní Evropě startuje na výstavišti PVA Expo v pražských Letňanech již tento víkend. Na veletrh Sběratel míří do Prahy přes 200 prodejců z celé Evropy.

Vystavovatelé 10. a 11. září v Praze nabídnou mince, medaile, bankovky, poštovní známky, pohlednice, minerály, drahé kameny a další sběratelský materiál.

„K vidění bude mimo jiné i známá československá ´zelená stokoruna´ s pořadovým číslem 0001 a 0002,“ říká šéf společnosti Double Impact, která veletrh Sběratel pravidelně pořádá, Jindřich Jirásek.  

Tyto bankovky budou umístěny do originálního rámečku s podpisem tehdejšího ministra financí Júlia Ďuriše. Přiložené autentické skici autora Františka Heřmana pak názorně ukáží, jak vznikala podoba bankovky, která u nás platila od roku 1961 celých 32 let.

Součástí akce je již tradičně sobotní burza vinylových desek a CD Vinyl & Stereo Expo. Zde pořadatelé slibují nejen domácí, ale i zahraniční prodejce. Součástí akce je také speciální sekce věnovaná pouze metalové hudbě Rock & Metal Market.

Sběratel představí kuriozity i „poctivé kusy“

Poprvé na veletrhu se dostane do prodeje 0 euro suvenýrová bankovka, jejíž motiv oslavuje letošní kulaté narozeniny herečky Jiřiny Bohdalové. Sběratel tak pokračuje ve svých „nultých“ bankovkách.

„Vlastní sběratelské bankovky budou mít také Vladimír Remek a Oldřich Pelčák. Připomenou, že letos je tomu právě 45 let od chvíle, kdy nastoupili do výcviku v Hvězdném městečku a stali se oficiálně kosmonauty,“ upřesňuje Jindřich Jirásek. 

Podpisy: Kdo si koupí významnou osobnost, neprohloupí

Upozorňuje dále, že v premiéře se na Sběrateli objeví na poštovních známkách i legendární skupina Pražský výběr. Příležitostná dopisnice ze série „Legendy“, jež bude na veletrhu taktéž premiérou, bude věnovaná osobnosti Jana Kodeše, vítězovi Wimbledonu 1973.

„Veletrh Sběratel pak, stejně jako v loňském roce, vydá vlastní známku s art decovým motivem [viz výše, pozn. red.] od výtvarníka Romana Sedláka,“ doplňuje Jirásek.

Za socialismu se dělala škvára na LP skoro jako ve filmu

Upozorňuje na to, že na veletrhu bude precizní faksimile jedné z nekrásnějších československých tisícikorun z let 1919 až 1937. Ta byla tištěna ve Spojených státech v tiskárně American Banknote Corporation [ABCorp]. Na veletrhu ji představí Muzeum cenných papírů. Cena zachovalého originálu se dnes pohybuje až kolem půl milionu korun.

Sběratelství přitahuje i ty, jež se obávají inflace

Na veletrh Sběratel už dávno nemíří pouze sběratelé, kteří chtějí doplnit své kolekce. Možnost porovnat nabídku a ceny od několika desítek prodejců na jednom místě přitahuje i návštěvníky, kteří chtějí zajistit své úspory před inflací.

K dispozici proto budou na Sběrateli opět oblíbené služby bezplatného oceňování sbírek. Ty na veletrhu nabídne například:

  • Svaz českých filatelistů
  • Česká numismatická společnost
  • Puncovní úřad
  • Muzeum cenných papírů
  • Klub sběratelů kuriozit
  • Klub sběratelů telefonních karet
  • Klub sběratelů autogramů
  • Obrazy v aukci

Kompletní program veletrhu Sběratel je zde. Členové Klanu sběratelů mají vstup na veletrh zdarma. Navíc dostanou ke vstupence sběratelský kalendář. Do Klanu sběratelů se může bezplatně registrovat kdokoli, odkaz je zde.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here