Petr Brzezina je novým šéfem Westinghouse ČR

1453
Petr Brzezina / Foto: Westinghouse ČR

Společnost Westinghouse Electric Company jmenovala [13.2.] Petra Brzezinu jako Prezidenta Westinghouse Česká republika. Brzezina bude usilovat o rozvoj jaderných technologií společnosti v Česku.

Petr Brzezina dříve působil ve vedoucích funkcích mnoha nadnárodních společností. Patří mezi ně například Škoda Transportation, Alstom, OHL ZS, General Electric nebo ABB. V roce 2021 ho časopis Forbes ocenil jako jednoho z nejlepších českých generálních ředitelů roku.

Petr je zkušený a uznávaný špičkový manažer. Společnost Westinghouse je hrdá na to, že povede náš tým v tomto regionu. Má znalosti klíčových průmyslových odvětví. Podpoří naše úsilí o splnění energetických cílů České republiky s naší osvědčenou technologií AP1000,” uvedl prezident společnosti Westinghouse pro energetické systémy David Durham.

Společnost Westinghouse Electric Company patří k lídrům v poskytování jaderných a dalších technologií a služeb čisté energie po celém světě. Firma dodala první tlakovodní reaktor pro komerční provoz na světě v roce 1957. Technologie společnosti se staly základem pro téměř polovinu všech provozovaných jaderných elektráren na světě. Díky více než 135 letům inovací se stala preferovaným partnerem pro technologie pokrývající celý životní cyklus jaderné elektrárny.

Westinghouse se účastní tendru na dostavbu JED

Loni v listopadu předložila společnost Westinghouse společně s firmou Bechtel Nuclear Power Company nabídku na výstavbu jednoho bloku AP1000 v Jaderné elektrárně Dukovany [JED]. Součástí tendru je možnost výstavby dalšího bloku v lokalitě a dvou dalších reaktorů v Jaderné elektrárně Temelín. Westinghouse se od příštího roku navíc stane jedním z dodavatelů jaderného paliva do Jaderné elekrárny Temelín [JET].

Společnosti Westinghouse a Bechtel budou spolupracovat s českým jaderným průmyslem, který bude plnit klíčové role při nákupu zařízení a výstavbě reaktorů. Westinghouse dosud podepsala memoranda o porozumění s 36 českými společnostmi.

Tendr na blok v JED zahrnuje i poptávku na další bloky

„Společnost Westinghouse má s jadernou energetikou v České republice hlubokou historii. Je mi ctí, že mohu pomoci tento vztah rozšířit. To značí nová partnerství, která zajistí vyšší energetickou bezpečnost regionu,” řekl Petr Brzezina, který bude působit v pražských kancelářích Westinghouse.

O reaktoru AP1000

Reaktor AP1000 je jediným provozovaným reaktorem generace III+ s plně pasivními bezpečnostními systémy, modulární konstrukcí a nejmenšími rozměry na MWe na trhu. Polská vláda loni v listopadu vybrala reaktor AP1000 pro zahájení svého programu jaderné energetiky. Podle společnosti nasazení technologie AP1000 v Polsku povede k větší regionální synergii. Což se stane přínosem i pro český jaderný program.

Polsko uzavřelo smlouvu o další jaderné elektrárně

Kromě toho firma dokončuje dva bloky AP1000 v elektrárně Vogtle v americké Georgii. Čtyři bloky AP1000 nyní zaznamenávají rekordy v provozním výkonu v Číně. Další čtyři reaktory jsou ve výstavbě a výstavbu dalších dvou už regulátoři schválili. Pro Ukrajinu firma chystá dalších nových devět bloků. Technologii zvažují i další země ve střední a východní Evropě, ale i ve Spojeném království a Spojených státech.

–RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here