Saúdská Arábie těží z drahých energií

405
Arabie
Ilustrace: Pixabay.com

Hrubý domácí produkt [HDP] Saúdské Arábie ve třetím čtvrtletí meziročně stoupl o 8,6 procenta. I tak jde o pokles. HDP zemi rostl již ve druhém čtvrtletí 12,2% tempem. Vyplývá to z údajů zveřejněných vládou v Rijádu.

Země, která je největším exportérem ropy na světě, těží z vyšších cen energií. Hospodářský růst u ropných aktivit Saúdské Arábie ve třetím čtvrtletí dosáhl 14,5 procenta, zatímco u ostatních aktivit činil pouze 5,6 procenta.

„Saúdská Arábie je nyní na cestě k tomu, aby se v celém letošním roce stala nejrychleji rostoucí velkou ekonomikou na světě,“ napsala agentura Bloomberg.

HDP Saúdské Arábie rostl už v prvním čtvrtletí o 9,9 procenta. Což byl nejrychlejší růst od třetího čtvrtletí roku 2011. Hlavním motorem růstu byla vyšší těžba ropy, která společně s těžbou zemního plynu měla největší podíl na HDP, a to 32,4 procenta. Tamní statistický úřad uvedl, že všechny ekonomické činnosti v zemi zaznamenaly v prvním čtvrtletí kladné meziroční tempo růstu.

Království Saúdské Arábie v číslech

Království Saúdské Arábie [SAU] je podle analytiků ve velmi silné pozici vzhledem k omezené globální kapacitě těžby ropy a jejím vysokým cenám.

„Základní údaje ale stále ukazují na zdravé tempo expanze v neropném sektoru,” říká hlavní ekonomka Abu Dhabi Commercial Bank Monica Maliková.

Aktivita mimo ropný průmysl meziročně stoupla o 3,7 procenta, mezičtvrtletně pak o 0,9 procenta. Aktivita ve velkoobchodě a maloobchodě, restauracích a hotelech stoupla meziročně o 6,3 procenta. A vývoz vyskočil o 22,1 procenta.

Saúdská Arábie je třetím nejvýznamnějším obchodním partnerem Česka na Blízkém východě, to po Izraeli a Spojených arabských emirátech. Největší část českého vývozu tvoří osobní automobily a jiná motorová vozidla. Automatické stroje a legovaná ocel.

K předním vývozcům do SAU patří společnosti Hyundai, Škoda Auto, FoxConn, Mondi Pac. Paper, Evraz Vítkovice Group, ABB, Siemens, Barum Continental, Alstom Power, Austin Powder, FEI Czech Republic, Arcellor Mittal. Důležitý vývozce je i firma Preciosa a v poslední době v exportu posílilo postavení výrobce nemocničních lůžek Linet.

SAU vs. USA

Saúdská Arábie je klíčovým členem Organizace zemí vyvážejících ropu [OPEC]. Ta se začátkem října spolu se svými spojenci v čele s Ruskem dohodla, že sníží produkci ropy o dva miliony barelů denně. Cílem opatření je podpořit ceny ropy, které se dostaly pod tlak kvůli obavám ze zpomalení růstu světové ekonomiky.

Saúdové investovali do ruských energetických firem

Dohoda skupiny OPEC+ o snížení těžby se stala terčem kritiky vedení Bílého domu, který obvinil Saúdskou Arábii, že některé země k podpoře dohody tlačila. Uvedl rovněž, že americký prezident Joe Biden hodlá ve spolupráci s Kongresem přehodnotit vztahy se Saúdskou Arábií.

Dohoda OPEC+ vyvolala ve Washingtonu obavy z možného růstu cen benzinu před listopadovými volbami ve Spojených státech. V nich Bidenovým demokratům hrozí ztráta kontroly nad Sněmovnou reprezentantů i Senátem.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here