Westinghouse převezme dodávky paliva do Dukovan

326
westinghouse
Foto: Skupina ČEZ

Americká společnost Westinghouse s výrobním závodem ve Švédsku bude dodávat od roku 2024 jaderné palivo pro Jadernou elektrárnu Dukovany. Westinghouse s ČEZem podepsal smlouvu o dodávkách ve středu 29. března.  

Nyní palivo pro tamní typ reaktorů jako jediná na světě vyráběla, a do Dukovan dodávala, ruská společnost TVEL. Po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině v loňském roce ČEZ z bezpečnostních důvodů okamžitě zahájil jednání o možnostech nového dodavatele paliva.

„Zajištění západního dodavatele palivových souborů pro Dukovany je významným krokem nejen pro českou energetiku, ale i celou Českou republiku. Dochází k dalšímu výraznému posílení energetické bezpečnosti,” uvedl k aktuální smlouvě předseda představenstva a generální ředitel Skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Na konci loňského roku Westinghouse uspěl s francouzskou firmou Framatome v tendru na dodavatele jaderného paliva pro jadernou elektrárnu Temelín. Ruská společnost TVEL neuspěla. Westinghouse palivové soubory do Temelína dodával deset let po jeho spuštění.

Westinghouse: Dvě mouchy jednou ranou

Americká společnost první palivové soubory pro blok typu VVER 440 dodá do Česka už v roce 2024. Příští rok tak obslouží obě jaderné elektrárny, tedy Temelín i Dukovany.

„Vážíme si spolupráce se společností ČEZ a jsme nadále plně odhodláni podporovat její politiku diverzifikace dodávek. Jsme hrdí na to, že jsme první západní společností, která má k dispozici ověřené palivové soubory pro tento typ bloků,” uvedl Tarik Choho, prezident Westinghouse Nuclear Fuel.

Petr Brzezina je novým šéfem Westinghouse ČR

Již loni v květnu ČEZ vybral nové dodavatele jaderných palivových souborů pro jadernou elektrárnu Temelín. Dodávky od americké společnosti a francouzské společnosti Framatome přijdou taktéž v příštím roce.

Aktuálně má Jaderná elektrárna Dukovany ve skladu zásobu paliva na přibližně tři roky provozu. Tuto rezervu hodlá udržovat i po podpisu nového kontraktu.

–RED–

2 KOMENTÁŘE

    • Vcelku jsem chtěl napsat totéž. Že doufám, že do toho budou mluvit výhradně technici a ne jako do aut politici.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here