Nájem průmyslových nemovitostí šplhá k 8 euro za metr

909
prumyslovych_nemovitosti
Foto: Pixabay.com

Nabídka průmyslových nemovitostí v letošním 1. kvartále vzrostla. Překvapil zájem o tyto nemovitosti od firem z automotive. Naopak se propadá poptávka e-shopů. Cena za pronájem m2 v Praze šplhá k částce osm euro [cca 198 Kč]. 

Vyplývá to z aktuálních dat společnosti Colliers. Podle nich český trh průmyslových nemovitostí rostl v letošním prvním kvartále rychleji než v předchozích obdobích a zastavil se těsně pod hranicí 10 milionů m2.

„Již v uplynulém čtvrtletí jsme byli svědky rekordního množství nových prostor dodaných na českých trh. Dokončeno bylo 22 nových budov. Čímž na trh přibylo 306 600 m2. Výsledkem je 71% nárůst objemu nově dokončených prostor oproti pětiletému průměru a dokonce 106% nárůst meziročně,“ říká analytik společnosti Colliers Josef Stanko.

Podle něj aktuální statistika překvapila. Hlavně s ohledem na skutečnost, že většina projektů průmyslových nemovitostí kvůli problémům v dodavatelských řetězcích posunula data dokončení. Vůbec nejvíce nových projektů firmy v prvním čtvrtletí finalizovaly v Moravskoslezském kraji, za nim následoval kraj Plzeňský a oblast širší Prahy.

Vzrostla neobsazenost průmyslových nemovitostí

Navzdory vysoké poptávce v letošním prvním kvartále mírně stoupla neobsazenost průmyslových nemovitostí, a to o 47 bazických bodů na 1,76 procenta. Její nejvyšší míra je aktuálně v Olomouckém a Plzeňském kraji, naopak nejnižší tradičně kolem Prahy a Brna.

Ani velké množství dokončených projektů nezvrátilo prudký nárůst nájemného na většině území České republiky. Nejvyšší dosahované nájemné je tradičně v Praze, kde se pohybuje kolem 6,40 eur [cca 158 Kč] za m2 za měsíc. Někde šplhá nájemné až k 8 eurům [cca 198 Kč] za m2 měsíčně. Nájmy rostou i v dalších regionech. Běžně se pohybují průměrně kolem 5,20 euro [cca 128 Kč] za m2 za měsíc. Servisní poplatky se pak pohybují v rozsahu 0,65 [cca 16 Kč] až 1 euro [24,69 Kč k 30.5] za m2 měsíčně.

„Jen za loňský rok se hrubý objem poptávky navýšil na rekordních 2,39 milionů metrů čtverečních. Přičemž neobsazenost těchto prostorů klesla na historické minimum ve výši 1,63 procenta. Takové hodnoty jasně ukazují, že šance sehnat skladové prostory v obchodníkem preferované lokalitě, a ještě za rozumnou cenu, je téměř nulová,“ komentuje současnou situaci CEO a spoluzakladatel poskytovatele fulfillmentu [servis od převzetí až po doručení balíku, pozn. red.] Skladon Konstantin Margaretis.

„Tato skutečnost spolu s rostoucí inflací a cenami energií způsobuje výrazné problémy také řadě obchodníků. […] V důsledku toho mnoho nájemců tyto prostory opouští a hledá další možnosti a místa působení,“ dodává.

V poptávce převládala logistika a výroba

Hrubá realizovaná poptávka po průmyslových nemovitostech dle dat Colliers dosáhla v prvním kvartále tohoto roku celkem 724 300 m2, a téměř tak vyrovnala rekordní hodnotu z počátku loňského roku. Avšak čistá realizovaná poptávka se sice meziročně zvýšila, ale v mezičtvrtletním srovnání klesla o 15 procent. Dosáhla 384 100 m2. Největší podíl na poptávce měly renegociace, předpronájmy a nové pronájmy.

„Největším překvapením jsou pro nás společnosti z automobilového průmyslu, jejichž realizovaná poptávka meziročně vzrostla o 147 procent. Během prvního kvartálu si tak tyto společnosti pronajaly už 69 procent z celkové realizované poptávky, kterou tento sektor vykázal za celý předchozí rok,“ říká Josef Stanko.

Další růst kvůli válce na Ukrajině a trvajícím problémům v dodavatelských řetězcích už ale neočekává. Tvrdí, že největší aktivita panovala v Praze a Plzeňském kraji. Přičemž ve skladbě realizované poptávky v tomto kvartále převládaly logistické a výrobní společnosti. Podíl e-commerce ve srovnání s loňskem naopak klesl.

Výhled trhu průmyslových nemovitostí do konce roku

Trh moderních průmyslových a logistických nemovitostí v České republice se dle analytiků v roce 2022 rapidně zvětší.

„Ke konci března 2022 bylo ve výstavbě 1,2 milionu metrů čtverečních nových prostor. A pokud nedojde k výraznějším zdržením, trh ještě letos překoná hranici 11 milionů m2. Trh absorbuje téměř veškeré nové prostory velmi rychle a developeři jsou tak stále otevřenější spekulativní výstavbě,“ vysvětluje Stanko.

S tím souhlasí Konstantin Margaretis: „V Česku jsou ve výstavbě průmyslové prostory o objemu více než 1 000 milionů metrů čtverečních. I přes vysoká čísla ale hrozí, že skladů bude nedostatek. Většina připravovaných areálů si nájemci již předem zasmluvnili.”

Plné dopady krize v čínských přístavech [blokovanými proticovidovými opatřeními, pozn. red.] a války na Ukrajině se však dle analytiků projeví až postupem roku. A znovu dle nich zřejmě zpomalí rychlost výstavby. Dále zdraží energie a materiály, což zvedne i nájmy. Trh ovlivní také tlak bank, investičních fondů a nájemců ESG a green deal.

„Mnoho velkých developerů si již tlak ze strany legislativy i nájemců uvědomuje a snaží se svá portfolia připravit předem. Poohlížejí se po alternativních zdrojích energie a elektřiny pro své starší nemovitosti. Vzhledem k nedostatku stavebního materiálu i po recyklovaných materiálech s nižší uhlíkovou stopou,“ uzavírá Josef Stanko.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here