StartGuide má 150 milionů na podporu nových projektů

856
startGuide
Dva z majitelů StartGuide: Petr Jahn [vlevo] a Seen Aquin [vpravo] / Foto: StartGuide

Společnost StartGuide nabízí novým podnikatelským projektům služby na pomezí angel investorů a venture capital fondů. V následujících dvou letech plánuje investovat do více než 50 začínajících startupů. Potvrdili to majitelé společnosti.

StartGuide již dříve investovala například do společností Lihovárek, DTS a Nomivers, které vlastní Campiri. Teď má na investice prostřednictvím fondu StartGuide ONE připraveno dalších 150 milionů korun a v příštím roce plánuje otevření dalšího fondu.

V Česku vznikla Czech Business Angel Association

„Nejsme typický venture capital fond a ani to není naším cílem. Chceme investovat do začínajících projektů, ve kterých vidíme potenciál a kde můžeme pomoci s dalším rozvojem prostřednictvím našich zkušeností a kontaktů,“ uvedl CEO StartGuide Petr Jahn.

StartGuide podle něj nechce být jen finančním investorem, ale „opravdovým parťákem v počátečních etapách rozvoje, který pomůže projekt správně nasměrovat a dát mu vše potřebné pro cestu na vrchol“.

StartGuide aktuálně zainvestoval Ringil

Společnost oznámila i novou investici do startupu Ringil. Jde o cloudovou modulární logistickou platformu. Ta nabízí výrobním a distribučním firmám řešení pro kompletní digitalizaci jejich přepravních potřeb. Platforma tyto operace digitalizuje napříč celým přepravním procesem a usnadňuje kontrolu nad různými systémy od e-mailů po telefony.

„Přeprava zboží je jedním z největších odvětví na světě a v následujících letech určitě dále poroste. Cílem Ringilu je umožnit digitalizaci středním a velkým firmám, které v současné době často používají tradiční nástroje jako je tužka a papír nebo maximálně počítač. Digitalizace jim umožní být efektivnější a mít nad svou logistikou lepší kontrolu,“ vysvětluje partner StartGuide Seen Aquin.

Nájem průmyslových nemovitostí šplhá k 8 euro za metr

Ringil v současné době získala investice v řádech vyšších stovek tisíc eur od skupiny angel a venture capital investorů. K nim patří StartGuide, ale i fond Depo Ventures nebo andělský investor ze Silicon Valley Isaaca Applbaum.

Ke klientům Ringilu patří například Pilsner Urquell. Peníze investorů firma využije na nábor nových lidí a škálování produktů s přepravními partnery na evropském trhu.

Další investicí firmy je BikeFair

Dalším projektem, který společnost StartGuide zainvestovala, je online marketplace pro jízdní kola BikeFair. Tu založili Jan Pečník a Dominik Nguyen, projekt řídí z Amsterdamu. BikeFair klientům umožňuje rychlý a bezpečný nákup nového nebo použitého jízdního kola.

Favorit za 50 tisíc? Staré kolo za půl milionu? Žádný problém

V současném investičním kole hledala startující firma prostředky zejména na podporu marketingu v průběhu klíčového letního období, ale také na tvorbu marketingové strategie pro budoucí růst.

„Segment jízdních kol zaznamenává v evropských zemích velký boom. Vidíme zde velký potenciál. Spolupráce s BikeFair nás opravdu baví. Jsme rádi, že projektu můžeme dodat jak finanční, tak nefinanční podporu a pomoci s rozjezdem,“ říká Seen Aquin s tím, že vedle peněz k přínosům firmy pro projekt patří zkušenosti s marketingem a datovou analýzou.

Průměrná cena elektrokola v ČR byla loni od 45 do 65 tisíc Kč

„Spolupracujeme se StartGuide již několik měsíců, a to jak formou strategických konzultací, tak praktických záležitostí. Pro nás jde zatím o skvělý a užitečný zážitek probíhající ve velmi přátelské atmosféře,“ uvedl Jan Pečník z BikeFair.

Kdo vlastní StartGuide

StartGuide vlastní Petr Jahn, který má stejně jako další spoluvlastník Kamil Koupý, dlouholeté zkušenosti s podnikáním v oblasti digitálního marketingu a internetových projektů. Další dva spolumajitelé, Seen Aquin a Petr Novák, pomáhali začínajícím firmám s podnikáním v rámci projektu Skokani 21.

Startupy jsou cool a slibné. Avšak uspěje jen jeden z deseti

Zároveň rozvíjeli své vlastní obchodní aktivity. Petr Jahn a Seen Aquin zastávají exekutivní pozice CEO a COO, zatímco Kamil Koupý a Petr Novák působí v roli konzultantů a členů představenstva StartGuide.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here