Neziskovky neberu, říká investor a podnikatel Jaroslav Šura

7002
Jaroslav_Sura
Foto: Redakce FinTag.cz

„Čím více má člověk peněz, tím lepší podmínky na termínovaných vkladech v bance dostane. A taková babička z horní dolní má smůlu. To je nespravedlivé,“ říká v debatě C[r]ash Talk investor, podnikatel a šachista Jaroslav Šura.  

Důvodem, proč to říká, je to, že i když je dlouhodobým aktivním investorem na finančních trzích nebrání se ani bankovním spořicím produktům. Jako jsou právě termínované účty.

„Co nesnáším je cash. Cash je pro mě sprosté slovo. Takže než hromadit cash, raději nakoupím dividendové tituly zavedených firem, jako je například IBM, ale nebráním se ani termínovaným vkladům a dluhopisům,“ vysvětluje v debatě C[r]ash Talk.

Avšak nejenom na dividendové tituly zavedených firem, v nichž parkuje „cash“, se soustředí Jaroslav Šura. V debatě C[r]ash Talk říká, že se nyní znovu vrací k investicím do velkých technologických firem. Oslovuje ho umělá inteligence a cloudová řešení.

„Teď jsem se hodně nadvážil v Microsoftu. Vlastně po Pilulce je to moje druhá největší pozice. A Pilulku tak nějak nepočítám. A samozřejmě Google, Apple, Amazon. Tento sektor je pro mě nejdůležitější,“ tvrdí.

Neziskovky neberu, říká Jaroslav Šura

Z technologických titulů si vybírá ty největší firmy. Podle něj májí jednoznačnou výhodu ve své dominanci na trhu. A také se jim nabízejí největší perspektivy vzhledem k dalšímu technologickému vývoji.

„Neziskovky neberu, abych tak řekl,“ popisuje svoji strategii.

Aktuální propouštění ve velkých technologických firmách vnímá jako jednoznačně pozitivní zprávu. Podle něj to dokazuje, že tyto nadnárodní giganty přestaly klást důraz pouze na růst, ale přemýšlejí i o ziskovosti.

„A myslím, že časem u nich uvidíme velmi dobré výsledky,“ dodává.

Jaroslav Šura dále říká, že akciové trhy už mají své dno za sebou. Pěkně je to podle něj vidět právě u technologických firem. Například společnost META [Facebook, pozn. red.] už pod sto dolarů nepůjde, tvrdí.

Vývoj akcií společnosti META v posledních měsících

[Zdroj: xStation 5]

Fakt je, že velké technologické firmy za poslední měsíc výrazně překonávají zbytek trhu. Což aktuálně potvrzuje i názor Jaroslava Šury o tom, že akciové trhy největší korekcí již prošly.

„Samozřejmě, když přijde nějaká krize, tak to může zase všechno významně spadnout, ale nemyslím si to. Samozřejmě, když nepřijde něco vyloženě ´katastrofického´. Jinak ten propad vidím už na úrovni deset až 15 procent,“ tvrdí.

Bankovní krize nutí k obezřetnosti

Jaroslav Šura se ve videodebatě C[r]ash Talk vyjadřuje k aktuálním problémům v bankovním sektoru. Říká, že je ve střehu.

„Bankovní krizí bych to ještě nenazýval, ale je vidět, že investoři již stříhají ušima. Jakmile politici a centrální banky začnou říkat, že banky jsou v pohodě, že mají přebytek likvidity, ale i zvednou výrazně úvěrové linky, tak člověk musí být ve střehu a obezřetný,“ tvrdí.

Také ale dodává, že aktuální situace je rozdílná od situace v roce 2008. Podle něj centrální banky potíže bank již řeší „celkem promptně“.

„Zatímco v tom roce 2008 přišel s reakcí FED docela pozdě, tak nyní zareagoval velice rychle a stejně tak Evropská centrální banka,“ upřesňuje.

K fúzím bank dochází i v lepších časech, říká bankéř Ditz

A také dodává, že poklesy bankovních akciových titulů nabízejí investorské příležitosti nejen u samotných bank, ale i v dalších sektorech. Tedy sektorech, které poklesy bank  ovlivňují. Příkladem jmenuje ropné společnosti. Co se týče bank, upozorňuje, že „bankovní krize“ domácím investorům nabídla za velice slušnou cenu například Komerční banku. A není sám, kdo si to myslí. To samé nedávno pro FinTag.cz v článku Trhy se šíří panika kvůli pádu amerických bank uvedl hlavní analytik XTB Jiří Tyleček.

Daniel Tácha

Pozn. red.: Další informace o problémech bank a vývoji na trzích nejen z pohledu technologických společností nabídne v pondělní [27.3.] živě vysílání pořadu ABCD investora. Přičemž to nejzajímavější z debat C[r]ash Talk i debat ABCD investora, jejichž je FinTag.cz mediálním partnerem, je ke shlédnutí zde.

2 KOMENTÁŘE

  1. S tímhle mluvit, je jako říkat bleše, aby přešla na pevnou stravu. Ten kdyby nemohl demokraticky oblbovat, tak umře.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here