Trhy se šíří panika kvůli pádu amerických bank

1952
bank
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

V USA padla Silicon Valley Bank [SVB] a následují ji další banky, jako je Signature Bank. I když americký FED včetně prezidenta Joe Bidena uklidňují veřejnost, že o peníze nepřijde, na situaci reagují trhy pádem cen akcií bank.

Evropský bankovní sektor pokračuje v silných výprodejích nehledě na víkendovou záchranu americké centrální banky klientů krachujících amerických bank SVB a Signature Bank. To se promítá do ceny akcií bank už i v Evropě. Například akcie bank, jako je Commerzbank AG ztrácí bezmála dvanáct procent, Credit Suisse dvanáct procent, Erste bank šest procent.

„A nyní psychologie pracuje, každý teď bankovní tituly vyprodává. Až si toho naplno všimnou média, run na banky se ještě prohloubí a panika zesílí,“ popisuje aktuální dění na trzích hlavní analytik XTB Jiří Tyleček.

Podle něj panika ale není namístě. To, že padlo v USA několik bank, které se specializovaly zejména na financování startupů ještě podle jeho slov nepředstavuje destabilitu bankovního systému v Americe nebo Evropě.

„Naopak velké banky na tom mohou vydělat. Protože aktiva krachujících bank půjdou do prodeje a velké banky je skoupí se slevou,“ dodává a za příklad velké banky, která na současné situaci nejspíš vydělá, uvádí J. P. Morgan.

Problémových bank v USA je více, ale nejde o ty velké

Americká centrální banka [FED] v neděli [12.3.] oznámila, že uzavřela Silicon Valley Bank, aby zabránila kolapsu této velké instituce. A aby se „nákaza“ nerozšířila do celého finančního systému. FED stejně jako Joe Biden veřejnosti sdělil, že o své vklady nepřijdou.

Do potíží se nyní ale dostala i banka Signature Bank. Její pád je přitom již třetím případem konce banky během jednoho týdne v USA. První byla Silvergate, kalifornská banka, která poskytovala půjčky kryptoměnovým společnostem.

V USA padají banky. Situaci řeší prezident, vláda i FED

„Ve všech případech se jedná o banky, které se vymykají svým zaměřením od klasických bankovních domů. Tyto banky financovaly zejména startupy. A doplatily na vyšší úrokové sazby ve Spojených státech,“ vysvětluje Jiří Tyleček.

Podle něj tyto banky na jedné straně nabraly mnoho depozitních úložek, ale nakoupily i velké množství amerických státních dluhopisů. Pokud ale rostou úrokové sazby v USA, klesá cena dluhopisů. A to znamená, že banky v problémech nemají dostatek financí na výplatu depozit.

„No, a když k tomu přičtete současnou paniku, kdy na ty banky je velký tlak, aby vydávaly peníze, tak to prostě nezvládají. Run na banku dokáže položit i zdravou banku,“ vysvětluje analytik.

Banky žádné nadměrné zisky nemají, tvrdí bankéř Marek Ditz

Situaci podle něj neprospěly ani krachy startupů, kterým se kvůli vyšším úrokům nedostává tak levného financování jako v minulosti.

„Takže nyní se trhy šíří nákaza. Okamžitě všichni prodávají. Z technického pohledu to ale podle mého názoru odezní. Krachující banky byly specifickými bankami z hlediska svého zaměření. Ano, je možné, že nějaké banky ještě padnou, ale nečekám zásadní dopady do bankovního sektoru,“ dodává s tím, že pro další vývoj bude i tak důležité, jak se podaří příslušným americkým úřadům situaci uklidnit.

Bankovní sektor je obecně v dobré kondici

Podle názoru Jiřího Tylečka je bankovní systém obecně v dobré kondici. Těží právě z vysokých úroků od centrální bank. V době stagnací a krizí, jakou nyní ekonomiky procházejí, většinou nese jistý výnos. A příležitosti se nyní podle něj tak nabízejí i českým investorům. Aktuálně totiž ztrácejí i bankovní tituly na pražské burze v důsledku dění v Americe.

„Tedy, já bych klidně vstoupil do nějakého bankovní titulu. To, co se děje v USA, není fatální problém, kterého jsme byli svědky v době finanční krize v roce 2008 a 2009,“ říká.

To značí, že nyní je možné nejen zahraniční, ale i české banky koupit levněji než za normálních okolností. Je ale třebaale  vybírat mezi bankami ty stabilní a zavedené.

„Obecně se na možnost výhodného nákupu bankovního titulu za aktuální situace dívám pozitivně. Třeba bych to i uvažoval,“ uzávírá Jiří Tyleček s tím, že ale není namístě i podceňovat současnou paniku.

–DNA–

Aktualizace: V českém bankovním sektoru nepůsobí banky s podobným obchodním modelem, jako měly americké Sillicon Valley Bank a Signature Bank, které se dostaly do problémů. Na dotaz ČTK to dnes [13.3.] uvedla viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová. České banky jsou podle ní dobře kapitálově vybavené.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here